Culemborgers laten ‘klimaatalarm’ horen

Culemborgers laten ‘klimaatalarm’ horen

Protesterende Culemborgers voor het oude stadhuis

Terwijl muziek over het Culemborgse marktplein galmt zijn de mensen van Operatie Klimaat Culemborg druk aan de slag met het op de grond spuiten van stippen waar straks alle klimaat demonstranten komen te staan. Op 14 maart was er landelijk om 15.00 een klimaatalarm om aandacht te vragen voor een rechtvaardig klimaatbeleid. De actie is gestart door maatschappelijke organisaties zoals Milieudefensie, Fridays for Future en Greenpeace. Ook Culemborg doet op deze dag mee met het klimaatalarm. 

Initiatiefneemster van Operatie Klimaat Culemborg, Conny de Laat, loopt druk over het plein heen en weer om alle fel gekleurde stippen te tellen, er moeten immers 250 staanplekken zijn, anders mag het klimaatalarm niet door gaan. De Laat is hoofd bewegingsopbouw bij Milieudefensie. “Toen ik over de Operatie Klimaat groepen hoorde, leek het mij ook een goed idee om zo’n groep te starten in Culemborg. Het werd een succes, veel mensen voegden zich toe aan de groep, waardoor we snel van start konden. We zijn al een tijdje bezig met het organiseren van deze dag. De verkiezingen staan voor de deur, we hopen dat we mensen er aan kunnen herinneren dat het belangrijk is om te stemmen voor de toekomstige generatie. We vragen aandacht voor het klimaat en roepen de regering op om klimaatrechtvaardigheid in het regeerakkoord op te nemen.”

Student Victor van Eeden (20) is één van de velen die zich hebben aangesloten bij Operatie Klimaat Culemborg. “Ik heb me vooral bezighouden met het organiseren van deze dag. We hebben online 1300 aanmeldingen binnen gekregen, maar er mochten daarvan maar 250 mensen hier op het plein verzamelen. De rest werd gevraagd om online mee te doen via een livestream”, vertelt Victor van Eeden. Om het klimaatalarm veilig te houden zijn er 250 stippen waar mensen op kunnen staan op 1,5 meter afstand van hun buurman of buurvrouw, ook is iedereen verplicht een mondkapje te dragen.

Het zonnetje begint te schijnen terwijl de eerste demonstranten het plein op lopen, ze zoeken een plekje uit op één van de vele gekleurde stippen. Veel mensen hebben kartonnen borden meegenomen met teksten als “Culemborg in zee? Nee!” en “Alle hens aan dek, anders staan we in de Lek!”. Tegen twee uur staat het halve plein al vol en is een groot deel van alle stippen bezet. Er is live muziek voor het oude stadhuis, er hangt een gemoedelijke sfeer. Iedereen staat op afstand met elkaar te kletsen. Programma’s worden uitgedeeld met de coronaregels, terwijl het plein langzaam verder volstroomt. Demonstrant Jelle van de Marck (18) heeft er zin in, “Ik sta hier vandaag voor het klimaat. Ik stem woensdag groen en hoop dat iedereen groen gaat stemmen, want zo kunnen we het verschil maken.”

Om drie uur is het dan zo ver, het klimaatalarm. Terwijl iedereen losbarst met pannen, potten en andere attributen die veel lawaai maken beginnen ook de kerklokken te luiden. Dit houdt zeker vijf minuten aan. Wanneer het weer helemaal stil is geeft een leerling van het O.R.S Lek en Linge een speech over waarom hij het zo belangrijk vindt dat iedereen hier vandaag staat, het is in contrast tot daarnet ineens doodstil. De middag eindigt met een gedicht van de stadsdichter Ria Koppen.

Tessa Deggeller (24), één van de organisatoren, is helemaal enthousiast. “Voor een stad als Culemborg is dit een hele grote opkomst, we zijn blij en super trots! Alles verliep op rolletjes en iedereen hield zich aan de coronaregels. Er komen in de toekomst nog zeker meer projecten zoals deze aan. Na deze verkiezingen zal er nog steeds veel gedaan moeten worden, dus Operatie Klimaat Culemborg blijft zeker actief.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *