FYSIOSECTOR WORDT OOK AANGETAST DOOR CORONA

FYSIOSECTOR WORDT OOK AANGETAST DOOR CORONA

UTRECHT – Veel fysiopraktijken zijn een tijd dicht geweest voor  Revalideren blijkt in een crisistijd als corona nog niet altijd zo makkelijk. Zo zijn de fysiopraktijken in Nederland voor lange tijd op slot gegaan voor de meeste mensen die moesten revalideren. Nu de praktijken weer een maandje open zijn, is pas echt duidelijk hoe de schade is verlopen.

 Doordat fysiotherapeuten natuurlijk een beroep hebben waar veel fysiek contact nodig is, zijn praktijken dicht gegaan voor mensen die niet met spoed zorg in de vorm van fysiotherapie nodig hadden. “We bleven wel open voor de mensen die rondliepen met acute en ernstige problemen,” vertelt Rick Splinter, fysiotherapeut bij praktijk Lutmers in Utrecht. Acute en ernstige gevallen zijn bijvoorbeeld acute hernia’s of een spierscheur in het nekgebied.

Toch had hij graag gezien dat hij ook andere mensen had mogen behandelen, omdat zij nu in de problemen zijn gekomen. Ook Nina Hubers heeft meer last van haar knieproblemen dan eigenlijk nodig was indien zij wel gewoon een behandeling had mogen volgen. “Aan het begin van de coronacrisis mocht ik eindelijk beginnen met weer de opbouw van spiermassa, coördinatie en balans,” geeft de patiënte aan die in december vorig jaar d’r knie uit de kom heeft gedanst.

Ondanks dat de fysiotherapeut het moeilijk vond ik zich aan te passen aan de maatregelen tijdens de maanden maart tot en met mei, geeft hij ook aan dat het niet anders kon. “Wij hebben ons moeten anticiperen op een nieuwe werkelijkheid,” geeft Rick aan. Zo hebben zij geleerd hoe om te gaan met patiënten middels videobellen en werkten zij met een mondkapje op.

“Als ik nu in de praktijk aankom, staan de stoelen in de wachtkamer zo ver uit elkaar, wel meer dan 1,5 meter,” zegt Nina en geeft daarbij ook aan dat je niet eerder mag komen. De patiënten moeten echt op de afgesproken tijd aanwezig zijn, zodat er minder kans dat mensen met elkaar in contact komen. Ze baalt er overigens wel erg van dat de behandeling was stopgezet, omdat ze er nu pas te laat was achter gekomen dat ze haar oefeningen verkeerd uitvoerde. “De week dat de praktijk weer openging had ik dan ook meteen een afspraak gemaakt, nu gaat alles weer gelukkig een stuk soepeler.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *