Herstelwerkzaamheden Kootwijkerveen in najaar van start

Herstelwerkzaamheden Kootwijkerveen in najaar van start

De Veluwe mag dan wel een uitgestrekt bosgebied zijn, het Kootwijkerveen is een uitzondering. Deze bijzondere natuurlocatie is omsingeld door dichtbegroeide bossen, waardoor wandelaars opeens in een hele andere omgeving staan. Het gebied is een bijzondere plek waar planten en dieren leven die afhankelijk zijn van water, de natte omstandigheden van het veen en het ven. Maar tijdens het lopen over de smalle wandelpaden merkt de oplettende wandelaar dat er iets aan de hand is. Veel bomen rondom het gebied zijn voorzien van een stip. In het najaar van 2021, als de natuur in rust is, staan namelijk herstelwerkzaamheden van Staatsbosbeheer op de planning om de kwaliteit van deze omgeving te verbeteren.

Uit onderzoek van provincie Gelderland blijkt dat het belangrijk is om op korte termijn herstelwerkzaamheden uit te voeren rondom het Kootwijkerveen. De provincie heeft alle 131 vennen beoordeeld op kwaliteit en potentie. Hier zijn verschillende vennen uitgekomen die aandacht en prioriteit nodig hebben. Volgens boswachter Laurens Jansen van Staatsbosbeheer zijn deze werkzaamheden noodzakelijk om de kwaliteit van de natuur op deze locatie te verbeteren. “Het Kootwijkerveen is voor de natuur op de Veluwe erg bijzonder. Het is namelijk een ‘nat’ stukje natuur. Er zijn ook heel veel diersoorten in dit gebied afhankelijk van deze natte omstandigheden en ook planten en dieren die afhankelijk zijn van de hoogveenvegetatie.”

Om de wateromstandigheden op een goed peil te houden in dit gebied, heeft provincie Gelderland opdracht gegeven aan Staatsbosbeheer om de struiken en bomen op de oevers van het ven te verwijderen. Volgens boswachter Jansen een logisch besluit. “De bomen die aan de oevers van het ven staan, nemen de neerslag op en hierdoor komt dat niet in het ven terecht. Om deze verdamping tegen te gaan, gaan we deze bomen kappen, zodat veel meer water via de grondlagen het ven instroomt.”

Ook staat plaggen rondom het gebied op de planning. Dit houdt in dat Staatsbosbeheer de bovenlaag op verschillende plekken verwijdert, om daar juist weer vegetatie van heide terug te krijgen. “Op die manier ontstaat er ook een hele mooie overgang van natte vennen naar het hoger gelegen paraboolduin die rondom het ven ligt”, aldus Jansen.

Kootwijkerveen is vroeger ook in gebruik geweest als weidegebied. In de jaren ’70 is dat weer hersteld, maar er zijn nog wel wat slootjes in het gebied te vinden. Bij het Kootwijkerveen zit een soort soepbord in de ondergrond en deze slootjes hebben als het ware een soort hap uit dit bord genomen, waardoor het water veel sneller uit het gebied wegloopt. Deze slootjes worden nu gedicht om deze waterverspilling tegen te gaan.

In de verte lopen twee wandelaars een bruggetje over. Wim en Joke van Kampen , fanatiek natuurliefhebbers, zijn naar de Veluwe gekomen en hebben vanuit hun natuurhuisje een goede uitvalsbasis om mooie wandelingen op de Veluwe te maken. “We hadden niet verwacht dat er nog zo’n mooi open en nat gebied op de Veluwe was.”

Het nieuws over de herstelwerkzaamheden vinden zij dan ook dubbel. Wim van Kampen snapt dat het voor het goede doel is. “Maar omdat het er zo rigoureus uitziet snap ik dat mensen er moeite mee kunnen hebben. Zeker als je gewend bent om in het bos te wandelen.” Ook Joke van Kampen vindt het een gevoelig onderwerp.“ Als je hoort dat er in Nederland meer bos moet komen en ze gaan alles zitten kappen, geeft dat mij wel een dubbel gevoel. Ook in onze omgeving zijn behoorlijk wat bomen gekapt en daar zijn mensen wel behoorlijk verdrietig om geweest.”

Maar wandelaars hoeven zich geen zorgen te maken: na de werkzaamheden zegt Jansen dat de wandelpaden er nog mooier bij liggen dan ervoor, met een beter uitzicht over het Kootwijkerveen. “De huidige wandelpaden die dicht bij het ven liggen breiden wij uit, met als doel om de randzone rond het ven meer rust te geven voor de flora en fauna.”

Jansen begrijpt wel dat wandelaars soms moeite hebben met het besluit om deze werkzaamheden uit te voeren. “Waar gewerkt wordt is het soms even rommelig. Daarom werken we in de minst kwetsbare periode van het jaar als de natuur in rust is. Daarnaast krijg de natuur de tijd om zich op een goede manier te herstellen. Maar dit weloverwogen besluit heeft alleen maar toekomstige voordelen voor de natuur in dit gebied. De ervaring is dat als er een groeiseizoen over het gebied heen gaat, de natuur zich al snel herpakt. Door middel van foto’s en beelden communiceren wij wat het eindbeeld van de herstelwerkzaamheden moet worden.”

Over de auteur

Rick Hartkamp

Ik ben graag bezig om mooie en inspirerende verhalen te vertellen en deze onderwerpen op een interessante manier over te brengen op de kijker of lezer.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *