Meldingen van huiselijk geweld niet gestegen tijdens coronacrisis, adviezen wel

Meldingen van huiselijk geweld niet gestegen tijdens coronacrisis, adviezen wel

De coronacrisis zorgt niet voor een stijging is in het aantal meldingen wat betreft huiselijk geweld. Dat laten organisatie Veilig Thuis en branchevereniging Valente weten. Wel is het aantal adviesvragen, gesteld aan Veilig Thuis, tijdens de coronacrisis gestegen met 2,5 procent naar 167 adviezen per week.  

Vereniging Valente is de branchevereniging voor alle vrouwenopvangen van Nederland. Valente komt op voor de belangen van de vrouwenopvang organisaties. Mensen die te maken hebben met extreme of langdurige vormen van geweld komen terecht bij een van deze opvangen. Voor lichtere hulp kan men terecht bij Veilig Thuis. Deze organisatie geeft adviezen en maakt meldingen van huiselijk geweld.  

Dat het aantal meldingen niet hoger is dan vóór de coronacrisis, voldoet niet aan de verwachtingen. ‘Het is ons niet bekend waarom de meldingen achterbleven bij de verwachtingen als mensen dichter op elkaar leven en meer spanningen ervaren door de beperkte leefruimte en de financiële en sociale druk, maar ook het thuiswerken en thuisschool’, aldus één van de medewerkers van Veilig Thuis. Ook Valente heeft hier geen duidelijke verklaring voor. ‘Dat er geen stijging te zien is in het aantal meldingen hadden we zeker niet verwacht. We denken dat dat de slachtoffers van huiselijk geweld hier al langer last van hebben. De coronasituatie was nieuw en bracht misschien meer stress in het gezin dan dat geweld met zich meebrengt’, aldus Mijke Caminada, beleidsadviseur van Valente 

Ondanks dat er geen stijging te zien is in het aantal meldingen, worden er meerdere campagnes gestart om deze stijging voor te zijn. Zo hebben het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Justitie en Veiligheid op 25 april de landelijk campagne “Het houdt niet op, totdat je iets doet” gestart, waarbij ze slachtoffers en omstanders willen helpen om in actie te komen bij huiselijk geweld. De sociale contacten in tijden van corona zijn beperkt en mensen meer aan huis gekluisterd zitten. Daarom zijn de ministeries bang dat huiselijk geweld verborgen blijft.  

Maar ook “masker 19” is één van gestarte campagnesSlachtoffers van huiselijk geweld kunnen met dat codewoord hulp vragen bij een apotheek. ‘Het is een hele mooie manier om de doelgroep te bereiken die je normaal gesproken niet goed kunt bereiken. Met deze campagne kunnen slachtoffers heel laagdrempelig om hulp vragen’, zo laat Caminada weten.   

Om al deze acties tot een succes te brengen, werken Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Vereniging van Nederlandse Gemeenten samen met verenigingen als Valente. Toch heerst er nog onrust bij de verenigingen over de toekomst. Caminada: ‘We houden ons hart vast voor wat er nog komen gaat. We hopen niet dat er nog een piek komt in het aantal meldingen, als het coronavirus achter de rug is.’  

Over de auteur

Floor Vervoort

Tweedejaars studente journalistiek op de Hogeschool Utrecht

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *