Werken als mondhygiëniste in coronatijd

Werken als mondhygiëniste in coronatijd

Foto: Karlijn Wissink

Mondhygiënisten en tandartsen zijn sinds de tweede lockdown in december aan het werk met aanvullende hygiënemaatregelen. Zo is ook de praktijk Mondzorg Konings van Angelique Konings (34) open. De eerste patiënten zijn geweest, de behandelkamer wordt schoongemaakt en de klok geeft kwart voor een aan. Tijd voor pauze. Het werken in coronatijd neemt nieuwe maatregelen met zich mee, maar dat allemaal om de mondzorg voor de patiënten voorop te zetten. 

Angelique Konings komt uit de behandelkamer gelopen en pakt haar lunch erbij. “De afspraak was iets uitgelopen”, vertelt ze “Veel mensen zien het naar de mondhygiënist gaan als een soort uitje en hebben dus hele verhalen te vertellen, wat erg gezellig is maar daardoor wel iets langer kan duren”, zegt ze lachend.

In de eerste lockdown in maart 2020 hebben tandartsen en mondhygiënisten hun praktijken moeten sluiten. Maar in tegenstelling tot de eerste lockdown mogen contactberoepen in de tweede lockdown wel doorwerken. “Ik merk eigenlijk helemaal geen verschil in agenda vergeleken met voor de coronatijd, we zijn gelukkig nog steeds even druk”, vertelt Angelique Konings. “Het is eerder zo, dat mensen het coronavirus gebruiken als een goed excuus om op dezelfde dag nog af te zeggen. Dan zeggen ze bijvoorbeeld dat ze last hebben van verkoudheidsklachten of dat het kind koorts heeft en het hen dus beter lijkt om niet te komen”, legt Konings uit. “Normaal gesproken sturen we een rekening als je te laat afzegt, maar nu kunnen we dat niet doen door corona als mensen aangeven dat ze klachten hebben.”

Het is dus eerder een makkelijk excuus om op de dag zelf en zonder kosten af te zeggen. Omdat de mensen in de mondzorg al met richtlijnen werkten voor de hygiëne zijn er niet veel dingen veranderd. Toch moest Angelique Konings nieuwe richtlijnen naleven. “Er zijn wel een paar dingen veranderd. We moeten nu werken met een spatscherm én mondkapje, en vooraf aan de behandeling moeten we onze patiënten hun mond een minuut laten spoelen met waterstofperoxide”, legt Konings uit. “En natuurlijk stellen we de triagevragen vooraf, die zijn het belangrijkste. Gelukkig heb ik niet echt de mensen die dan niet eerlijk tegen me zijn over verkoudheidsklachten. Ik denk ook dat dat komt omdat hier voornamelijk mensen komen uit een hoger sociaal milieu waardoor je dus al een bepaalde doelgroep hebt.”

Ook collega Rianne* merkt niet veel veranderingen vergeleken met voor de corona pandemie: “Aan het begin van de eerste lockdown vond ik het wel even spannend om te werken omdat we gewoon niet wisten wat het virus zou doen. Maar zoals nu ben ik blij dat we weer door kunnen met werken. Je merkt ook niet bij patiënten dat ze minder willen komen dus dat is ook erg fijn”, vertelt Rianne. “Je let altijd al op de hygiëneregels hier, dus het geeft wel een veilig gevoel dat het hier gewoon erg schoon is. Natuurlijk zijn er ook mensen die aangeven dat ze het fijner vinden om te komen als iedereen gevaccineerd is, maar dat is ook helemaal oké”, legt Rianne uit. “Mensen stellen het bezoek wel eens uit, maar juist daardoor merk je dat ze thuis meer hun best doen om het gebit zelf netjes te houden. Ze gaan dan beter en vaker raggeren en poetsen dat zien we dan over het algemeen ook wel echt terug”, vult Angelique Konings aan.

De pauze is bijna afgelopen en de laatste dingen zijn klaargemaakt voor de volgende patiënt.
“Ik denk dat de gevolgen aan de mondzorg in een tandartspraktijk groter zijn als mensen niet regelmatig komen”, vervolgt Angelique Konings. “Denk dan aan bijvoorbeeld het uitstellen van vullingen want dan kan je gewoon echt je kiezen kapot maken. Bij mij in de praktijk zijn het vooral tandvleesontstekingen. Dat is ook niet fijn, maar dat zijn langzaam voortschrijdende ontstekingen en dus is dat op langer termijn minder ernstig en wel goed te behandelen”, aldus Konings. “Mensen die goed gemotiveerd zijn en de mondzorg belangrijk vinden, zie ik regelmatig. Als ze dan een keer overslaan, is dat ook niet erg want meestal houden die mensen het zelf erg goed bij.”

Ondertussen komt de eerste patiënt van na de pauze binnengelopen en neemt plaats in de wachtkamer. “Ik heb me altijd wel veilig gevoeld in de praktijk”, vertelt de vrouw. “Ik ben alleen in de eerste lockdown een keer niet geweest omdat de praktijk helaas dicht moest. Verder ben ik altijd gekomen en ben ik niet bang geweest”, vervolgt de patiënt. “Het enige waar je zelf meer op let, is of je wel goed poetst, maar dat heeft verder niks met corona te maken. Ook koppel ik corona niet echt aan mondzorg”, legt de patiënt uit. “Ze spreken nou wel meer van een corona tongue”, vertelt Angelique Konings erbij. “Je kan namelijk aan de tong verschillende virussen aflezen door bijvoorbeeld de kleur of andere mondproblemen. Zo zijn ze nu ook aan het onderzoeken of dat kan bij corona”, vertelt Konings enthousiast.

Na een praatje gemaakt te hebben in de wachtkamer gaat Angelique Konings richting de behandelkamer “Ik ben blij dat we gewoon mogen doorwerken en ik voel me hier echt veilig, dat geeft toch een fijn gevoel.”

*naam bekend bij de redactie

Over de auteur

Karlijn Wissink

Vind het leuk om nieuwe dingen te zien, ervaren en daar een verhaal over te maken. Zowel op papier, film of foto worden die verhalen vastgelegd. Interesses: samenleving en cultuur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *