De Gemeenteraad maakt zich hard voor antiracismelessen op Heerenveense scholen

De Gemeenteraad maakt zich hard voor antiracismelessen op Heerenveense scholen

De PvdA heeft een motie ingediend om antiracismelessen op Heerenveense scholen te laten financieren door de gemeente. Deze motie is ontstaan nadat een aantal Heerenveense scholen aanvraag heeft gedaan voor antiracismelessen bij Tûmba, een kenniscentrum voor discriminatiezaken. De motie is, na een aantal vragen van enkele partijen, gesteund en aangenomen.

 

Ali Ouahim (47) zit in de Heerenveense gemeenteraad namens de PvdA. Hij vertelt dat de motie is ontstaan naar aanleiding van de wereldwijde anti-discriminatie demonstraties die een aantal weken terug plaatsvonden. “Tûmba ontving de aanvraag van Heerenveense scholen voor antiracismelessen rond diezelfde tijd. Omdat het een heel actueel thema is, zijn kinderen en jongeren er nu ook veel mee bezig.”

De PvdA heeft de motie samen met de SP en GroenLinks ingediend. Een aantal partijen vroeg zich eerst af om welke scholen het gaat, en hoeveel het er zijn. Ook hadden ze vragen over hoeveel geld het zou gaan kosten en waarom hier tot nu toe geen budget voor was. “Ondanks de vragen heeft de hele raad de motie uiteindelijk gesteund en omarmd”, aldus Ouahim.

Ouahim legt uit dat de PvdA de racismelessen zo belangrijk vindt omdat kinderen en jongeren vaak voor een groot deel niet weten wat racisme is en waarom sommige mensen discrimineren. “Wij willen dat de kinderen en jongeren informatie krijgen over wat het is, wat het inhoudt en wat het met mensen doet als je iets zegt wat de ander niet leuk vindt.”

Als een school in Heerenveen behoefte heeft aan antiracismelessen op school, kunnen ze dat, door deze motie, bij de Gemeente Heerenveen aanvragen. Sinds de motie is aangenomen zijn er, zover Ouahim weet, twee aanvragen van scholen binnen gekomen.

De antiracismelessen op Heerenveense scholen zullen gegeven worden door Tûmba. Tûmba is het kenniscentrum discriminatie van Friesland. De organisatie biedt verschillende soorten educatie en trainingen aan. Daarnaast ontwikkelt het kenniscentrum ook nieuwe workshops voor scholen en instellingen.

Niet alleen Heerenveen komt in beweging tegen racisme, ook op landelijk niveau hebben de demonstraties geleidt tot actie. Zo is Mark Rutte afgelopen week in gesprek gegaan met mensen die zich uitspreken tegen racisme.

Over de auteur

Nadine Jansen

Ik ben Nadine Jansen. Twintig jaar geleden ben ik geboren in het Friese Heerenveen, waar ik nog steeds woon. Mijn competitieve gezin heeft me, naast een spelletjesfanaat, een echte perfectionist gemaakt. Als ik iets doe, dan doe ik het goed. Maatschappelijke problemen blootleggen en taboes doorbreken is de reden dat ik elke dag de oversteek naar Utrecht maak. Op de School voor Journalistiek doe ik mijn best om de onderzoeksjournalist met interesse voor misdaad en human interest te worden die ik wil zijn. Ik heb hier met mijn Friese bescheidenheid soms moeten opboksen tegen de westerse brutaliteit. Maar ik laat me niet zomaar uit het veld (of weiland) slaan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *