V-day is aangebroken, maar Covid-19 nog niet weg

V-day is aangebroken, maar Covid-19 nog niet weg

Vandaag, 6 januari 2021, is het V-day in Nederland. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft vanochtend persoonlijk de eerste zorgmedewerkster uitgenodigd voor de eerste vaccinatie, aldus RTL Nieuws. Is het einde van het virus dan in zicht? Volgens huisarts Frans Buck (66) hebben we nog tot begin september te gaan. ‘Voorlopig is corona nog onder ons en kan niet iedereen tegelijk worden gevaccineerd.’

Vandaag krijgt een aantal zorgmedewerkers de eerste vaccinatie tegen het coronavirus. De strategie van het kabinet is om eerst de zorgmedewerkers, mensen in verpleeghuizen en mensen in de gehandicaptenzorg te laten inenten. Gisteren was er ophef in de Tweede Kamer over de aanpak van deze strategie. De minister van Volksgezondheid werd onder andere door Jesse Klaver van GroenLinks verweten niet snel genoeg te zijn in het proces van vaccineren. Nederland is met de start vandaag het laatste land in Europa dat gaat vaccineren en loopt hiermee ongeveer twee weken achter op de andere EU-landen.

Nederland telt nu ongeveer 30 centrale priklocaties en ook uitzendbureaus zijn bezig om mensen op te leiden tot het kunnen geven van een prik. Daarnaast zal er een beroep worden gedaan op de huisartsen. ‘De Landelijke Huisartsen Vereniging heeft laten weten dat wij huisartsen een rol kunnen gaan spelen in de vaccinatie. Dit komt door onze ervaring met de griepvaccinatie,’ vertelt praktijkmanager Mariska Hoogendoorn (30). Hoogendoorn werkt in de Stolwijkse huisartsenpraktijk van Frans Buck en zal in de periode van bevolkingsvaccinatie een groot deel van de verantwoordelijkheid hebben in regio Stolwijk.

Er is ook weerstand tegen het coronavaccin en de vraag is hoeveel mensen er zich zullen laten vaccineren. Sommigen zijn tegen het vaccineren wegens de snelheid waarmee het vaccin is geproduceerd en sommigen willen zich niet laten vaccineren vanwege hun religieuze opvatting. De praktijk van huisarts Buck ligt midden op de zogeheten bijbelgordel, maar of dat invloed heeft op de vaccinatie opkomst is maar de vraag. ‘De opkomst voor de griepvaccinatie is in onze praktijk hoger dan het landelijk gemiddelde. Wij riepen dit jaar 1700 mensen op voor de griepvaccinatie en daarvan zijn er 1250 gekomen,’ volgens Frans Buck. De huisarts vraagt zich af of dit gat van 450 mensen ook gaat gelden voor de opkomst bij de coronavaccinatie.

Logistiek is het vaccineren ook nog een hele kluif. Het vervoeren en opslaan van de vaccins moet op   -80 graden Celsius gebeuren. ‘Bij dit vaccin moet er binnen drie weken een tweede prik gezet worden en ook dit vraagt een hoop werk van ons en van de mensen zelf. Het moet wel werkbaar zijn,’ aldus dokter Buck. Hoogendoorn en Buck hebben er vertrouwen in dat het vaccineren in het tweede kwartaal ‘zal gaan lopen, maar dan is er een begin’ en daarmee is corona nog niet weg.

Niet elke Nederlander kan op hetzelfde moment worden gevaccineerd, dus dit gaat per groep. Eerst zullen de zorgmedewerkers en verpleeghuizen worden voorzien van vaccinaties. Buck en zijn assistente verwachten dat dit ongeveer het eerste kwartaal in beslag zal nemen. ‘Voorlopig zouden we beter scoren als we allemaal meer afstand houden en ons aan de maatregelen houden. Bepaalde groepen krijgen bepaalde vrijheden en we zien dat dit de cijfers niet ten goede komt,’ voegt Frans Buck er nog aan toe.

Gaat de komende zomer er hetzelfde uitzien als de afgelopen zomer, waar we niet met groepen bij elkaar konden komen en er geen uitgaansgelegenheid is, zullen veel mensen zich afvragen. ‘Mensen willen een goed vaccin, zekerheden en ook nog snelheid, maar deze dingen zijn moeilijk te combineren. Het begin is er, maar er zullen nog bepaalde hobbels moeten worden genomen denk ik,’ vertelt de huisarts. 

Over de auteur

Maurice van Kersbergen

Ik ben een beginnend, enthousiast journalist die het nieuws dichtbij brengt. Daarnaast ben ik actief in de muziek en dit zal dan ook vaak doorschemeren in de door mij uitgebrachte items. Heb jij vragen of opmerkingen? Schroom je dan niet om mij een mailtje te sturen via: maurice.vankersbergen@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *