Tijdelijke burgemeester aangesteld in Utrecht

Tijdelijke burgemeester aangesteld in Utrecht

Foto: Pexels

Na het vertrek van voormalig burgemeester Jan van Zanen (58), is Peter Den Oudsten (68) officieel beëdigd als waarnemende burgemeester van Utrecht. Op 9 juli zit hij zijn eerste raadsvergadering voor.

Het vertrek van Jan van Zanen zorgde voor veel verdrietige reacties onder inwoners en collega’s. Van Zanen is per 1 juli van dit jaar vertrokken uit Utrecht en aangesteld als nieuwe burgemeester van Den Haag. De grote vraag na zijn vertrek was: wie gaat Van Zanen opvolgen? Op die vraag is nu een antwoord gekomen. Peter Den Oudsten wordt de nieuwe tijdelijke burgemeester van Utrecht. Hij is een politicus van de PvdA en heeft al flink wat bestuurlijke ervaring opgedaan. Hij is burgemeester van Enschede, Groningen en Meppel geweest. Hij is ook net als Van Zanen voorzitter geweest van de veiligheidsregio.

Op 1 juli 2020 nam Hans Oosters (58), Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht, Den Oudsten zijn verklaring en belofte af. Hij zal in deze positie blijven tot er een nieuwe burgermeester wordt benoemd. De gemeenteraad van Utrecht is druk bezig met een profielschets, die wordt vastgesteld op 16 juli aanstaande. Het proces voor het benoemen van een nieuwe burgermeester duurt 6 maanden en tot die tijd blijft Den Oudsten het gemeentebestuur leiden. De wethouders van Utrecht zijn heel blij dat Den Oudsten in Utrecht is gekomen en laten dit gezamenlijk weten in een verklaring: ‘’Wij zijn verheugd dat Peter den Oudsten per 1 juli start als waarnemend burgemeester van onze stad. Met Den Oudsten krijgt Utrecht een bekwame bestuurder met ruime ervaring. Dat is nodig, juist in deze onzekere tijd als gevolg van de corona-crisis. Wij zien ernaar uit om samen met de waarnemend burgemeester verdere invulling te geven aan de ambities van de stad’’.

Verschillende raadsleden zijn ook enthousiast met de komst van Den Oudsten. Zo laat raadslid Dimitri Gillissen (41) van de VVD het volgende op twitter weten: ‘’Een ervaren bestuurder, met een mooie staat van dienst. Blij dat hij zijn kennis en ervaring de komende maanden wil inzetten voor onze stad. Wij kijken uit naar een mooie en constructieve samenwerking’’. Ook Jony Ferket (34) van D66 laat weten hoe zij zich voelt over de komst van Den Oudsten: ‘’Fijn dat we een waarnemend burgemeester hebben gevonden! Welkom in Utrecht Peter den Oudsten. In deze onzekere corona tijd kunnen we een ervaren bestuurder wel gebruiken. Er is vast te stellen dat de komst van Den Oudsten in goede aarde wordt ontvangen. Van Zanen nam afgelopen dinsdag volwaardig afscheid van de stad tijdens een speciale gemeenteraadsvergadering in TivoliVredenburg.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *