Stemmen tijdens de coronacrisis

Stemmen tijdens de coronacrisis

Woensdag 17 maart was de laatste verkiezingsdag om te stemmen. Vanwege de coronacrisis ging dat iets anders dan normaal, zo ook in Veenendaal. In de gemeente stonden op 37 stemlocaties meerdere mensen netjes achter de anderhalve meter strepen te wachten in de motregen. Sporthal West is één van deze locaties die de deuren als stembureau heeft geopend. 

Voor de sporthal in Veenendaal West staan meerdere mensen met stempassen in hun handen te wachten tot ze naar binnen mogen om te stemmen. Bij binnenkomst komen de stemmers in een hal te staan waar duidelijk op de grond anderhalve meter vakken zijn gemarkeerd. Eén voor één stromen de mensen binnen totdat alle vakken bezet zijn. Aan het einde van de hal, in de deuropening, moeten de stemmers wachten tot ze geroepen worden door de stembureauleden. “Meneer, u mag doorlopen naar het eerste tafeltje”, wordt er geroepen vanuit de zaal.

In de deuropening staat Jan Voorthuizen, 51 jaar. Hij kijkt nog snel even naar de kandidatenlijst die aan de muur hangt om te kijken op wie hij wil gaan stemmen. Hij loopt door naar een stembureaulid die achter aan tafeltje zit met een kuchscherm. De heer Voorthuizen desinfecteert zijn handen en mag vervolgens doorlopen naar de volgende tafel waar hij de kandidatenlijst en een rood potloodje krijgt. Daarna loopt hij door naar het stemhokje om zijn stem te geven.

Voorthuizen is blij dat het stemmen erop zit. “Ondanks dat ik niet onder de kwetsbare leeftijdsgroep val, was ik toch een beetje bang dat het heel druk zou zijn bij het stemmen. Maandag en dinsdag wilde ik vrijhouden voor de echt kwetsbare mensen in Veenendaal. Gelukkig viel het heel erg mee met de drukte door de vele locaties die de gemeente beschikbaar heeft gesteld.” Hij doet zijn mondkapje weer af en wacht buiten op zijn vriendin die iets na hem naar binnen mocht om te stemmen.

Erik van Stokkum, stembureaulid van de sporthal, vindt de drukte vergelijkbaar met de jaren hiervoor. “Je ziet dat de drukte erg gespreid is. Iedereen houdt zich netjes aan de regels en doet totaal niet moeilijk over de maatregelen. Opvallend vind ik ook dat er nog genoeg ouderen langs zijn gekomen om te stemmen vandaag.” Afgelopen maandag en dinsdag waren er al een aantal stemlocaties geopend voor de kwetsbare mensen en de risicogroepen.

Er hangt een rustige en zelfs vrolijke sfeer in de sporthal. De stembureauleden vinden het leuk om contact te hebben met de mensen die komen stemmen. “Je ziet op zo’n dag duizenden mensen. Het is fijn om weer even wat contact te hebben. Daarnaast verdien je er een leuk zakcentje mee en is het fijn dat je iets kan doen voor de samenleving”, vertelt van Stokkum terwijl hij achter zijn bureautje zit te wachten op de volgende stemmer.

Alle stembureauleden hebben wisselende taken die bestaan uit toezicht houden, stempassen controleren, desinfecteren en de communicatie met de gemeente over hoe alles verloopt. Ook kregen de stemleden de kans om vrijwillig vooraf en achteraf een coronatest te doen. “In verband met mijn hooikoorts heb ik de test wel gedaan voor de zekerheid. Gelukkig was de uitslag negatief en kon ik meehelpen”, vertelt Erik van Stokkum met een grote glimlach. De volgende stemmer komt alweer aangelopen met een stembiljet in haar handen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *