Suriname: “Al ben je groot en machtig je bent toch voorbestemd voor de dood.”

Suriname: “Al ben je groot en machtig je bent toch voorbestemd voor de dood.”

De film Suriname is een rollercoaster van corruptie, geweld en problemen. Een verlangen naar geld, drugs en macht is hetgeen waar de hoofdrolspelers in de film bijna allemaal naar streven. Dit leidt tot verschillende machtsblokken die elkaar uiteindelijk allemaal verraden. De makers van de film probeerden hiermee een echt probleem dat in het land Suriname speelt aan de kaak te stellen, maar dit is hen niet heel goed gelukt. De film wordt vooral overspoeld door veel slecht acteerwerk en een moeilijk plot. Buiten de set verliep het met de film ook niet vlekkeloos: Actrice Imanuelle Grives werd opgepakt bij het Belgische festival Tomorrowland met een zak vol soft en harddrugs. Grives beweerde zij de drugs alleen bij zich had om in haar rol voor de film Suriname te komen. Uiteindelijk was Fajah Lourens de persoon die Grives ging vervangen.

Winston Righter (Rodney Lam) is een Surinaamse minister die een groot crimineel verleden heeft. Al snel wordt duidelijk dat Winston minister-president wil worden. Op de achtergrond is een oude criminele maffia vriend van Righter vrijgekomen uit de gevangenis genaamd Virgil (Josylvio). Wanneer de neef van Winston genaamd Steven samen met zijn vriendin Nadia (Fajah Lourens) in contact komt met Virgil wil Virgil een afspraak met Winston en die moet Steven regelen. Winston slaat het verzoek om Virgil te zien meteen af, maar de maffioso Virgil laat het er niet bij zitten en zoekt hem op een feestje op. Winston gaat er samen met zijn vervaagde vrouw Femke Righter (Liza Sips) meteen vandoor.

Virgil is boos en zijn drang om het geld van hem terug te krijgen is zo goed als verdwenen. Winston moet dood! Als Winston samen met zijn kinderen en zijn zus Concita Righter naar een markt toe gaat om een hapje te eten pleegt Virgil een aanslag op zijn leven. Na een kort gevecht wordt Winston door Virgil in zijn schouder geschoten en gaat Winston knock out.  Als hij wakker wordt heeft Winston zijn beveiligings team twee aanslagplegers opgepakt. Winston executeert ze meteen zonder enig pardon. Winston is eropuit om iedereen die te maken heeft met de aanslag of hem in de weg staat om president te worden uit te moorden.

Winston krijgt ruzie met Femke dat hij heeft gelogen over het executeren van de twee mannen op de markt voor de ogen van zijn kinderen. Het verhaal beland hierna in een stroomversnelling en veel mensen worden vermoord. De film is hierna afgelopen.

De film Suriname was geen goede film, tenminste de dingen die niet goed gingen werden overspoeld Door de paar dingen die wel goed gingen.  Om met het goede te beginnen: de film is erg goed gefilmd. De locaties waar is gefilmd neemt je echt mee in het verhaal en het past ook goed bij de film. De manier van filmen maakt het verhaal heel levendig.  Een voorbeeld is een van de eerste scenes: Virgil krijgt ruzie met een jongen in een bar waarbij hij de jongen in elkaar slaat met een poule bal. Dit is gefilmd vanuit het oogpunt van de jongen. Ik had zelfs even een schrik moment, omdat ik dacht dat ik zelf werd geslagen.

Het plot van de film was redelijk. Het goede was dat je tot op het einde niet weet wat er allemaal gaat gebeuren en wie uiteindelijk de echte bad en good guy zijn. Er mistte wel heel veel context in de film, want Virgil en Winston waren criminele vrienden van vroeger, maar je komt er niet achter wat ze precies deden en wie zij waren.

Het acteerwerk is het ding wat nog het meest tegenvalt. Het acteren werd bij alle acteurs gaandeweg in de film beter, maar het bereikt geen hoog niveau. De woede-uitbarsting van de huidige president richting Winston wanneer Winston hem af wil gaan zetten is ronduit zwak. De Boosheid van Femke Righter als ze erachter komt dat haar man 2 mensen heeft geëxecuteerd voor de ogen van haar en zijn kinderen komt niet volwassen over als ze met haar hand op tafel slaat en zegt: “Dit kan niet Winston”.

De acteurs die boven iedereen uitsteken zijn Fajah Lourens en Josylvio. Fajah laat als Nadia heel goed een persoon zien die zich thuis voelt in het criminele wereldje van drugs en macht. Op de achtergrond heeft ze veel macht, maar als het eropaan komt dan houdt ze zich stil. Josylvio speelt een soort maffiabaas die psychisch gestoord is. In de film zie je een persoon die houdt van mensen in elkaar slaan en doden. De sfeer die bij zo’n rol hoort speelt Josylvio heel goed. Het bijzondere is daarbij weer dat hij helemaal geen acteur is en dat dit ook zijn eerste film is waar hij in speelt. Dit verdient veel lof en we mogen hopen dat we hem vaker op het witte doek zien.

De film Suriname is een rauwe en harde film. Op deze manier hebben de filmmakers geprobeerd de werkelijkheid te beschrijven. Voor personen die houden van een harde film gebaseerd op de werkelijkheid is die echt wel aan te raden, hoewel hij je niet achterover zal laten slaan kan je er wel van genieten als je om het slechte acteerwerk heen kijkt. Als je niet van een harde film houdt is de film het niet waard met een plot dat niet helemaal lekker loopt en slecht acteerwerk. Het is geen must see.

Ik geef de film twee en een halve ster.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *