Interesse in de natuur flink toegenomen sinds de coronacrisis

Interesse in de natuur flink toegenomen sinds de coronacrisis

Bron: Maartje Vis

Er zitten veel mensen thuis als gevolg van het coronavirus en de interesse in de natuur is hierdoor flink toegenomen. Veel mensen trekken de bossen in of hebben meer aandacht voor de vogels in hun achtertuin.

‘Er melden zich wekelijks duizenden mensen aan voor ons programma mijnvogeltuin.nl, waarbij je tips krijgt om de tuin te vergroenen’, zegt Marieke Dijksman van Vogelbescherming Nederland. Door je postcode in te vullen geeft het programma tien vogels aan die in jouw buurt leven, waarvan je er vijf uit mag kiezen om informatie over te krijgen hoe je ze vaker in je tuin kan zien en kan beschermen. ‘Veel mensen melden zich ook aan voor de vogelcursussen. Het aantal is gigantisch. We hebben wel tienduizenden extra aanmeldingen.’ Je leert de vogels herkennen en hun geluiden. Door de vogelcursussen leer je op een andere manier naar vogels te kijken waardoor je er meer van geniet.

De toenemende interesse in vogels draagt ook een steentje bij aan de bescherming van de vogels. ‘Als je weet wat je ziet heb je er meer waardering voor en wil je er meer moeite voor doen om het te beschermen. En dat is natuurlijk de basis van ons werk. Als mensen niet van vogels houden en er niet dezelfde fascinatie voor hebben als wij, is het lastiger om ze te beschermen’, legt Dijksman uit. ‘Het niet goed herkennen van een koolmees of pimpelmees is bijvoorbeeld een drempel voor mensen om mee te doen met onze jaarlijkse Tuinvogeltelling, die met ruim 80.000 deelnemers een succes is.’

Maar ook buiten de tuin neemt de interesse in de natuur toe. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gaven in maart op hun site aan, toen de maatregel bekendgemaakt werd dat alle sportwedstrijden en evenementen afgelast werden, dat ze verwachtten dat mensen massaal de Nederlandse natuur op zouden gaan zoeken, omdat de meeste thuiswerkers misschien wel even lekker naar buiten wouden na een week binnen werken. In mei kwamen ze met de oproep om drukke gebieden en monumenten te vermijden en om zoveel mogelijk in je eigen buurt te blijven. Ook gaven ze aan dat parkeerplaatsen gesloten zouden worden bij grote drukte. Er zijn al veel parkeerplaatsen in zonnige weekenden gesloten in verband met de drukte, bijvoorbeeld bij recreatiegebieden in Soest en Baarn. De anderhalve meter maatregel moet nog wel goed gehanteerd worden.

De toenemende interesse in de natuur brengt ook nadelen met zich mee. NRC gaf aan dat boswachters, jagers en natuurorganisaties in veel Limburgse gebieden meer overlast zien en dat hele volksstammen de natuur in hun eigen regio aan het ontdekken of herontdekken zijn.

´We zien dat er nu ook groepen mensen de natuur in trekken die dat eerst niet of nauwelijks deden. Die zijn lang niet altijd bekend met de regels die gelden in onze natuurgebieden’, licht woordvoerder Michael Jehea van SBB toe bij de NRC. ´Het is vaak onwetendheid. Mensen snappen niet dat hun lieve hond, als die losloopt in natuur, het wild verstoort. Ook broeden er nu veel vogels die op de bodem hun nest hebben. De hond eet de vogel weliswaar niet op, maar kraaien weten als ze de vogels zien wegvluchten waar ze moeten zijn om het nest te plunderen´, zegt Edmond Staal van Limburgs Landschap hierover bij de NRC. Ook geeft hij aan dat wandelaars die van de paden afwijken het wild verstoren. Als ze een jong reekalfje tegenkomen, kan hun geur aan hem blijven hangen waardoor het risico bestaat dat de moeder reegeit hem verstoot.

Het is dus belangrijk om wel op de hoogte te zijn van de regels om de natuur niet te verstoren, maar ook voor je eigen veiligheid. Zo geeft Staatsbosbeheer aan om op plekken waar je niet anderhalve meter afstand kan houden van elkaar, je rekening moet houden met afsluitingen en eenrichtingverkeer. Ook moet je de op borden en posters aangegeven aanwijzingen van boswachters ter plekke opvolgen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *