ProRail en NS maken stations rookvrij en verkopen geen tabakswaren meer

ProRail en NS maken stations rookvrij en verkopen geen tabakswaren meer

Foto: Pixabay

Vanaf 1 april 2020 stopt de verkoop van rook- en tabakswaren in de eigen winkelformules van NS. Het gaat om de kiosk en de stadshuiskamer. De overheid wil roken verder ontmoedigen, en streeft naar een rookvrije generatie in 2040.

 

Woordvoerder van NS Erik Kroeze (39): “ProRail is gestart met de voorbereidingen om alle 390 rookpalen op de perrons te verwijderen. Op circa 100 van de 400 stations in Nederland bevinden zich nu nog rookpalen of roosters. Verder verwijderen we verlichte rookzoneborden, passen we de bestrating aan en werken we aan nieuwe borden voor huisregels.

De overheid wil het roken verder ontmoedigen en heeft eind 2018 het ‘Nationaal Preventieakkoord’ gepresenteerd. Hierin wordt ‘Een gezonder Nederland’ nagestreefd, waaronder een rookvrije generatie in 2040. ProRail en NS willen hieraan bijdragen door alle stations in Nederland rookvrij te maken. Het gaat in totaal om zo’n 400 stations met dagelijks zo’n 2,5 miljoen bezoekers”.

Noor van Rooij (23): “Ik vind het een goede maatregelen die NS neemt en de overheid. Ik rook zelf, maar ik kan me wel vinden in wat er besloten wordt. Ik ben ook van plan om te gaan stoppen hoor, want tien euro voor een “pakje peuken” gaat me echt te ver. Het is ook een stuk gezonder voor me om gewoon te stoppen. Toch ga ik mijn sigaretje voordat ik de trein in stap wel missen.”

Vanaf 1 augustus 2020 is het verboden om te roken op terreinen van onderwijsinstellingen. De prijzen van een pakje sigaretten blijven stijgen en op 1 juli moeten alle sigarettenpakjes er hetzelfde uit gaan zien. Ze krijgen allemaal dezelfde donkergroen bruinige kleur en de merknamen die je nu nog kunt zien gaan verdwijnen.

Roken wordt steeds minder geaccepteerd in onze samenleving. Een verslavingskliniek trok onlangs aan de bel bij de tweede kamer. Ze hadden het verzoek klinische behandelingen te vergoeden. Steeds meer terrassen door heel Nederland worden rookvrij. Roken wordt nationaal verbannen uit onze samenleving.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *