Heerenveen is een zorg- kinderboerderij rijker

Heerenveen is een zorg- kinderboerderij rijker

Kinderboerderij Ten Woude. Foto: Nadine Jansen

Het dierenparkje Ten Woude, ook wel bekend als het hertenkampje, is nu veranderd in een zorg- kinderboerderij. Karin Brandsma (35), eigenaresse, vertelt wat dit precies inhoudt. “Een zorg- kinderboerderij is eigenlijk een kinderboerderij waar volwassenen zorg, begeleiding en dagbesteding kunnen krijgen.”

Iedereen boven de achttien met een indicatie voor dagbesteding komt in aanmerking voor de zorg op zorgboerderij Ten Woude. “Wij hebben geen specifieke doelgroep die hier komt. Wij kijken vooral naar wat iemand leuk vindt en nodig heeft, en of dat bij ons past”, legt Brandsma uit.

De zorgboerderij heeft een eigen terrein in het dierenparkje, hierop staat een gebouw gemaakt van vier units waar een keuken, toilet en een ruimte voor creatieve bezigheden inzit. Als het slecht weer is wordt er vaak gebruik gemaakt van de creatieve ruimte. “Hier maken we kleine dingetjes zoals bijvoorbeeld sleutelhangers voor de verkoop. Verder koken of bakken we ook vaak”, vertelt Brandsma. Naast het gebouw bestaat het terrein uit een grote tuin, inclusief een moestuin. Bij mooi weer vindt hier de dagbesteding plaats. “We maken dan dingen zoals een compostbak, vogelhuisjes of we knappen tuinmeubels op.”

Karin Brandsma vertelt dat de groep mensen die dagbesteding heeft op de zorgboerderij, ook wel mee-werkers genoemd, over het algemeen vaak een beetje verstopt zit. “Wij proberen ze in de samenleving te betrekken. Als het coronavirus niet in de weg zou zitten, zou het terrein open zijn voor bezoekers. In de toekomst komt dit wel weer want op deze manier creëren we veel interactie. Zo krijgen de mee-werkers vaak positieve feedback van de bezoekers.” Ook vertelt Brandsma enthousiast dat de mee-werkers de bezoekers leren kennen, sommigen zelfs bij naam. “De mee-werkers zijn hier op die manier onderdeel van de samenleving, niet weggestopt, dat vind ik heel belangrijk.”

Brandsma wil de mee-werkers op de zorgboerderij helpen erachter te komen wat ze leuk vinden. “Als jij en ik een baan of studie zoeken dan kiezen we voor iets wat we leuk vinden. Ik vind dat deze mensen ook een keuze moeten hebben daarin.” De zorgboerderij moet daarom op de eerste plaats een plek zijn waar de mee-werkers het leuk hebben volgens Brandsma. “Bij nieuwe mee-werkers gaan we de eerste periode uitzoeken wie ze zijn en wat ze willen. Dit is natuurlijk voor iedereen anders maar uiteindelijk gaan ze zich hierdoor waardevol voelen.”

Eigenlijk was het plan om rond de tien mee-werkers per dag te ontvangen. Door het coronavirus zijn er nu maar vier mee-werkers en een paar begeleiders per dag op de boerderij. “We moeten goed kijken of we wel afstand van elkaar kunnen houden. Het buitenterrein is groot genoeg voor tien mensen, maar als het slecht weer is kun je nu niet met zijn tienen binnen zitten en die anderhalve meter afstand bewaren”, aldus Brandsma.

Brandsma legt uit wat zij het belangrijkst vindt om mee te geven aan de mee-werkers. “Ik vind het mooi om te zien dat ze zich een collega gaan voelen in plaats van een cliënt. Hier groeit het zelfvertrouwen ook automatisch van. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de mee-werkers echt een plekje hebben hier.”

Eén van de lange termijn doelen van de zorgboerderij is om in de toekomst een kopje koffie te schenken of een taartje te verkopen. Daarnaast zou Brandsma in de toekomst de interactie willen vergroten door kinderfeestjes te organiseren. “Hierin zouden de mee-werkers dan ook een rol kunnen spelen door mee te helpen. Maar dit zijn nog geen concrete plannen hoor, echt een toekomstvisie.”

Over de auteur

Nadine Jansen

Ik ben Nadine Jansen. Twintig jaar geleden ben ik geboren in het Friese Heerenveen, waar ik nog steeds woon. Mijn competitieve gezin heeft me, naast een spelletjesfanaat, een echte perfectionist gemaakt. Als ik iets doe, dan doe ik het goed. Maatschappelijke problemen blootleggen en taboes doorbreken is de reden dat ik elke dag de oversteek naar Utrecht maak. Op de School voor Journalistiek doe ik mijn best om de onderzoeksjournalist met interesse voor misdaad en human interest te worden die ik wil zijn. Ik heb hier met mijn Friese bescheidenheid soms moeten opboksen tegen de westerse brutaliteit. Maar ik laat me niet zomaar uit het veld (of weiland) slaan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *