Piloot in opleiding terug op de grond

Piloot in opleiding terug op de grond

Foto: Bram Ketelaars

LEIDEN – “Toen de overheid in een persconferentie alle Nederlanders opriep om naar huis te komen, wisten we wel hoe laat het was.” In Nederland hebben we al aardig veel last van het coronavirus. Thuiswerken, niet meer naar de club, er zijn aardig wat dingen weggevallen in ons leven. Maar wat gebeurt er als je in het buitenland studeert, en er ineens een pandemie uitbreekt? Student Bram Ketelaars (21) weet er alles van, want hij zit inmiddels weer in Nederland.

“Ik zit bij een Europese vliegschool, en ik ben naar Griekenland gegaan om daar de pilotenopleiding te volgen.” Er zijn meerdere gunstige redenen om in Griekenland te zitten, zo zijn de weersomstandigheden er beter om vliegles te krijgen, en is het goedkoper om er studenten te huisvesten. “Het is echt top, ik woonde vlakbij Athene waar mijn school op een militair vliegveld les geeft. Het is een hele relaxte plek, want we konden in onze vrije uren zo naar het strand toe.” 

De vonk voor het vliegen sloeg al over toen Ketelaars voor het eerst ging vliegen op zijn zesde. “Toen ik een keer via-via kon meelopen bij de KLM onderhoudshangar als klein jochie, was ik echt helemaal verkocht.” Inmiddels is Ketelaars begonnen aan een pilotenopleiding, of verkeersvliegopleiding zoals dat dan heet, een opleiding van zo’n 17 maanden die je klaarstoomt voor een carrière als piloot. “Als je alle veertien vakken haalt, en zo’n 200 vlieguren gemaakt hebt, mag je je commercieel vlieger noemen.” Maar die 17 maanden gaan door de huidige omstandigheden een stuk langer uitpakken.

Het Griekse strand zit er voorlopig niet meer in, want Ketelaars zit ondertussen weer in Nederland. “Het is natuurlijk een hele gekke situatie, in Griekenland gingen al eerder dingen dicht, zoals kappers.” Kleine winkeltjes gingen ook langzamerhand dicht en supermarkten kregen een maximaal aantal bezoekers. “Toen de universiteiten in Griekenland gesloten werden, voelden we het wel aankomen. Wij zitten dan wel bij een privé opleiding, maar het was een kwestie van tijd dat wij ook geen les meer konden krijgen.” Toen de persconferentie van de Nederlandse overheid alle Nederlanders in het buitenland opriep om terug te komen, was het zover. “Toen kregen we een belletje van de directeur van de school, dat we de dag erna teruggevlogen zouden worden.” En die snelle reactie was net op tijd want twee dagen nadat de studenten teruggevlogen waren ging heel Griekenland in een lockdown.

Gelukkig gaat de school maandag, 11 mei, weer open. “Het slechte nieuws is alleen dat Griekenland nu een inreisverbod heeft voor mensen uit landen waar geen lockdown is geweest.” Aangezien de Griekse overheid zelf voor een lockdown koos staat zij nu sceptisch tegenover mensen uit landen waar dat niet is gebeurd, en is er angst dat deze reizigers een verhoogd risico vormen. “Hetzelfde geldt voor Italië en Spanje, omdat het virus daar zo enorm om zich heen heeft geslagen.” Wanneer Ketelaars weer terug kan om zijn opleiding af te maken is dus nog niet helemaal zeker. “Maar ik hoop dat het over een maandje ongeveer wel weer kan”

“Ik hoop dat het vliegverkeer weer gaat herstellen, als het allemaal voorbij is.” Door het virus ligt het op dit moment helemaal stil in de vliegwereld, en worden er vrijwel geen passagiersvluchten meer gedaan. “Natuurlijk is dat een beetje een eng vooruitzicht, als je over niet al te lange tijd je baan erin moet gaan vinden. Aan de andere kant is er geen reden om minder te gaan vliegen dan voor de crisis als het allemaal voorbij is. Wat dat betreft ben ik er dus niet heel bang voor.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *