“Goed kijken wat het onderwijs kan leren van de afgelopen maanden”

“Goed kijken wat het onderwijs kan leren van de afgelopen maanden”

Voor veel jongeren waren de afgelopen maanden geen feest. Door het coronavirus moesten zij verplicht thuis les krijgen en was de middelbare school dicht voor leerlingen. Vanaf 2 juni mochten de jongeren eindelijk naar school. Vanaf 1 juli mogen de middelbare scholen zelfs volledig open, omdat jongeren tot 18 jaar onderling geen afstand meer hoeven te houden. Door velen werd dat nieuws positief ontvangen.

Ook in Hilversum zijn die versoepelingen goed ontvangen, laat Annette Wolthers weten, wethouder van onderwijs bij gemeente Hilversum. “Ik denk dat het een verstandige keuze is. In de kranten lees je dat de jongeren een kleine kans hebben om elkaar te besmetten. Sommige deskundigen denken nu dat het misschien niet nodig was geweest dat de scholen dicht zijn gegaan. Ik ben natuurlijk geen deskundige, dus ik heb geen totaalbeeld van de situatie. Wij volgen uiteindelijk gewoon de richtlijnen die opgesteld zijn door de deskundigen in Den Haag.” 

Goede communicatie

Wat volgens Wolthers enorm belangrijk was in het begin van de coronacrisis is dat de scholen onderling goed contact met elkaar hielden. “Binnen de regio hebben we alles met elkaar kunnen afstemmen. De samenwerking tussen de scholen ging vanaf de eerste maatregelen al gelijk goed. Er waren direct appgroepen tussen schooldirecties en er was genoeg ruimte voor vragen. Bovendien kregen we binnen de regio een centrale coördinator die met elke school in contact stond en de plek was voor vragen.”

Die centrale regionale coördinatie is volgens Wolthers belangrijk voor een mogelijke tweede golf aan besmettingen van het coronavirus. “Voor het voortgezet onderwijs is het nu enorm belangrijk om te kijken wat ze kunnen leren van de afgelopen maanden. Verschillende schoolbesturen hebben al aangegeven om in de toekomst meer te willen doen met afstandsonderwijs. Natuurlijk zijn er dan nog wel veel dingen waar naar gekeken moeten worden voordat we online onderwijs ook echt standaard kunnen gaan gebruiken”, geeft Wolthers aan.

Goed dat scholen weer open zijn

Vanaf 2 juni was het voor middelbare scholen weer mogelijk om deels open te gaan om weer fysieke lessen te geven. Ook op het A. Roland Holst College in Hilversum werden er dus weer lessen gegeven. Voorafgaand waren er veel maatregelen genomen om aan alle eisen te voldoen om weer open te mogen. Minister Slob van onderwijs kwam op de eerste ‘nieuwe’ schooldag langs om te kijken hoe de maatregelen waren toegepast.

Tegenover NH Nieuws liet hij weten op opgelucht te zijn dat scholen weer open kunnen. “Het is heel fijn om te zien dat de scholen weer open kunnen. Een school zonder leerlingen is natuurlijk helemaal niks. Ze hebben zich hier hard ingezet op binnen alle restricties weer leerlingen naar school te laten gaan”. De minister denkt bovendien dat het belangrijk is om de leerlingen weer naar school te sturen.

“Het is belangrijk dat de leerlingen niet langer meer thuis hoeven te zitten. Als leerlingen nog langer thuis zouden zitten, dan zouden ze met de zomervakantie erbij vijf maanden thuis zitten. Dat is gewoon niet te doen voor die jongeren”, aldus Slob. Wethouder Wolthers sluit zich aan bij de uitspraak van minister Slob. “Het was al lastig voor jongeren om 1,5 meter afstand te houden en om ze dan ook nog zo lang thuis te laten zitten, is enorm lastig. Dat zie ik ook terug bij mijn eigen dochter.”

Bij een tweede besmettingsgolf open blijven?

Ondanks de beslissing om de scholen volledig open te zetten, blijft het gevaar op een tweede besmettingsgolf aanwezig. Toch verwacht Wolthers dat, met de kennis van nu, er geen extreme maatregelen zullen volgen voor onderwijs. “ Wij luisteren vooral naar wat de beslissingen in Den Haag zullen zijn, dus wat de beslissing ook wordt bij een mogelijke tweede golf, we luisteren naar wat de deskundigen vinden. Als zij aangeven dat de scholen niet dicht hoeven, dan nemen wij dat over”, sluit Wolthers af.

Over de auteur

Bram Huisers

Tweedejaars student bij de School voor Journalistiek met een voorliefde voor de radio

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *