Het voetbalseizoen begint weer: “Ik moet wennen aan de fysieke duels in wedstrijden”

Het voetbalseizoen begint weer: “Ik moet wennen aan de fysieke duels in wedstrijden”

Voor Sparta Nijkerk kwam de coronacrisis totaal op het verkeerde moment. De voetbalclub uit Nijkerk stond comfortabel op de eerste plaats en in maart leek niets de club meer in de weg te staan naar promotie richting de tweede divisie. Door het coronavirus ging die promotie niet door en moest de club nog een jaar in de derde divisie spelen om opnieuw promotie af te dwingen naar de hogere divisie. 

Jesse Buitenhuis, speler in het eerste elftal van Sparta Nijkerk, laat weten dat hij enorm baalt van de beslissing om het seizoen niet uit te spelen en dus ook niemand te laten promoveren / degraderen. Desondanks houdt de voetballer hoop op een herhaling van succes komend seizoen.

Hoi Jesse, door de versoepelingen is het vanaf 1 juli weer mogelijk om wedstrijden te spelen. Is het fijn dat er eindelijk weer gevoetbald mag worden?

“Het is heel fijn dat we gewoon weer wedstrijden mogen spelen. We hebben de afgelopen weken steeds getraind met anderhalve meter afstand, waardoor we geen duels konden houden, wat eigenlijk wel frustrerend was. Ik ben wel een speler die van de fysieke duels houdt, dus het is wel fijn dat het allemaal weer mag. In het begin zal het echt wel even wennen zijn, maar wel fijn dat we gewoon weer een wedstrijd mogen spelen.”

Direct op 1 juli heeft Sparta Nijkerk ervoor gekozen om een oefenduel te spelen, om wel in vorm te blijven. Voorafgaand aan het duel tussen Sparta Nijkerk en TEC keek Buitenhuis wel uit naar het duel.

“We hebben de laatste paar dagen voor 1 juli al wel fysiek getraind. Eigenlijk mocht dat toen nog niet, maar we dachten: ‘als dat over een paar dagen mag, dan mag dat vast nu ook al wel’. Als we namelijk helemaal niet op fysiek trainen en dan ineens een wedstrijd moeten spelen, waarbij we op volle kracht gaan spelen, dan wordt het enorm zwaar voor ons. We hebben dus onderling binnen het team wel wat dingen al gedaan. Desondanks zal het enorm wennen worden om vol de duels in te gaan.”

Hoe kijk je terug op het rare einde van het afgelopen seizoen?

“Ik heb mij al eerder uitgelaten over het feit dat ik het nog steeds frustrerend vind en ergens voelt het nog steeds oneerlijk dat we het hele seizoen bovenaan stonden om vervolgens alsnog een jaar in de derde divisie te spelen. Andere clubs mogen wel promoveren, terwijl die niet in de kansrijke positie zaten als waar wij in zaten. Het voelt nog steeds niet eerlijk. Ik snap de keuze wel. Het geeft bovendien ook extra motivatie om het komend seizoen nog beter te doen.”

Komend seizoen zal waarschijnlijk anders zijn dan afgelopen seizoen, hoe kijk je vooruit op het aankomende seizoen?

“Als je het gehele jaar bovenaan hebt gestaan en eigenlijk kampioen had moeten worden, dan heb je een goede kans om ook volgend jaar goed te presteren. Er zal dus komend seizoen enorm anders naar ons gekeken worden. We merkten in de tweede seizoenshelft al dat teams anders tegen ons gingen spelen. Dat is wel iets waar we wat mee moeten. We moeten een andere manier van spelen gaan toepassen, omdat de teams ons ook anders aan gaan pakken.”  

Tot slot, zijn jullie de duidelijke favoriet voor de titel?

“Er zijn binnen onze klasse veel andere ploegen die ook sterker geworden zijn in de afgelopen tijd, dus of we echt de favoriet zijn weet ik niet, maar we zijn zeker wel een van de favorieten. We hadden in de tweede divisie moeten zitten, dus dan zijn we in de derde divisie wel een van de favorieten om te winnen.”

De uiteindelijke oefenwedstrijd tegen TEC werd voor 250 supporters gespeeld bij de tegenstander in Tiel en die oefenwedstrijd werd uiteindelijk verloren met 4-2. TEC speelt zelf in de tweede divisie, dus het was voor de club uit Nijkerk een kleine blik op hoe het komende seizoen had kunnen lopen. Vanaf september begint voor Buitenhuis en zijn team de competitie weer in de derde divisie.

Over de auteur

Bram Huisers

Tweedejaars student bij de School voor Journalistiek met een voorliefde voor de radio

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *