Vijf vragen over de antiracisme-opstand, veroorzaakt door de dood van George Floyd

Vijf vragen over de antiracisme-opstand, veroorzaakt door de dood van George Floyd

Antiracisme demonstranten in New York

Op 25 mei 2020 stierf de Afro Amerikaanse George Floyd (46) in Minneapolis, Amerika, nadat hij bijna negen minuten geboeid tegen de grond werd gehouden door een blanke politieagent. Sindsdien zijn er over de hele wereld opstanden en protesten ontstaan. De ‘Black Lives Matter’ (zwarte levens doen ertoe) beweging is momenteel sterker dan ooit. Wat begon als een rel in Minneapolis, is nu een wereldwijde opstand geworden.

Eric Garner, Michael Brown, Tamir Rice, Walter Scott, Alton Sterling, Philando Castile, Stephon Clark, Breonna Taylor, George Floyd. Allemaal zwarte Amerikanen die sinds 2014 stierven door racistisch politiegeweld. Als gevolg van die moorden begon echter geen opstand. Dus wat is het aan deze moord, waardoor duizenden mensen plotseling in opstand komen?

Wat gebeurt en nu allemaal wereldwijd?

Sinds 25 mei zijn demonstranten in Minneapolis actief. De politie treedt hard op tegen de rellen, met traangas en rubberen kogels. Door heel Amerika, en inmiddels ook in andere landen, zijn demonstraties begonnen. Ook in Nederland gingen demonstranten de straat op tegen racisme. Zo kwamen op 1 juni vijf duizend mensen samen op de Dam in Amsterdam. De demonstraties buiten Minneapolis gaan er over het algemeen vreedzaam aan toe. De meeste demonstraten dragen mondkapjes en lopen met spandoeken door de steden. In Amerika gaan de demonstraties er echter gewelddadiger aan toe door tegenstanders van de Black Lives Matter beweging. Zo werd op zondag 7 juni, is de stad Seattle, op een groep demonstranten ingereden met en auto. Eerder die dag reed ook een vrachtwagen in op demonstranten in de staat West Virginia.

Is er voorheen een opstand geweest in de Black Lives Matter beweging?

De Black Lives Matter beweging bestaat al jaren. Ook voordat het de officiële naam kreeg kwamen mensen in opstand tegen racisme. Een goed voorbeeld hiervan was toen Martin Luther King in 1968 werd doodgeschoten. King was lid van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Zijn dood riep daarom veel oproer op onder deze gemeenschap. Honderdduizenden woedende Amerikanen gingen de straat op om te laten zien dat de strijd tegen racisme in Amerika alleen kon worden gewonnen, door tegen het systeem waarin witte privileges prominent zijn in opstand te komen.

Welke factoren hebben te maken met de grootte van deze opstand?

Eén van de grootste verschillen met vorige moorden en die van George Floyd, is dat wij nu leven in de tijd van een pandemie. Door het coronavirus raakten honderden miljoenen mensen wereldwijd hun baan kwijt. Voorheen zouden velen niet protesteren uit angst om hun baan kwijt te raken. Deze mensen hebben nu echter geen baan meer om te verliezen dus besluiten ze toch de straat op te gaan. Besmettingsgevaar voor het coronavirus blijkt de opstandelingen ook niet af te schrikken. Ondanks alle maatregelen kwamen in Nederlandse steden zoals Amsterdam, Den Haag en Utrecht, honderden mensen bijeen om op te komen voor de ‘Black Lives Matter’ beweging.

Ook de hedendaagse prominente rol van sociale media draagt bij aan de aandacht voor de dood van George Floyd. Binnen twaalf uur wist de hele wereld wat er was voorgevallen. De dagen erna uitten mensen wereldwijd wat zij vonden van de gebeurtenis en waarom zij zich aansloten bij de ‘Black Lives Matter’ beweging op Instagram en Twitter.

Sociale media is in een situatie als deze echter niet alleen positief. Er wordt namelijk veel ‘nepnieuws’ verspreid, waardoor het moeilijk is om betrouwbare informatie te vinden. Daarnaast vinden veel sociale mediagebruikers het een dilemma om zich over zo’n heftig thema te uiten.

Het Amerikaanse presidentschap van President Trump speelt een rol in de ernst van de opstanden. Hij gaf de Nationale Garde en het Amerikaanse leger opdracht hardhandig op te treden tegen de antiracisme-demonstranten. Zowel vreedzame als gewelddadige demonstranten worden met harde handen aangepakt. Trump bestempelt de demonstranten als ‘Antifa’ en wil ze op de terreurlijst plaatsen, om ze als terrorist te bestempelen. Ook meldde hij via Twitter hij op 9 juni, tot woede van de opstandelingen, dat een 75-jarige man die slachtoffer werd van politiegeweld tijdens de demonstraties Antifa-provocateur zou zijn. Met deze acties lijkt Trump de kloof tussen demonstranten en tegenstander eerder te vergroten, dan te verhelpen.

Wat zijn de gevolgen in Amerika?

Ondanks dat de demonstraties er in Amerika hardhandig aan toe gaan, veranderen er ook een aantal positieve dingen in het land. Zo kreeg de stad Ferguson, in de staat Missouri, haar eerste zwarte, vrouwelijke burgemeester, Ella Jones. Ook liet de burgemeester van Washington, Muriel Bowser, de woorden ‘Black Lives Matter’ verven op de straat die naar het Witte Huis leidt. Naar aanleiding van de dood op Breonna Taylor, die in haar appartement werd doodgeschoten door de politie omdat ze voor iemand anders werd aangezien, komt er een nieuwe ‘Breonna Law’. De nieuwe wet verbiedt het politieagenten zonder huiszoekingsbevel binnen te vallen. Ook worden tientallen standbeelden van racistische leiders of slavenhandelaars weggehaald.

Wat zijn de gevolgen in Nederland?

Ook in Nederland schudden de protesten veel op. In grote steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam werd sinds 1 juni geprotesteerd met hoge opkomst. De demonstraties gingen er vreedzaam aan toe en de anderhalve meter-regel werd over het algemeen in acht genomen. Ook droegen veel demonstranten een mondkapje om zich te beschermen tegen corona. Naast de protesten gaat er een petitie rond waarmee wordt gezorgd dat scholen meer les gaan geven over racisme. Momenteel hebben al 54.000 mensen de petitie ondertekend, waardoor het doel van 60.000 bijna is bereikt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *