diploma uitreiking in coronatijd

diploma uitreiking in coronatijd

foto:Pexels

GOUDA- Een schoolbus, motoren, een vrachtwagen, oldtimers en een hoop normale auto’s. Wie denkt op een beurs voor bijzondere auto’s te zijn heeft het mis. Het is een diploma uitreiking in tijden van corona.

Wanneer de auto’s het terrein oprijden van GOUDasfalt, worden ze doorgestuurd naar de parkeerplaats. Sommige auto’s toeteren, anderen zijn versierd met gekleurde ballonnen en bij weer anderen auto’s schalt er vrolijke muziek uit de boxen. Een ding is duidelijk: iedereen wil er het beste van maken.

“Het is natuurlijk super jammer dat de diploma uitreiking niet op een normale manier door kan gaan, maar we hopen de leerlingen zo toch nog een beetje in het zonnetje te zetten”, vertelt docent Daphne Nijman.

Nadat iedereen is gearriveerd, mogen de leerlingen over de rode loper naar een speciaal gebouwd podium. Familie blijft bij de auto staan om op afstand trots toe te kijken naar hoe hun topper zijn of haar diploma krijgt uitgereikt. “Heel bijzonder dat ze het toch nog zo hebben opgelost. Dit maak je maar één keer in je leven mee, en zo’n belangrijk moment moet je niet zomaar voorbij laten gaan” zegt een moeder met waterige oogjes.

De leerlingen zijn gesplitst in meerde groepen, waar havo en vwo voorheen altijd samen het diploma krijgen is dat nu verdeeld in drie groepen. Twee keer havo en een keer vwo. “Wel jammer dat ik nu niet samen met mijn vrienden uit havo mijn diploma kan showen, hoor” vertelt Thijs(17).

De ceremonie begint met een korte toespraak van de directrice die vertelt hoe trots ze is op alle leerlingen. Ze vertel dat de docenten hebben geprobeerd, ondanks deze gekke tijd, er toch nog wat moois van te maken.

Hierna zijn de tutoren van de leerlingen aan de beurt die allemaal vol trots iets korts vertellen over hun leerlingen. Een korte anekdote, een emotioneel verhaal, of een grapje. Elke leraar doet het op zijn eigen manier. De leerlingen horen het lachend aan terwijl ze op het podium staan in hun mooiste gala outfit.

Nu is het tijd om het diploma echt te tekenen, en op te halen. Dit gebeurt aan een tafel achteraan het podium, waar de leerlingen in alle rust hun handtekening kunnen zetten. “Wel gek dat ze zo meteen écht van school gaat”, verzucht een vader die zijn dochter naar de tafel ziet lopen, ”Het gaat veels te snel.”

Als alle leerlingen hun diploma hebben ondertekent is het tijd voor muziek. Een leerling brengt een prachtige vertolking van Fleetwood Macs Go Your Own Way en een andere leerling een korte rap over zijn middelbare school periode. Beide worden met luid applaus ontvangen.

Na alle plechtigheden is het tijd voor een drankje en een praatje met alle leraren. De formele sfeer slaat meteen om naar een gezellige bijna vriendschappelijke borrel. Het besef is er nu toch wel bij leerling én docent dat dit echt het einde was van een mooie periode. “Ik ga ze gewoon heel erg missen”, zegt een vrouwelijk docent die een traantje wegpinkt. “Dit was een hele bijzondere groep, ik heb ze echt zien opgroeien”, gaat een andere docent verder. Ondanks de verschillende emoties is er één overstemmend gevoel: ” Tuurlijk is het jammer dat je nu weggaat, maar ik denk dat we allemaal klaar zijn voor nieuwe avonturen”, aldus een trotse leerling met haar kersverse diploma en een glas champagne in haar hand.

Over de auteur

Julia Kuipers

Julia is verslaggever . Ze houdt van sport en lezen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *