‘Nederland eerst’

‘Nederland eerst’

Ik open mijn Twitter op een rustige woensdagmiddag en ik lees direct een tweet van Donald Trump in koeienletters: ‘OBAMAGATE MAKES WATERGATE LOOK LIKE SMALL POTATOES!’ Ik scrol weer rustig verder en daar komt onze eigen Donald Trump, Geert Wilders ook eens koekeloeren: ‘Coalitie rollebollend over straat over Griekse asielkinderen (niet doen), 1 miljard meer hulp voor Afrika (niet doen) en een herstelfonds voor Italië (niet doen). Terwijl Nederland afstevent op een diepe recessie. Het kabinet stelt verkeerde prioriteiten. Ik zeg: Nederland eerst!’ Ik doe mijn telefoon weer uit: ‘Zo, dat was genoeg Twitter voor deze week.’

Wilders is net echt Trump, toch? Alleen nu is het niet: ‘America first, The Netherlands second.’ Nee, Wilders wil: ‘Nederland eerst, en alle andere landen zoeken het zelf maar uit.’ Het is geen geheim dat Wilders staat te trappelen om uit de EU te stappen. Ook toen RTL Z op Twitter schreef dat de Europese Commissie 750 miljard euro extra wil uittrekken om de coronacrisis te bestrijden, moest Wilders wel reageren. ‘750 miljard waarvan 500 miljard als gift voor de bodemloze putten in Italië en Spanje. Ze misbruiken iedere crisis om miljarden euro’s te ontvangen. Onacceptabel. We moeten zo snel mogelijk uit de EU en ons eigen land en onze eigen mensen weer op 1 zetten’, zegt Wilders.

Aan de ene kant denk ik: Op zich is het niet heel raar om andere landen misschien iets minder geld te geven. Aangezien er overal al geroepen wordt dat Nederland zich binnenkort in een recessie zal bevinden. Maar om nou de financiële pot voor alle landen dicht te gooien, dat kan gewoon niet. Volgens mij schrijft Wilders zijn tweets ook met een rode waas voor zijn ogen. Ik weet bijna wel zeker dat ook Wilders van andere landen verwacht dat zij Nederland financieel zullen tegemoetkomen. Dan kan je toch niet zeggen: ‘Nederland eerst.’ Nee, zo werkt het niet.

Stel je eens voor: een ander universum, waarin alles grijs en grauw is én Geert Wilders minister-president van Nederland is. Nederland heeft op een of andere manier echt geld nodig en vraagt om hulp bij de EU (en ja, we zijn uit de EU, want Wilders is aan de macht). Minister-president Wilders gaat op zijn knieën (of Wilders neemt de benen, dat zou ook nog kunnen) en vraagt aan het Europees Parlement: ‘Willen jullie Nederland alstublieft ondersteunen.’ Ik heb al zo’n vermoeden wat het antwoord zou kunnen zijn en dat is precies de reden waarom Nederland juist wel andere landen financieel moet blijven steunen.

Over de auteur

Iris van Ree

Studente aan de Hogeschool Utrecht. Heeft u tips over een artikel of een gebeurtenis? Stuur een mailtje naar: iris.vanree@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *