Wonen in een groene wijk: Sedum op daken in Amersfoort

Wonen in een groene wijk: Sedum op daken in Amersfoort

Het aangelegde sedum op de platte daken in de Verhoevenstraat. Bron: Gemeente Amersfoort.

AMERSFOORT – Bewoners van de de Verhoevenstraat hebben op woensdagochtend 6 mei hun platte daken vergroend door sedum, groene dakbedekking, aan te leggen. De vergroening van de daken draagt bij aan de verduurzaming van Amersfoort en zorgt ervoor dat de inwoners in een groene wijk wonen. De vergroening van de daken is te danken aan een subsidie van de gemeente, zo vertelt wethouder Kees Kraanen.

In Nederland is er sprake van een toenemende verstening van steden, wat verschillende nadelen heeft. Allereerst kunnen er problemen met de afvoer van regenwater opspelen. Daarnaast kan een versteende stad kampen met een verhoging van de temperatuur, omdat steen en asfalt warmte vasthouden. Uit cijfers van onderzoeks- en adviesbureau Cobra Inzicht blijkt dat Amersfoort met 39,4% versteend tuinoppervlak landelijk gezien onder het gemiddelde valt. Door meerdere tuinen in Amersfoort te voorzien van sedum, kan dit procentuele aantal afnemen.

Peter en Catharina, bewoners van de Verhoevenstraat en tevens de opzetters van de buurtactie, zijn trots op het resultaat: ‘Het is naast alle voordelen qua verduurzaming een prachtig gezicht om over een groen dak uit te kijken’, aldus Catharina. Echter vielen de kosten van het sedum niet mee: Er zijn verschillende bedrijven bekeken om het zo goedkoop mogelijk te houden. ‘Het scheelt in ieder geval veel geld door het sedum met de hele straat te bestellen, wij hadden korting’, zo vertelt bewoner Roland. Om de kosten te dekken is er een subsidie van 40.000 euro verstrekt door Kees Kraanen, wethouder in klimaatadaptatie en groen.

Gemeente Amersfoort is al langer bezig de stad steeds meer te verduurzamen. Zo stimuleert de gemeente haar bewoners tot het verduurzamen van hun huis door een energieloket op te zetten, waar inwoners concreet advies kunnen krijgen over dit onderwerp. Ook zijn er beloftes de gehele stad aardgasvrij te maken door ieder jaar wijkwarmteplannen te maken.

Wethouder Kees Kraanen ziet het wel zitten om nog meer bij te dragen aan de verdere verduurzaming van Amersfoort: ‘We kijken in de toekomst verder of we de subsidiepot voor groene daken in de stad kunnen uitbreiden om verduurzaming te bevorderen. We blijven niet stil zitten.’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *