Beginnen in coronatijd

Foto: Alwin van der Ven

Alwin heeft in 2018 zijn master Sustainable Development – Energy and Materials afgerond. Hij werkt begon tijdens de coronacrisis als energieconsultant bij een netbeheerder en specialiseert zich in warmte. Dit is zijn ervaring.

“Op de dag van de lockdown, 16 maart, ben ik hier begonnen. Daarvoor had ik een paar weekjes vakantie genomen. Dat was een heel rare start, maar ik was blij dat ik überhaupt kon starten. De aanloop was er al en dan komt er toch die lockdown. Wat gaat er allemaal gebeuren? Ik vroeg aan mijn nieuwe werkgever of het doorging, en gelukkig was het antwoord ja. Van anderen hoorde ik namelijk dat het aannemen van nieuwe mensen gewoon stop werd gezet.

De werkgever moest natuurlijk ook helemaal schakelen: ‘Hoe gaan wij überhaupt thuiswerken?’ De IT-afdeling was kneiterdruk met allerlei andere zaken, dus de ontvangst was een beetje matig. Niet zoals het normaliter zou gaan; dat je ergens aankomt en meteen kennismaakt met iedereen. Dat was niet echt een optie. Met heel het team kennismaken is dus over een langere periode gerekt, en dat duurde wel even.

Wat ook maf was dat iedereen online werkt. Je ziet ook niet even iemand bij een bureau of koffieautomaat, dat mis je gewoon. Dan kijk je in andermans agenda en zie je het volgeboekt staan. In het begin voelde ik me heel bezwaard om mensen te bellen en hun tijd te claimen. Uiteindelijk merkte ik dat dat gewoon kan en dat collega’s het aangeven als het even niet uitkomt. Dat maakte het voor mij als een ingetogen vent, die een beetje de kat uit de boom kijkt, nog wat lastiger.

Ik word snel een eilandje. Dat merkte ik nu ook zeker, tyfus. Eigenlijk heb ik ook mensen nodig die zeggen ‘Hey Alwin, kom je mee lunchen?’ Anders raak ik snel helemaal gefocust en kan ik goed een aantal uur voorovergebogen achter m’n laptop zitten. Thuis heb ik ook niet echt de ruimte om een chille kantoorruimte in te richten, wat collega’s van mij wel doen. Nu woon ik namelijk nog op een studentenkamer. Ik wil ook helemaal geen bureaustoel in m’n kamer, al zou het ergonomisch gezien wel verantwoorder zijn. Maar dat overleef ik wel.

Op een gegeven moment kreeg ik de tip ‘Loop ’s ochtends gewoon naar buiten. Loop naar je werk en start dan je dag en sluit je dag ook zo af. Dan wordt je werk een tijdsblok met duidelijke markering. Die grens bewaak ik nu wel. In het weekend zorg ik ook dat alle werk-gerelateerde zaken uit het zicht zijn.

Tegenwoordig ga ik tijdens de lunch in m’n eentje naar buiten, even een broodje halen. Dus bewust niet een eigen lunch thuis klaarmaken. Soms ook wel met vrienden. Daardoor heb ik ook allerlei nieuwe tentjes en broodjes ontdekt. Dan kan ik gelijk ook even een praatje maken met wie ik allemaal tegenkom. Papi Churro vind ik bijvoorbeeld echt heel chill. Die hebben van die cubano’s, van die sandwiches uit de film Chef. Ik heb de stad een beetje herontdekt. Zo kwam ik bijvoorbeeld een nieuw hotelletje of keukentje tegen waar ze me gelijk uitnodigden om soep te komen eten, dat ga ik deze week dus doen. Het is echt een soort huiskamertje. Elke dag kom ook bij een vast koffiezaakje en inmiddels weten ze ook wat ik wil hebben, een flat white havermelk. Echt hipster.

Op het werk hebben we nu ook een soort corona-koffierondje. Twee keer in de week ga je met je koffie achter je laptop zitten en dat zitten we met heel het team bij elkaar. Tijdens de vakantie startte ik laatst met een andere gast en waren we de enige twee. Vijf minuten later kwam er nog iemand bij. Eentje had een kromme komkommer; het was echt komkommernieuws. Echt heel flauw, maar ook wel grappig. We hebben dus wel meer contact dan eerst, ook de collega’s zijn wat meer senang in het thuiswerken, maar missen elkaar wel. Er was een collega die zei ‘Ik kom erachter dat ik jullie eigenlijk best wel mag’, collega’s zijn toch eigenlijk wel heel belangrijk.

Contact met vrienden heeft me wel door de afgelopen maanden heen geholpen. De verhalen die m’n muren vertellen ken ik inmiddels ook wel. Ook het kaderen van werk en privé maakte veel verschil. Inmiddels vind ik thuiswerken chill. Maximaal een tot twee dagen in de week naar kantoor vind ik prima. Dat bubbeltje kan ook prettig zijn voor je focus. Het derde wat me door de afgelopen maanden heeft heen geholpen is Tinder, ik heb echt een leuke meid ontmoet. De eerste date was netjes over de telefoon. Eerst bellen raad ik ook wel aan als je iets serieus zoekt. Of anders meteen rambam.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *