50 worden in een lockdown

50 worden in een lockdown

Het is 5 december 2020, de dag van Sinterklaas. De Sint moet echter zijn verjaardag delen met de vanaf vandaag 50-jarige Esther Persoon. De feestvreugd moet dit jaar echter anders worden vormgegeven, wegens de aanwezigheid van het coronavirus. Het beloofd echter een lange dag te worden, aangezien de familie en vrienden nu verspreid over de dag hun verjaardag wensen komen overbrengen.

De dag begint al vroeg voor manlief Marco en zoonlief Jack, die in de tuin een Sarah pop van vijf meter zullen gaan instaleren. De mannen lijken er maar druk mee, want de pop moet staan vóór Esther uit haar bed komt. Ze is echter een vroege vogel, dus de mannen staan extra vroeg op, beginnen met een bak koffie en gaan vervolgens aan het werk. Rond 9 uur ’s ochtends ontwaakt de jarige jet uit haar slaap en naderen de eerste gasten al. Haar zus komt samen met haar man om 10 uur een ‘bakkie doen’, zoals ze dat in het Westland zeggen.

Het koffiezetapparaat loopt en de vroege vogels worden voorzien van een kopje koffie. Esther haar drie kinderen; Jack, Kim en Lynn komen met hun cadeaus op de proppen. Een grote taart met daarop een foto van Esther haar gezicht en gebaksbordjes, die zij, aan haar reactie te zien, graag wilde hebben. Het mes gaat in de taart en alle aanwezigen krijgen een smakelijk stukje gezicht van de jarige.

Om 11 uur worden Esther haar zwager en zus ingeruild voor het volgende gezelschap: haar ouders. De twee 75-jarigen genieten evenals hun voorgangers van een kop koffie en een stukje taart. Aan Jack en Marco is te zien dat de derde bak koffie, met de rest van de dag in zicht, al zijn tol begint te eisen. De tijd vliegt en het gespreksvolume stijgt steeds verder. Dochters Lynn en Kim besluiten om de tafel klaar te maken voor de lunch en iedereen neemt plaats. Geheel coronaproof gaat dit echter niet, want de tafel is dan wel groot, maar niet groot genoeg voor iedereen om anderhalve meter afstand te kunnen houden.

Na de lunch staat Esther een leuke verrassing te wachten. De familie heeft namelijk geregeld dat Sinterklaas langskomt. De Sarah wordt even flink op de hak genomen door de Sint en wordt door een aantal vragen van hem flink voor het blok gezet ten overstaande van de hele straat en aanwezige familie.

De middag ziet er iets rustiger uit voor de familie Persoon. Alleen twee neefjes, die nog lopend op hun voetbalschoenen binnen komen, komen een glas limonade drinken bij de jarige. Er wordt gelachen en gekletst en de mannen vertrekken na een half uurtje weer richting het voetbalveld.

De planning van de dag heeft de 50-jarige geheel uit handen moeten geven en ze heeft geen idee wat haar nog te wachten staat. Haar man en kinderen hebben de planning van de dag zo goed en kwaad als dat ging coronaproof ingericht.

De planning schrijft voor dat de familie na een heerlijk 4-gangen diner gaat borrelen met een vriendenstel van Marco en Esther. Ze komen rond een uur of acht binnen en onder het genot van een paar drankjes wordt de sfeer al snel gemoedelijk. Het duurt niet lang voordat er nog twee mensen het gezelschap komen uitbreiden en de hapjes en drankjes vliegen er doorheen. Het is volgens de maatregelen niet geheel coronaproof, maar de sfeer zit er in elk geval goed in.

Al met al was het een raar, maar druk dagje voor de familie. De visite is weer de deur uit en de rust lijkt terug in huis. Afgezien van het feit dat er nog flink wat glaswerk en rommel moeten worden weggewerkt. ‘M’n verjaardag in coronatijd was een vreemde gewaarwording,’ zegt de inmiddels niet meer jarige Esther nog onder het genot van haar laatste slokjes wijn. ‘Ik vond het erg gezellig, maar kijk al weer uit naar het eerste grote feest dat we kunnen vieren.’

Over de auteur

Maurice van Kersbergen

Ik ben een beginnend, enthousiast journalist die het nieuws dichtbij brengt. Daarnaast ben ik actief in de muziek en dit zal dan ook vaak doorschemeren in de door mij uitgebrachte items. Heb jij vragen of opmerkingen? Schroom je dan niet om mij een mailtje te sturen via: maurice.vankersbergen@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *