Voetbaltrainingen na een halfjaar weer van start: “We hebben het zo gemist”

Voetbaltrainingen na een halfjaar weer van start: “We hebben het zo gemist”

Een groep jongens in voetbalkleding begroet elkaar luidkeels nadat ze het team een tijd niet hebben gezien. Ze gooien hun voetbaltassen op een stapel op het veld en geven elkaar een knuffel. Na een halfjaar mag het vriendenteam eindelijk weer trainen. Vanaf zaterdag 3 maart mogen volwassenen tot 27 jaar weer gezamenlijk op sportaccommodaties buiten sporten. Zo is ook voetbalclub VRC Veenendaal sinds een paar weken weer geopend.

Op zaterdagmiddag 27 maart om kwart voor drie in de middag, staat het zevende elftal van VRC Veenendaal klaar om te beginnen met de voetbaltraining. De sportclub was al een paar weken geopend, maar de jongens van het zevende elftal konden niet eerder trainen dan deze zaterdag. Het is een zonnige dag en er hangt een enthousiaste sfeer onder de voetballers. Vanaf de zijlijn hoor je namelijk het geluid van door elkaar klinkende stemmen en gelach. Sommige jongens van het elftal hebben elkaar namelijk heel wat maanden niet meer gezien en kletsen enthousiast bij over de afgelopen weken.

Op het veld staat Robbin van de Scheur zich nog snel even om te kleden. Hij trekt zijn voetbalshirt aan en trekt daarna zijn lange joggingsbroek uit waardoor zijn voetbalbroekje tevoorschijn komt. De kleedkamers en de douches moeten in verband met corona dicht blijven. “Het is wel anders dan normaal met al deze regeltjes, maar ik ben erg blij dat ik eindelijk weer mag trainen. Ik vond het maar raar dat elftallen onder de achttien jaar oud wel mochten voetballen, maar wij niet. We zijn zelfs een vriendenteam maar door de maatregelen kon ik een deel van mijn vrienden niet meer zien”, vertelt van de Scheur.

De jongens beginnen alvast hun benen te strekken voor de warming-up en trappen een balletje over. Het veld is opgesplitst in twee helften. Eén kant is voor het zevende elftal en de andere kant is voor het vijfde elftal van VRC Veenendaal. Normaal zouden er op elke zaterdag voetbalwedstrijden plaatsvinden maar vanwege de coronamaatregelen mogen ze alleen nog maar trainen. Het zevende elftal wordt opgesplitst in twee groepen en begint als eerste met een paar rondjes hardlopen. Al hijgend en puffend rennen de jongens van de ene kant van het veld, naar de andere kant. Alain Steenwijk gaat na de warming up languit liggen op het veld. “Mijn conditie is sinds de lockdown ontzettend achteruitgegaan. Toen we ook niet meer mochten trainen ben ik een paar coronakilo’s aangekomen waardoor het nu nog zwaarder is om weer opnieuw mijn conditie op te bouwen”, vertelt Steenwijk terwijl het zweet van zijn voorhoofd loopt. Hij strikt zijn schoenveters opnieuw vast en staat weer op om verder te rennen.

Op het geluid van de voetballers die aan het rennen zijn na, is het erg stil op de voetbalclub. Elke zaterdag voor de lockdown vond er een voetbalwedstrijd plaats en kwamen er honderden bezoekers op af. Nu zijn er door de coronamaatregelen geen bezoekers welkom. Langs de zijlijn loopt de trainer van het elftal, Vincent de Jong om de jongens wat meer te sturen. Af en toe galmt er een luidde stem over het veld die de jongens aanmoedigt: “Goed bezig jongens, nog twee rondjes.”

“De leuke sfeer die er elke zaterdag was, is er nu helaas niet meer. De jongens moeten het nu doen met elkaar. Ze kunnen nu wel extra hard werken aan hun conditie, voor ze weer wedstrijden moeten spelen. Ik hoop wel echt dat alles snel weer normaal wordt, want je ziet gewoon dat de jongens niet meer in vorm zijn”, vertelt de trainer. Hij blaast op zijn fluitje en roept de jongens bij elkaar. De jongens beginnen aan een oefenwedstrijdje met hun eigen teamgenoten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *