Femke halsema overleeft motie van wantrouwen

Femke halsema overleeft motie van wantrouwen

AMSTERDAM – Burgemeester Femke Halsema ligt onder vuur door haar aanpak van het Black Lives Matter protest op 1 juni op de Dam. Er kwamen veel meer mensen opdagen dan aanvankelijk verwacht waardoor de demonstranten weinig afstand van elkaar konden houden. Hierdoor vonden velen dat ze tekortgeschoten is. VVD, FvD en Partij van de Ouderen hadden een motie van wantrouwen tegen Halsema ingediend, maar ze hield stand in het spoeddebat in de Amsterdamse gemeenteraad, waarbij je online kon meekijken.

 Het was een stevig debat. Halsema moest gaan uitleggen waarom ze niet ingreep. Ze kon voorafgaand van het debat al rekenen op steun van de coalitiepartijen, die een meerderheid van de raad vormen. Toch moest het debat wel overtuigend zijn: Halsema moest de raad gaan overtuigen dat ze dit niet nog een keer zou laten gebeuren.

Aan het begin van het debat stonden tientallen mensen buiten de Stopera om hun steun te betuigen aan de burgemeester. Het gejuich en gejoel was tot in de raadszaal hoorbaar. Halsema reageerde er niet op, maar het zal haar vast een hart onder de riem hebben gestoken. Zoals verwacht, waren de VVD, Partij van de Ouderen en FvD fel in het debat. Marianne Poot (VVD): “Je zult maar ouders hebben die je maandenlang niet hebt mogen bezoeken en je ziet een burgemeester die de regels van anderhalve meter niet naleeft en niet eens haar excuses aanbiedt. Dat gaat door merg en been.” Annabel Nanninga (FvD) vond dat Halsema de schuld van de situatie schaamteloos afschoof op de politie, de demonstranten en minister Grapperhaus.

Halsema nam in het debat haar volle verantwoordelijkheid. Halsema: “Het is overduidelijk dat er deze keer een grote inschattingsfout is gemaakt, waarvoor ik verantwoordelijkheid draag.” Excuses kwamen wel voor het feit dat ze demonstranten niet had bewogen om weg te gaan, maar niet voor de rechtse oppositie en het handhaven van de coronaregels. Dat was een “juiste beslissing.”

Het CDA en Denk kwamen met oplossingen. CDA-raadslid Diederik Boomsma kondigde een motie aan voor gesprekken in de stad over racisme en de bestrijding ervan. Deze motie werd gesteund door Halsema. Rond het hele debat was er steun voor Halsema vanuit de coalitie. De partijen GroenLinks, SP en D66 schoten Halsema het hele debat te hulp. Zij haalden uit naar de VVD, die de dag na de demonstratie al een motie van wantrouwen indiende.

Op dezelfde dag als het spoeddebat was er meteen een test: het tweede protest tegen racisme in Zuidoost. In het laatste deel van het debat, dat eindigde met de stemming over de motie van wantrouwen, werd duidelijk dat dit protest goed is verlopen. Er was een hoge opkomst en de coronaregels werden goed opgevolgd. Na dit nieuws kwam de stemming over de motie. Bij lange na kreeg de motie een meerderheid, ze heeft het overleefd. Femke Halsema is nog steeds burgemeester van Amsterdam. Ze heeft beloofd extra stappen te gaan zetten om Amsterdammers weer voor zich te winnen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *