Leiden in de ban van de berenjacht

Leiden in de ban van de berenjacht

Foto: Ria van der Voorden

LEIDEN – Het is over de hele wereld een rage, en ook in Leiden doen veel huishoudens er aan mee: de berenjacht is in volle gang. Mensen zetten massaal knuffelberen voor het raam, zodat kinderen op straat er zo veel mogelijk kunnen vinden. 

In Leiden was het Peter Kapityn die als eerste een facebookgroep opzette, waar men hun beren kon opgeven. “Ik kwam de landelijke actie tegen op de tijdlijn van een vriendin en vond het een leuk idee, dus mijn vrouw en ik hadden ons gelijk aangemeld. De landelijke kaart met beren was binnen no-time al vol, maximaal 8000 beren konden er op die kaart. Dus opperde ik het idee om voor Leiden en omstreken een facebookgroep te maken zodat de mensen zich toch konden aanmelden, en dan ook nog eens zeer gebied gebonden.”

Dat idee sloeg aan. De groep telt inmiddels ruim 1400 leden en dagelijks worden er nieuwe beren achter kozijnen aangemeld. Daarnaast zijn ook de speurders te vinden in de groep, en resultaten van zoektochten zijn in overvloed aanwezig. “Tot nu toe 104 beren gespot, morgen weer verder” valt er te lezen in een reactie van een nieuw lid. Een ander lid plaatst een foto van een beer met een medaille om, “bel bij ons aan en je krijgt een medaille mee!” 

Ria van der Voorden (68) heeft het helemaal goed aangepakt: maar liefst 28 beren zijn er inmiddels te vinden voor het raam in de Bosuilstraat. “Ik heb er een halve dag aan gezeten, maar het enthousiasme van de kinderen is het dubbel en dwars waard!” Bij van der Voorden in de wijk zijn er wat minder beren te vinden dan elders in Leiden, maar alsnog komen er genoeg kinderen langs. “En als ik van die zwaaiende kindjes en blije moeders zie, vind ik dat heel leuk. Zo geven de ouderen de jongeren wat meer aandacht, en andersom.”

Waar de beren precies liggen, is nauwkeurig te vinden op een kaart die Peter Kapityn dagelijks bijhoudt. Iedereen die een beer aanmeldt in de facebookgroep, wordt letterlijk in kaart gebracht. “Met de hulp van de beheerder van de landelijke actie, was de kaart zo opgezet. Ik vind het leuk om bij te houden, want de lach en het plezier van een kind geeft voldoening.” Kapityn en zijn partner hebben een bedrijf in de kinderentertainment, dus het beheren van de groep voelt als dicht bij huis. 

Van der Voorden kon ook makkelijk meedoen aan de actie vanwege haar beroep. “Ik zit in de antiekhandel, en verkoop van alles. Zo heb ik door de jaren heen heel wat weten te verzamelen, en kon ik zo allerlei beren uit de kast trekken. Vandaar dat het er zo veel zijn.” De beren zijn dan ook duidelijk een aantal jaren oud, wat het kozijn een gezellig uiterlijk geeft. “Het is echt een berenfamilie!”

Van groepsvorming tijdens het zoeken is trouwens geen sprake, aldus van der Voorden en Kapityn. “Ik zie geen groepsvorming, er is bijna altijd wel een ouder mee die goed weet hoe je 1,5 meter afstand moet houden. Daarnaast komen de kinderen in kleine groepjes langs,” aldus Kapityn. Bij van der Voorden zijn er ook geen problemen ondervonden. “Van de week was er nog een groepje kinderen samen aan het spelen in het plantsoen voor de deur, toen heeft de politie ze erop gewezen dat het beter is om afstand te houden. Sindsdien houdt iedereen keurig afstand, ook als de groepjes langs de deuren komen.”

De berenjacht is voor jong en oud een leuk initiatief, vindt Kapityn. “Oudere mensen die ik spreek, vinden het geweldig dat de kinderen langs lopen, in deze tijd dat er minder familie langs kan komen.” De berenjacht gaat voorlopig nog gewoon door, en je eigen beer aanmelden kan in de facebookgroep ‘Berenjacht Leiden en omstreek’.

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    Ook te vinden via de app “berenjacht” ???

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *