Dit jaar geen Olympische medaille voor Visser

Dit jaar geen Olympische medaille voor Visser

Atlete Nadine Visser in actie tijdens een buitentraining. Beeld: Nadine Visser

In 2018 won ze een gouden medaille op het EK-indoor in Glasgow, gevolgd door een bronzen medaille op het WK. Deze zomer waren de Olympische Spelen in Tokio aan de beurt, maar die gaan vanwege de coronacrisis niet door. Hordeloopster Nadine Visser (25) moet haar trainingsschema omgooien. 

Trainen tijdens corona

  “Mijn coach en ik hebben allebei hordes in de auto liggen, daarmee oefenen we in het park. Dit ging best wel goed, maar hordenlopen is een stuk lastiger op ongelijke ondergrond. Door deze situatie hebben we wel meer tijd gekregen om aandacht te besteden aan mijn armen, die vliegen altijd alle kanten op. Het is een uitdagende factor erbij, ik doe gewichten op mijn armen en nu blijkt dat het erg goed werkt door hier meer op te letten. Wel mis ik het lopen op een atletiekbaan. Buiten trainen is een aantal wekenlang goed gegaan, maar die ongelijke ondergronden van het bos en de parken hebben er toch wel voor gezorgd dat ik nu wel pijntjes begin te krijgen.”

Angst coronavirus

“In het begin was ik heel spastisch voor het coronavirus, ik wilde geen boodschappen doen. Ik was er thuis druk mee. Mijn vriend hoestte, dus hij sliep in een ander bed. Op een gegeven moment heb ik het iets meer los kunnen laten. Ik ben er nog steeds scherp op, maar op een ander niveau. Sommige mensen zeggen: ‘Geef mij het virus maar dan ben ik immuun.’ Dat vind ik wel heel makkelijk gezegd. Het verschilt zo erg hoe mensen op het virus reageren. Ik kan makkelijk denken: ik ben gezond en sterk, maar ook jonge mensen worden ziek.”

Coaching

“Mijn coach is er niet bij iedere training bij. Hij moet zijn aandacht verspreiden over de dagen en atleten, hij probeert iedere atleet twee keer per week te zien. De overige trainingen kunnen we zelf ook prima uitvoeren. Vanaf 29 april aanstaande mag Papendal weer open. Dat is in ieder geval heel fijn, omdat ik dan weer op een atletiekbaan kan trainen.

Daarnaast train ik over het algemeen met een trainingsmaatje, Marije van Hunenstijn. Via mijn coach hoor ik ook wel hoe het met de andere atleten gaat. Momenteel is het wel lastiger voor de atleten omdat het EK niet doorgaat, hierdoor is het moeilijker gemotiveerd te blijven.”

Motivatie

“Tot nu toe kan ik mezelf nog goed motiveren. Om mij heen heb ik het idee dat sommige atleten een beetje aan het instorten zijn doordat het EK ook niet doorgaat. Ik zag dat wel aankomen, je kunt er niets aan doen en het seizoen is nog lang. De afgelopen zes weken gingen prima, maar over een paar maanden denk ik misschien wel: jeetje dit is wel heel lang.”

“Het indoorseizoen is ook redelijk snel, dan zijn er weer een EK en WK als het goed is. Alles wat je nu doet geldt ook als trainen voor de Olympische Spelen volgend jaar, de motivatie is er gewoon om ervoor te zorgen dat je weer beter bent een jaar later.”

Olympische Spelen

“Wij zaten nog in de voorbereidende fase met trainen voor de Olympische Spelen in Tokyo. Gelukkig zat ik nog niet op mijn topniveau, maar op dit moment zouden we eigenlijk op het einde van de trainingsfase in Amerika zijn en nog twee wedstrijden doen. Op dit moment zou ik dus eigenlijk in vorm moeten zijn, dat voelt wel heel anders.”

“Mijn trainer heeft nog geen tijd gehad om na te denken over nieuwe trainingsschema’s voor de Spelen in 2021.  De trainingen zullen redelijk hetzelfde gaan als normaal; geen heel jaar basistrainingen. Je hebt één moment waar je naartoe werkt, in dit geval de Spelen. Die specifieke prikkels pak je alleen door wedstrijden. Ik denk dat we op een gegeven moment wel gaan doen alsof het wedstrijdseizoen is en zelf een soort wedstrijdjes organiseren. Je ziet dan toch andere dingen die je tijdens trainingen niet ziet en de snelheden zijn anders.”

Regelgeving voor topsporters

“Ik vind het lastig om te zeggen of ik dingen anders had gedaan wat betreft de regelgeving. Je wilt het voor iedereen gelijktrekken, maar aan de andere kant is sporten ook ons werk. Iedereen probeert zijn werk zo goed mogelijk uit te voeren, wat voor ons momenteel redelijk lastig is. Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC-NSF, had naar mijn idee nog meer kunnen onderhandelen voor uitzonderingen voor topsporters. Mijn sport is ook geen contactsport, dat was ook weer anders geweest. Momenteel trainen wij als atleten in parken en wij komen dan in contact met allerlei mensen met honden. Nu komen wij met veel meer verschillende mensen in contact dan als wij op een atletiekbaan hadden gelopen, dus dat is ook wel weer een beetje scheef natuurlijk.”

Financieel

“Momenteel wordt er op financieel gebied geïnventariseerd bij topatleten hoe het financieel in elkaar steekt. Ik heb het goed voor elkaar met een sponsor als Adidas. Tot nu toe is dat voor mij geen probleem. Toch mis ik wel inkomsten uit wedstrijden, maar sommige atleten hebben die inkomsten echt nodig om het hele jaar door te komen. Dat is dan natuurlijk wel een probleem.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *