“Juist nu bid ik meer voor alle mensen die door een zware tijd gaan, mensen die ziek zijn of hun familieleden hebben verloren”

“Juist nu bid ik meer voor alle mensen die door een zware tijd gaan, mensen die ziek zijn of hun familieleden hebben verloren”

AMSTERDAM – Moslims van over de hele wereld vieren van 23 april tot 23 mei de Ramadan, maar door Covid-19 is de Ramadan anders dan andere jaren. Muska Nur (18) vertelt hoe zij het ervaart om in deze tijd mee te doen aan de Ramadan.  

“Het is gek en heel anders. De ramadan neemt plaats tijdens een crisistijd, ik vind het dan nog belangrijker om nu zoveel mogelijk aan mijn geloof te doen, de wereld heeft het juist nu het meest nodig. De ramadan draait voor mij echt om het dankbaar zijn met wat je om jezelf heen hebt, tijdens de coronacrisis besef ik dit me nog meer. Ik ben bijvoorbeeld heel erg dankbaar dat ik gezond ben. Juist nu bid ik meer voor alle mensen die door een zware tijd gaan, mensen die ziek zijn of hun familieleden hebben verloren.”

“Meestal zou ik naar school of werk moeten gaan, waarvoor ik dan vroeg moest opstaan, dat heb ik nu niet. Ik kan nu tot laat eten, ongeveer half vier ’s nachts, en de volgende dag uitslapen. Dat maakt het makkelijker. Toch is het naar school of werk gaan tijdens de ramadan niet erg, ik denk niet zo veel aan de honger en ik vind het veel gezelliger. Op school heb ik vrienden die ook vasten, dan heb ik wel het gevoel dat we verbonden zijn. Je gaat er samen doorheen. Door corona is er nu nog meer aandacht voor liefdadigheid en het helpen van andere mensen. De ramadan gaat ook heel erg om helpen van andere mensen, thuis heb ik een spaarpot waar wij geld in doen voor goede doelen.”

“Vijf keer per dag bidden, de Koran lezen en het vasten. Alles wat met het geloof te maken heeft is eigenlijk niet veranderd. Het ‘concept’ van de Ramadan is niet veranderd. Het maakt niet uit wat voor situatie de ramadan zich bevindt, het gaat altijd door. De dingen die erbij komen kijken zijn veranderd, maar de ramadan zelf niet.”

“Het is een tijd waarin ik mijn relatie met god, Allah, verbeter. Ik probeer zoveel mogelijk te doen aan mijn geloof, het is voor mij een magische maand. Je moet sowieso het hele jaar je best doen, maar stel je hebt in dat jaar fouten gemaakt, dan is ramadan de tijd dat je fouten vergeven kunnen worden door god. Ook zijn alle moslims in deze maand met elkaar verbonden, maakt niet uit welke verschillen er zijn, je maakt hetzelfde mee. Door het niet eten en drinken, realiseer ik mij hoe dankbaar ik ben voor al het voedsel dat ik elke dag op mijn bord heb.”

“Ja, dat gaat een hele grote verandering zijn. Je viert het Suikerfeest met veel vrienden en familie. Tijdens het Suikerfeest vier je het samen zijn en de mooie maand die je hebt meegemaakt. Ik denk mijn familie en ik het Suikerfeest dit jaar virtueel gaan vieren. In deze tijd moeten mensen heel creatief zijn. Thuis gaan wij nog steeds heel veel lekkere dingen maken en dit vieren via FaceTime of Zoom met onze vrienden en familie. Het gevoel van samen zijn tijdens het Suikerfeest en de ramadan is gewoon heel belangrijk!”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *