Drugsgebruik onder Utrechters niet gedaald tijdens coroancrisis

Drugsgebruik onder Utrechters niet gedaald tijdens coroancrisis

De KWR, staat voor hoogwaardig en excellent onderzoek, onderzocht het rioolwater in de grote steden zoals: Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. In Utrecht is het drugsgebruik gelijk gebleven.

Op 15 maart presenteerde het kabinet de maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen, de horeca moest gelijk diezelfde dag hun deuren om 18.00 uur sluiten. ‘’het gedrag, de dagbesteding en mobiliteit van veel mensen is sterk beïnvloed door de coronamaatregelen. Mensen reizen minder voor hun studie, werk of plezier en er kon geen gebruik worden gemaakt van de horeca of evenementen’’ aldus KWR. Door het andere gedragspatroon kan dat tot meer drugsgebruik veroorzaken?

KRW voerde tussen 18 en 24 maart 2020 een onderzoek uit. Onderzoekers analyseerden een week lang rioolwatermonster op zoek naar verschillende soorten drugs. KWR werkte samen met de Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden (regelt lokale en regionale waterbeheer in Midden-Nederland). ‘’het cocaïnegebruik per duizend inwoners in Utrecht was ten tijde van de lockdown vrijwel gelijk aan het gebruik in 2019. Het cocaïnegebruik in Amsterdam is een afname te zien’’.  Het gebruik van amfetamine is per duizend inwoners in Utrecht gestegen ten opzichte van 2019. ‘’het gebruik van MDMA is in Utrecht gelijk gebleven, terwijl in Amsterdam is het gebruik de helft van 2019’’. De drug methamfetamine is nooit echt populair geweest in Nederland en het gebruikt ligt in Utrecht dan ook het laagst ten opzichte van andere drugs.  De laatste drug cannabis is gelijk gebleven in Utrecht, terwijl er rijden voor de shops stonden. Mensen waren bang dat ze heen cannabis niet meer konden verkrijgen vanwege de maatregelen van het kabinet.

In conclusie is er in Utrecht bij geen enkele drug een afname het is vrijwel gelijk gebleven met vorig jaar. In Amsterdam is het flink gedaald dit kan komen omdat er geen tot weinig toeristen zijn en het uitgaansleven stil ligt, in Utrecht had dit geen effect op het drugsgebruik.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *