“Praat met de cultuursector”

“Praat met de cultuursector”

De culturele instellingen uit Ede missen haar bezoekers. Gebouw van Astrant aan de linkerzijde en gebouw van Cultura aan de rechterzijde. Foto: Layla el Marzouki

EDE – De coronacrisis heeft een behoorlijke klap gemaakt op de cultuursector: podia kunnen voorlopig geen artiesten meer ontvangen, theaterzalen zijn tijdig leeg en culturele instellingen dienen creatief om te gaan met de mogelijkheden die er zijn. Bij cultuurcentrum Cultura en poppodium Astrant merken ze de gevolgen van de coronacrisis. Alhoewel er evenementen afgelast of verplaatst zijn en de instellingen beperkte mogelijkheden hebben, is hun glas wel halfvol: “Wij proberen juist na te denken over de dingen die we wél kunnen doen met de middelen die wij hebben,” aldus Stephan Beumer (33), zakelijk directeur van Astrant.

Ongeveer drie maanden geleden werd de lockdown aangekondigd en kregen culturele instellingen te horen dat zij voorlopig geen evenementen meer mogen organiseren. “Het hakte er bij ons wel in dat alles afgelast of verplaatst moest worden,” vertelt Linda Wildekamp (36), manager marketing en communicatie van Cultura. Ondanks alle gevolgen van dien, kregen beide instellingen veel begripvolle reacties van zowel kaarthouders als artiesten. “Er waren slechts twee mensen die hun geld terugvroegen en iedereen was bereid om naar een oplossing te zoeken. Normaal gesproken zit je aan een contract vast wanneer je een artiest boekt, maar gezien de situatie waren ook zij erg meedenkend,” aldus Beumer.

Gedurende de coronacrisis is echter niet alles stil komen te liggen bij Astrant en Cultura. Zo kon het cultuurcentrum eerder aan haar verbouwing beginnen die gepland stond voor in de zomer. “Toen de horeca heropende, ging bij ons de sloophamer erin. Het is heel gek dat we onze verbouwing vanwege het virus moeten aanpassen zodat ons café bijvoorbeeld coronabestendig is zodra het weer open gaat,” legt Wildekamp uit. Bij Astrant hebben ze, naast de verbouwing van de tuin en de oefenruimte, ook het een en ander ondernomen. “Wij zijn momenteel aan het experimenteren met livestreams waarbij we lokale en landelijke artiesten een podium geven. Daarnaast proberen we een aantal kleinschalige evenementen te organiseren die vooral gericht zijn op onze vrijwilligers, aangezien zij sinds maart weinig te doen hebben,” vertelt Beumer. Hiermee willen ze ook de mogelijkheden van het pand testen voor het nieuwe evenementenseizoen.

Door de huidige situatie is het lastig om als culturele instelling inkomsten te genereren. “Wij hebben een standaard subsidie van de gemeente waarmee wij onze vaste lasten bekostigen. Projecten en dergelijke betalen wij van de inkomsten die wij genereren uit onze kaartverkoop en het café, maar die inkomsten lopen we nu natuurlijk mis. Gelukkig krijgen we wel voldoende subsidie, waardoor we niet direct in geldnood komen,” legt Beumer uit. Bij Cultura kijken ze vooral naar hoe ze het komend seizoen gaan aanpakken. “We zullen minder volle zalen hebben, dus laten we een artiest dan twee keer optreden? Daarnaast kijken we naar andere manieren waarop we inkomsten kunnen genereren,” aldus Wildekamp.

Hoewel de overheid wel steun bijdraagt aan de cultuursector, vind Beumer dat ze nog een stapje extra mag zetten. “Ik denk dat er wel meer met culturele organisaties gepraat kan worden en dat men zich niet te strikt aan de richtlijnen moet houden.” Daarnaast vind Beumer dat de overheid de richtlijnen per sector moet bepalen in plaats van alleen algemeen geldende richtlijnen op te stellen. “Ik snap dat het lastig is om zulke regels te bepalen, maar voor de cultuursector, en vast ook andere sectoren, is het belangrijk dat wij gehoord worden door de overheid. Probeer gewoon in gesprek te gaan en te kijken naar wat er wel kan.”

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *