reizen met het openbaar vervoer: de nieuwe realiteit

reizen met het openbaar vervoer: de nieuwe realiteit

foto: Julia Kuipers

GOUDA- Het fluitje van de conducteur, de piepjes van de deuren die sluiten, de laatste mensen die nog net naar binnen glippen en hun mondkapjes over hun mond en neus trekken. Een bijzondere voorstelling, maar het is de nieuwe realiteit voor mensen die reizen met het openbaar vervoer.

“Het begint weer drukker te worden, ik heb vandaag al meerdere mensen erop moeten wijzen dat ze hun mondkapjes niet goed droegen of dat ze op een plek zaten waar dat niet is toegstaan. Sinds de coronatijd heb ik er allemaal nieuwe taken bij gekregen”, vertelt een conducteur die door het gangpad loopt in de trein tussen Amsterdam en Rotterdam.

Op de ramen zijn groene stickers bevestigd die aangeven waar reizigers wel en niet mogen zitten, deze regel wordt goed opgevolgd. Mensen zitten zo ver mogelijk van het gangpad vandaan, en houden zichtbaar hun adem in als er iemand door heen loopt uit angst dat iemand naast ze komt zitten.

Sommige mensen zijn de hele coronacrisis met het openbaar blijven gaan, ook Chaima die haar mascara op haar lange wimpers aanbrengst (25). “Ik werk in een ziekenhuis en ik heb geen auto, dus ik moest wel. Ik vind het fijn dat ze het zo serieus nemen, maar of het nou allemaal werkt betwijfel ik. De stoelen worden niet schoongemaakt volgens mij, ik probeer zo weinig mogelijk aan te raken. Irritaties in de trein? Die zijn er zeker! Ik vind het heel vervelend als mensen hun mondkapjes niet goed dragen of hoesten en niezen in de trein.”

Twee meiden die instappen bij Gouda om in Utrecht te shoppen zien niet zo veel problemen in alle maatregelen: ”We doet maar gewoon wat Mark Rutte zegt en dan wordt het hopelijk snel weer normaal”, zegt Jente(15) die moeilijker te verstaan is door haar panter mondkapje, ”Inderdaad, ik snap niet zo goed waarom iedereen zo moeilijk doet over al die regels. Je moet ze gewoon opvolgen!”, zegt haar vriendinnetje Rixt(14) die ook een felgekleurd mondkapje draagt. De meisjes doen zodra ze een stap uit de trein hebben gezet hun mondkapjes af en lopen giechelend het perron af.

In bussen is de sfeer bijzonder. Nog voordat hij de bus heeft betreden houdt een oudere man in een groene broek en een bordeaux rode jas een klaagzang tegen zijn vrouw. “Waarom moeten wij wél van die kapjes om en die vent achter het stuur niet? Achterlijk is het!” Zijn vrouw probeert het te kalmeren en kijkt een beetje beschaamd om haar heen. Niet iedereen is het eens met de maatregelen van de overheid.

De buschauffeur haalt zijn schouders op en voegt daar aan toe: “ik snap er af en toe ook weinig van, maarja. De meeste passagiers vinden het prima om zo’n mondkapje te dragen, die zijn allang blij dat ze weer op pad kunnen. Wel kom ik de meest gekke mondkapjes tegen, van theedoeken tot opengeknipte sokken. Dat maakt het werkt toch nog wat leuker.”

Over de auteur

Julia Kuipers

Julia is verslaggever . Ze houdt van sport en lezen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *