Uitwaaien op afstand

Uitwaaien op afstand

OUDDORP – Het land zit inmiddels twee maanden thuis en nu het buiten warm en zonnig is, is de drang om een middag frisse lucht op het strand te halen groot. Zo ook op het Vuurtoren strand, waar dagelijks een flinke stroom mensen door de duinen lopen naar de zee. Op afstand, in kleine groepjes, genieten mensen van het mooie weer.

Op de parkeerplaats is het even zoeken naar de ruimte. Auto’s staan krap op elkaar op het smeltende asfalt en iedereen die later op de dag komt, kan zijn auto alleen nog in de berm kwijt. Vanaf de parkeerplaats lopen mensen, beladen met klapstoeltjes en badhanddoeken, in keurige rijtjes richting het strand. Ben (43) smeert zijn kinderen in met zonnebrand en geeft tegelijk instructie: “We gaan achter elkaar lopen en ik wil dat jullie aan de rechterkant blijven. Houdt die bal maar vast totdat we op het zand zijn.”

Anita Visser (54) is op de fiets gekomen vanuit het dorp. Ze wacht bij het fietsenrek totdat een ander stel hun fietsen op slot heeft gezet en wegloopt. “We krijgen ook wel wat toeristen, maar de meeste zijn volgens mij toch mensen uit de buurt. Ik vind dat we wel naar ons eigen strand mogen gaan, zeker als we het volgens de maatregelen doen.” Ze geeft twee agenten, die over het strand uitkijken, een vriendelijk knik en loopt door.

“We zien dat mensen hier echt afstand houden,” vertelt agent Mark Jobse (34), “dus we hoeven op het strand bijna niet in te grijpen.” Samen met zijn collega patrouilleert hij de omgeving en controleert hij of er niet teveel mensen naar de stranden komen. “Het is Hemelvaart, dus we zijn ingespeeld op drukte. We hebben geluk dat er bij dit strand niet zoveel parkeerplaats is, dus het strand raakt niet overvol. Op de parkeerplaats moeten we sneller waarschuwen, maar we hebben hier nog geen boetes uitgedeeld vandaag.”

Op het strand zit ook een groep jongeren, ze zijn met acht in totaal. “Er geldt geen hard maximum meer voor met hoeveel mensen je buiten mag afspreken”, zegt Niels Visser (19), “maar we kregen net wel een waarschuwing van de politie dat we verder uit elkaar moeten zitten. Dat hebben we meteen gedaan.”

Eén van zijn vrienden, Floor (20), knikt: “Het is allang fijn dat we toch “gewoon” naar het strand mogen gaan. Ik zit hier ook echt ontspannen, zeker omdat iedereen uit elkaar zit. Als ik de foto’s van Zandvoort zie snap ik wel waarom politie zo streng handhaaft. ”

Over de auteur

Fiep Herinckx

Fiep is redacteur voor YOUNEWS. Zij is geïnteresseerd in duurzame levensstijlen, fotografie, cultuur en sociaal-maatschappelijk activisme.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *