“Ik denk dat de coronacrisis een positief effect heeft gehad op mijn burn-out”

“Ik denk dat de coronacrisis een positief effect heeft gehad op mijn burn-out”

foto ter illustratie: Pexels

GOUDA- Een Burn-out komt steeds vaker voor bij jongeren. Ook bij Emma*,zij is 18 jaar en heeft een burn-out. Hoe is het om een burn-out te hebben in deze onrustige tijd?

Hoe lang heb je deze burn-out?
Ik heb deze burn-out al best een tijdje. Ik denk dat ik er mee loop sinds oktober 2019 , en in januari van dit jaar werd de diagnose gesteld door mijn psycholoog.

Hoe is jouw burn-out ontstaan?
Ik denk dat het komt door allerlei verschillende factoren. Ik had heel veel stress van mijn opleiding, had nieuwe vriendengroepen, gaf weer voetbaltraining en was een aantal keer gezakt voor mijn rijexamen. Daarnaast zette ik mijzelf vaak op de laatste plek, en wilde ik alles perfect doen. Ik denk dat al deze dingen er samen voor zorgden dat ik uiteindelijk die burn-out kreeg.

Hoe reageerde jouw omgeving toen je vertelde dat je een burn-out had?

Veel mensen hadden het niet zien aankomen, ook omdat veel mensen mij zijn als vrolijk, opgewekt en positief. Het was dan ook een hele opluchting toen de diagnose werd gesteld en ik kon werken aan mijn herstel.

Wat dacht je toen corona uitbrak?
Ik was eerst een beetje in paniek, omdat ik niet goed wist wat er ging gebeuren en of wij misschien ook in lockdown moesten. Aan de andere kant was ik ook wel blij, want ik zat nog in de fase dat ik veel moest uitrusten, en het moeilijk vond om afspraken af te zeggen. Door corona gingen al die afspraken niet door, en had ik juist meer tijd voor mezelf.

Wat heb je in deze coronatijd gedaan?
Ik kon weer allemaal dingen gaan oppakken die ik leuk vind zoals schilderen, fotograferen, wandelen en koken. Juist door al die rust en verplicht thuiszitten heb ik veel tijd voor mezelf gehad, ook om na te denken. Ik denk dat corona een positief effect heeft gehad op mijn burn-out, en dat ik er misschien wel sneller uit ben gekomen.

Hoe kijk je naar het aankomende jaar?

Ik heb er super veel zin in! Ik ga beginnen met een nieuwe studie en kijk er echt naar uit. Het voelt echt alsof ik een nieuw persoon ben geworden, en ik heb mijn oude patronen doorbroken wat heel erg fijn is. Mensen zeggen ook tegen mij dat ik er beter uitzie, en zo voel ik mij ook. Ik ben klaar voor nieuwe avonturen.

Wat heb jij geleerd van deze periode?

Ik heb geleerd dat je op deze leeftijd, of nouja eigenlijk op elke leeftijd, egoïstisch mag zijn. Of tenminste: voor jezelf mag kiezen ,en dat dat juist helemaal niet egoïstisch is. En dat het belangrijkste in het leven is dat je voor jezelf gaat, jezelf blij maakt en dingen moet doen waar je energie uit haalt.

Wat zou jij willen zeggen tegen anderen jongeren met een burn-out?

Dat het niet erg is om hulp te zoeken. Het heeft mij heel erg geholpen om met iemand te praten, en je hoeft je er zeker niet voor te schamen. Er zou veel meer openheid rondom dit onderwerp moeten zijn, dan zijn jongeren minder bang er voor uit te komen en kunne ze eerder geholpen worden.

*Emma is een fictieve naam. De echte naam is bij de redactie bekend.

Over de auteur

Julia Kuipers

Julia is verslaggever . Ze houdt van sport en lezen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *