Brand in het Goudse chemie-bedrijf Croda

Brand in het Goudse chemie-bedrijf Croda

Maandagochtend 18 januari 2021 zal door een aantal bewoners uit de Goudse wijk Korte Akkeren niet snel worden vergeten. Iets voor 10.30 ’s ochtends ontstaat er rook boven het Goudse chemiebedrijf Croda. ‘Uit voorzorg zijn de omwonenden elders ondergebracht door de gemeente,’ vertelde woordvoerder Kessels van de brandweer. De bewoners zijn inmiddels weer terug, maar de brand roept vragen op bij de Gouwenaren.

De brand ontstond in een tank waarin vet wordt opgeslagen. Het chemiebedrijf werkt hier met vet zoals we dat kennen van frituurvet en kaarsenvet. Op het moment van uitbraak heeft de directie de werkzaamheden per direct stop gezet en is de bedrijfsbrandweer begonnen met het blussen van de brand, zo meldt het AD. De brandweer van Croda werd al snel ondersteund door de Goudse brandweer en door blussers uit de regio.  Hierdoor was de brand twintig minuten naar de uitbraak weer onder controle. Nadat de vlammen onder controle waren, heeft de brandweer zich gefocust op het controleren van de omliggende silo’s, die mogelijk ook aangetast zullen zijn vanwege de hitte.

De burgemeester van Gouda, Pieter Verhoeve, maakte zijn agenda vrij om bij de fabriek langs te gaan en zich te laten informeren, zo laat hij weten op zijn sociale media kanalen. Toen de brand onder controle was en bleek dat er geen schadelijke stoffen vrij waren gekomen, schreef Verhoeve op zijn twitter-account: Vanmorgen werden we in Gouda opgeschikt door een brand bij Croda. Deze is geblust; gelukkig zijn er geen slachtoffers. Er is alleen materiële schade. Ik was ter plaatse en sprak met medewerkers. Ik wens alle betrokkenen sterkte. Dank aan de brandweer voor het kordate optreden!

De omwonenden zijn niet blij met de fabriek die grenst aan hun wijk. Er zijn geen slachtoffers gevallen, maar het was wel even alle hens aan dek in Korte Akkeren. De bewoners van de wijk zijn dan ook een petitie gestart om de fabriek van deze locatie te verwijderen. De huizen in de buurt zijn te danken aan de fabriek, omdat dit vroeger de huizen waren waar de werknemers van de fabriek in woonden, maar de huidige bewoners van deze huizen vinden de locatie van de fabriek niet meer acceptabel. ‘Een chemisch bedrijf op een prominente plek nabij een woonwijk is niet meer van deze tijd. De behoorlijke uitstoot van diverse stoffen zoals CO2 draagt niet bij aan een gezonde woon-en leefomgeving,’ staat vermeld op hun website. Op deze website wordt ook verwezen naar een eerdere brand bij de fabriek in 1936. Daarnaast hebben ze het op de site ook over het nabij gelegen benzinestation, dat door een brand extra schade zou kunnen aanrichten in de wijk.

Bij deze brand werd door sommigen wellicht teruggedacht aan de de brand in Moerdijk van tien jaar geleden. Deze brand zorgde ervoor dat meer dan 150 mensen gezondheidsklachten kregen. De impact van deze brand was dus groot op de wijde omgeving. In dit geval is de situatie echter beter afgelopen, maar de angst voor een herhaling, met een wellicht minder gunstige afloop, is groot.

Op 21 januari 2021 is de petitie door 83 mensen getekend en het streven is om de verwijdering van de fabriek op de politieke agenda te krijgen. De schrik van de brand die de burgemeester uitsprak op zijn sociale media kanalen zal wellicht bijdragen aan de beoordeling van deze zaak. Dat er angst heerst onder de bewoners na deze korte, maar hevige brand, mag duidelijk zijn. Wat het vervolg op deze situatie wordt is echter nog onduidelijk.

Bron foto: Twitter, @MandevilleAC

Over de auteur

Maurice van Kersbergen

Ik ben een beginnend, enthousiast journalist die het nieuws dichtbij brengt. Daarnaast ben ik actief in de muziek en dit zal dan ook vaak doorschemeren in de door mij uitgebrachte items. Heb jij vragen of opmerkingen? Schroom je dan niet om mij een mailtje te sturen via: maurice.vankersbergen@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *