Houdt de gemeente de cultuursector in stand?

Houdt de gemeente de cultuursector in stand?

’s-Hertogenbosch – In de afgelopen maanden heeft de economie vrijwel stilgelegen, zijn terrassen uitgedund en is de omzet van ondernemingen enorm gekrompen. Daarnaast heeft België de provincie Noord-Brabant op code oranje gezet. Wat doet Den Bosch om de cultuursector te laten overleven?

Deze sector ‘produceerde’ volgens het CBS zelfs bijna 40% minder dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De regering in Den Haag bepaalt hoe de coronamaatregelen eruit zien. Een toeristenstad als Den Bosch is daardoor erg afhankelijk van de stemming in het parlement. In de culturele basisinfrastructuur, de cultuursubsidies, wordt flink gesneden. Deze subsidies worden landelijk ingevuld en gemeenten moeten zich naar dit beleid schikken.

Gemeenteraadslid Daan Peters denkt dat de belangrijkste verandering die je ziet is “dat allerlei mooie evenementen die deze stad tot ver buiten de gemeentegrenzen bekend maken ineens niet meer door konden gaan. Toch is het heel mooi om te zien dat er een enorme veerkracht is in de stad en we er met z’n allen toch iets van deze zomer maken.”

Volgens gemeenteraadslid Peters mag er in de Brabantse hoofdstad niet al te hard geklaagd worden. “Je ziet allerlei instanties noodkreten uiten na de herverdeling van subsidiegelden. In Den Bosch komen we er aardig van af. Vanuit organisaties wordt er naar de lokale politiek gekeken; daar zit nog wel een hobbel vanwege het provinciebestuur. Op dit moment zie je in Den Bosch veel leuke initiatieven ontstaan, van zowel ondernemers als particulieren. Als gemeente proberen we het heel gemakkelijk te maken en mee te denken.”

Dit is ook terug te zien in het beleid van de gemeente. De parade, het plein dat grenst aan de befaamde Sint-Janskathedraal, staat vol met terrassen en een heuse jeu-de-boulesbaan. Volgens Peters doet de gemeente ook haar best om soepel om te gaan met vergunningen voor evenementen die haalbaar zijn, mits er aan alle veiligheidseisen voldaan wordt.

Daarnaast kan Peters niet uitsluiten dat er organisaties omvallen. “Voor zover ik weet is het beleid van de gemeente gericht op het onderhouden van de netwerken. Dat is een vrij abstracte verwoording voor het laten bestaan van netwerken in plaats van koste wat kost alle organisaties het hoofd boven water laten houden. Dat zouden we wel willen, maar die middelen zijn er nou eenmaal niet.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *