Kapster Sterre Teerts: “Aan de ene kant vind ik het fijn om weer te knippen aan de andere kant vind ik het niet honderd procent veilig”

Kapster Sterre Teerts: “Aan de ene kant vind ik het fijn om weer te knippen aan de andere kant vind ik het niet honderd procent veilig”

Sterre zit nu nog thuis, maar gaat binnenkort weer naar school.

De mbo-scholen mogen op 15 juni hun deuren gedeeltelijk weer openen, maar op de Nederlandse Kappersakademie openen de deuren alweer op twee juni en moeten de examen studenten weer aan de slag om hun diploma in een versneld traject te halen. Sterre Teerts is een van de examen leerlingen van de kappersakademie; Sterre vindt het heel moeilijk om weer te beginnen.

Wat vind jij ervan dat je eerder moet beginnen dan andere scholen?

“Het heeft eigenlijk twee kanten. Aan de ene kant vind ik het heel fijn dat ik weer mag gaan knippen en naar mijn examen toe kan werken zonder dat ik langer door hoef te studeren. Helemaal honderd procent veilig vind ik het alleen niet en had ik misschien toch liever twee weken langer gewacht. Eigenlijk zou mijn school ook pas vijftien juni opengaan, maar doordat ik examen leerling ben begin ik eerder”.

Hoe voel je je erbij dat je weer naar school toe moet en moet gaan knippen?

“Ik vind dat wel lastig want in mijn privéleven wordt van mij gevraagd om anderhalve meter afstand te houden van mijn vrienden en kennissen, maar ik mag wel op mijn school aan vreemde mensen zitten die ik helemaal niet ken en waarvan ik niet weet wat zij allemaal doen”.

Het RIVM zegt alleen dat door een goed gesprek aan de deur het veilig genoeg is om iemand te knippen als zieke mensen thuisblijven; ben jij het hier mee eens?

“Dat is ook zo, maar volgens het RIVM is het ook zo dat het mogelijk is om de eerste twee weken geen klachten te hebben van het virus. Het virus is dan alleen al wel overdraagbaar. Wij als kappers dragen bij mij op school wel mondkapjes. Klanten dragen die ook dus daar ben ik dan wel weer blij mee”.

Vind jij de maatregelen van het RIVM zoals het eerst wassen en het gesprek aan de deur genoeg?

“Zoals ik net al zei vind ik het wel heel fijn dat wij en de klanten mondkapjes dragen als extra bescherming. Ik denk dat er verder niet veel meer valt te doen. Knippen op anderhalve meter afstand gaat gewoon niet. Je moet toch aan iemand zitten”.

Moeten jullie als studenten zelf een gesprek aan de deur voeren met klanten?

“Nee wij hebben blaadjes op de deur hangen en de gesprekken zelf worden gevoerd door onze docenten”.

Krijg jij op school genoeg veiligheidsmiddelen zoals mondkapjes?

“Ik krijg op school 2 mondkapjes per dag. Zelf vind ik dit heel weinig als ik over een hele dag van zes uur lang tien klanten knip”.

Het RIVM heeft alleen vastgesteld dat mondkapjes drie uur lang werken, dus dan zou dat toch genoeg zijn?

“Dat klopt, maar zo werkt het toch niet helemaal. Als ik een klant net heb geknipt heb ik daarna niet gelijk nog een klant. Dan wil ik het mondkapje dus af doen, maar als ik het kapje af doe is het niet meer bruikbaar want dan heb ik het aangeraakt en dan zitten er bacteriën op dat mondkapje. Als ik het kapje dan weer opzet ga ik de bacteriën inademen die op het kapje zitten. Ik heb dus besloten om zelf extra mondkapjes mee te nemen zodat ik niet met dat probleem in aanraking kom, maar toch is het wel gek”.

Door de crisis heeft jouw opleiding drie maanden stilgelegen en nu moet je alles van die drie maanden in iets meer dan een maand doen. Wat vind je hiervan?

“Ik vind het wel jammer, want ik heb heet idee dat ik alleen maar bezig ben met hard werken en niet met het hebben van een leuk schooljaar. De afsluiting van mijn opleiding is ook helemaal niet leuk. Ik heb een examenuitreiking waar mijn ouders niet eens bij mogen zijn. Het liefst had ik gezien dat een verlenging van zes maanden mogelijk was en dat ik dan ook nog een leuke examenuitreiking zou hebben”.

Een verlenging is dus ook niet mogelijk?

“Een verlenging is wel mogelijk, maar alsnog krijg ik dan niet mijn leuke examenuitreiking. Normaal zou mijn examenuitreiking bestaan uit een modeshow waar ik zelf een model voor ga maken en dat gaat allemaal niet door. Ik zou de verlenging alleen maar hebben om meer ervaring op te doen, maar voor niets anders.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *