Een witte Paasmaandag

Een witte Paasmaandag

De lentebloemen die vorige week nog volop in bloei waren, hebben nu een ijzig ‘vachtje’ gekregen. Sneeuwvlokjes dwarrelen op de bloemetjes en blijven even liggen. Van ‘tropische temperaturen’ naar winterweer met gure wind en sneeuw in één week tijd. Het is stil in het Veenendaalse park, waar vorige week mensen in zwemkleding lagen te bakken in de zon, lopen mensen nu met winterjassen en mutsen op. Toch weerhoudt dit wandelaars niet om te gaan wandelen op Tweede Paasdag.

 Voor het eerst sinds 2013 is er sprake van een witte Paasdag. Hagel, sneeuw, regen en zonneschijn wisselen elkaar af. Het is code geel in Nederland door de gladheid en de harde wind. Terwijl de inwoners van Veenendaal aan de paasbrunch zitten, zien ze de grote sneeuwvlokken door de lucht heen vliegen. Joelende kinderen rennen naar buiten bij het zien van de sneeuw. Ook zijn de straten van Veenendaal druk met families die aan het wandelen zijn, het is dan ook een vrije dag voor bijna alle inwoners.

Theodora van der Vlist (60) en Erik van der Vliet (59) wandelen elke dag minstens twee uur door Veenendaal. Ze zijn begonnen met wandelen door de coronacrisis, daarvoor liepen ze nooit. “We merkten vooral dat onze conditie achteruitging en uit verveling besloten we elke dag een stevige wandeling te gaan maken”, vertelt Van der Vlist met een glimlach. Vorige week liepen ze nog zonder jas en in korte mouwen, maar nu hebben ze zich warm aangekleed met een dikke sjaal, een muts en handschoenen. “April doet wat hij wil, is de uitspraak natuurlijk hé, dat is nu ook echt aan de orde. Het is wel jammer dat het niet zulk lekker weer is als vorige week net als we allebei vrij zijn vanwege Tweede Paasdag, maar dit houdt onze dagelijkse wandeling niet tegen”, aldus Van der Vliet.

Op het bruggetje van het stadspark ligt wat ijzel waardoor het erg glad is geworden door alle wandelaars. Een moeder eend ligt samen met haar kleine eendjes beschut onder een struik. Vanwege het warme weer van vorige week kwamen de dieren en de bloemen weer helemaal tot leven. Door de vorst kan het zo zijn dat sommige bloemen of planten het niet zullen overleven.

Iets verderop loopt een familie de hond uit te laten in het Stadspark van Veenendaal. Twee kinderen hollen voorop, samen met de hond aan de lijn. “Wij gaan niet binnen zitten. Het is heerlijk om even uit te waaien, helemaal voor de kinderen. Je kunt verder toch niks doen in deze corona tijd en dan is even wandelen met de familie heerlijk. We lopen een rondje door het stadspark en daarna halen we een coffee to go af bij de Fazant”, vertelt Neeltje van der Weerd terwijl ze de rits van haar jas nog iets verder dichtritst.

Op een bankje in het park zit een oude man voor zich uit te kijken. Voor hem staat zijn rollator die hij met één hand vasthoudt. Hij kijkt naar de mensen om zich heen. “Ik vind het wel vervelend dat het nu zo koud is. Uit verveling en eenzaamheid loop ik altijd een rondje door de stad en het stadspark. Nu zijn er toch minder mensen op straat vergeleken met vorige week en in deze tijd vind ik dat best lastig om weinig mensen te zien. Ook blijf ik nu maar eventjes buiten omdat ik het te koud vind en dan moet ik weer terug naar mijn huisje waar ik alleen zit”, vertelt Adrie Janssen terwijl er ineens een felle zon doorkomt. Janssen begint te lachen en zet zijn zonnebril op.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *