“Opa verdiende meer dan een uitvaart met dertig mensen.”

“Opa verdiende meer dan een uitvaart met dertig mensen.”

Tijdens de uitvaart staan ook in de kerk de stoelen anderhalve meter uit elkaar. Beeld: Renee Kesteloo

Het verliezen van een dierbare is altijd al een verschrikkelijke gebeurtenis, maar tijdens de coronacrisis is een uitgebreid afscheid nemen niet meer vanzelfsprekend. Wegens het coronavirus zijn er strenge maatregelen omtrent een uitvaart. De gevolgen zijn ingrijpend voor het rouwproces van de dierbaren.  

De twintigjarige Renee Kesteloo verloor haar opa tijdens de coronacrisis. De uitvaart in de kerk werd gehouden voor maximaal dertig mensen. “De stoelen stonden op anderhalve meter van elkaar, heel onpersoonlijk dus. Achteraf werd er geen thee en koffie geschonken, het was dus echt de kerk in en er na tien minuten weer uit, zegt Kesteloo.”  

 Kesteloo heeft nog niet vaak een uitvaart meegemaakt, maar ze vertelt: “Het is vooral dat mijn opa een uitvaart verdiende met meer dan dertig mensen. Hier zitten wij als familie zijnde vooral mee. Hij verdiende meer dan al die regels rondom het coronavirus. Dit gevoel herkent ook de negentienjarige Inge Laan, zij heeft haar oma verloren tijdens deze coronacrisis. “Ik vond het moeilijk, omdat ik het gevoel had dat mijn oma een uitgebreidere uitvaart verdiende. Mijn oma was lid van diverse clubjes zodat ze zich minder eenzaam voelde. Het is jammer dat zij er niet bij konden zijn en dat ook het koor geen lied kon zingen voor oma.” 

Sandra Boorsma werkt voor het uitvaartcentrum en begeleid families en verzorgt overledenen. Ook voor haar zijn de maatregelen rondom het verzorgen van een uitvaart heftig. “Het verzorgen van een coronaoverledene is lastig. Ik loop rond met een mondkapje, een soort skibril, dubbele handschoenen en ik heb een dik pak aan. Het is warm en benauwd.”  

 Daarnaast merkt Boorsma dat de mensen haar danken vanuit hun tenen, Boorsma zegt: “Het verdriet van de families is pijnlijk. Vaak hebben ze geen afscheid kunnen nemen. Ik zou ze willen vastpakken en geruststellen, maar dit mag niet. Ik sta daar in mijn astronautenpak op afstand.” 

De familie van Inge Laan had al snel besloten om alleen familie te laten komen naar de uitvaart, zo hoefde ze niet te kiezen uit de vriendinnen van haar oma. “Om alle mensen die er niet bij konden zijn het toch mee te laten maken heeft mijn oom een livestream opgezet via YouTube, zo kon iedereen er toch een beetje bij zijn, zegt Laan.” Daarnaast reed de rouwstoet door het dorp waar haar oma is overleden. Iedereen stond buiten, terwijl de rouwstoet een laatste ronde deed door het dorp van haar oma.  

Laan vertelt dat zij wel goed afscheid heeft kunnen nemen: “Mijn oma is gelukkig niet aan het coronavirus overleden en ze woonde nog op zichzelf. Bezoeken en afscheid nemen kon zo vaak als ik wilde. Wel is het misschien moeilijker voor de mensen die niet bij de crematie konden zijn.”  

Daarentegen lag de opa van Kesteloo in een verzorgingstehuis, die bewoners mogen geen bezoek ontvangen. Toen haar opa terminaal ziek werd, mocht alleen haar oma nog bij hem komen. Niemand van de familie heeft echt afscheid van hem kunnen nemen. “Het is frustrerend dat niemand van ons hem op het einde kon ondersteunen, zegt Kesteloo.” 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *