Thuiskapster in tijden van corona

Thuiskapster in tijden van corona

Foto: Karlijn Wissink

De schaar, haarverf en föhn worden alweer klaargelegd. Sinds de lockdown van 14 december 2020 hebben kappers niet kunnen knippen. Nu er versoepelingen zijn gekomen in beroepen mogen ook de kappers weer aan het werk sinds 3 maart 2021. Zo ook thuiskapster Hilal Akyuz (46). Ze maakt de haren vochtig en pakt de schaar erbij. Tijd om te knippen!

De deurbel gaat bij Bianca Willems (48) en ze loopt naar de voordeur. “Goeiemorgen!” zegt Hilal Akyuz vrolijk. Met een mondkapje en een koffer met kappersspullen komt ze naar binnen gelopen. “Wil je wat te drinken?”, vraagt Bianca Willems. “Ja lekker, een theetje lust ik wel”, zegt Hilal Akyuz. Bianca Willems loopt naar de keuken toe en Akyuz legt ondertussen de spullen alvast klaar. “Hoe gaat het met je?”, vraagt Bianca Willems. Ze kletsen wat bij en Bianca Willems pakt er een stoel bij. Ze gaat alvast klaar zitten op de stoel en Hilal Akyuz pakt de laatste spullen erbij. “Hoe wil je het hebben?”, vraagt Akyuz. “Ik wil het graag iets korter hebben en graag iets van highlights in mijn haar voor wat meer kleur”, zegt Bianca Willems. De schaar gaat in het haar en het haar valt op de grond. “Bij de eerste lockdown vond ik het wel spannender om bij mensen thuis te komen dan nu. Ik was bang dat ik de klanten zou besmetten in plaats van andersom”, legt Akyuz uit. “Ook de klanten zijn niet meer zo bang nu. Je merkt dat ze nu vooral erg blij zijn dat ik eindelijk weer mag komen”, zegt Hilal Akyuz lachend. “Ik ontsmet mijn handen ook regelmatig en vervang de kapmantel per gezin, zodat we zorgen dat we het coronavirus zo min mogelijk kan worden verspreid en we het netjes en schoonhouden.”

Bianca Willems is ook erg blij dat ze weer geknipt kan worden. “Je haar wordt op een gegeven moment toch best lang en dan is het best fijn als dat weer geknipt kan worden. Echt haast had ik er niet mee want ik weet hoe druk Hilal was toen ze weer mocht beginnen.”, vertelt Bianca Willems. “Toen we weer mochten starten, was ik inderdaad niet normaal druk”, zegt ze lachend terwijl ze het haar knipt. “Aan het begin van de eerste lockdown was het wel even lekker dat je niet hoefde te werken. Zo na de drukte van kerst. Maar hoe langer het duurt, hoe vervelender het dan toch wel is”, legt ze uit. “Toen we na de tweede lockdown dan ook weer mochten beginnen kreeg ik heel veel appjes van mensen en begon de drukte weer, maar dat is niet erg want ik had weer zin om te gaan werken!”

Ondertussen is het knippen klaar en gaan de folies het haar in van Bianca Willems en zijn de highlights in de maak. “We moeten even een wekkertje pakken zodat we de tijd in de gaten kunnen houden voor de verf”, zegt Hilal Akyuz. Samen gaan ze aan tafel zitten en zetten een wekker. Onder het genot van een kopje thee en een koekje kletsen ze verder. “Mijn werk is verder niet echt veranderd”, vervolgt Hilal Akyuz. “Het enige wat echt wennen was is het mondkapje. En omdat ik wel echt een vak heb waar je ook veel kletst, is het soms best benauwd.”

In de eerste lockdown gingen mensen massaal zelf hun eigen haar knippen. “Er was iemand die haar vader geknipt had, en de achterkant van het haar was gewoon helemaal weg”, zegt ze met een gllimlach. “Eigenlijk wil je dan gewoon je spullen pakken en naar de mensen toe gaan, maar ja dat mocht natuurlijk niet”, zegt Akyuz.  “Uiteindelijk heb ik een video instructie gestuurd naar de mensen die zelf hadden geknipt zodat het toch een beetje opgelost zou worden.” Nu mensen langer in een lockdown hebben gezeten brengt dat ook nieuwe inzichten over kapsels. “Ik ben nou ook meer gewend aan wat langer haar”, zegt Bianca Willems. “Al moet ik zeggen dat ik het ook wel erg lekker vind als er dan weer een stukje af mag”, zegt ze lachend. “Eigenlijk is het meer andersom”, zegt Hilal Akyuz. “Mensen willen juist niet korter. Door de lockdown hebben ze gezien dat lang haar ook leuk kan staan en dus hebben veel mensen zoiets van, nou laat het maar zo.”

Het wekkertje gaat af en Hilal Akyuz neemt een kijkje tussen de laagjes folie om de verf te controleren. “Dat ziet er super uit, je kan het gaan uitspoelen.” Bianca Willems gaat naar boven om het haar uit te spoelen. Ondertussen ruimt Hilal Akyuz haar spulletjes weer op en worden de haren opgeveegd. “Ik heb tot nu toe nog niemand gezien waarbij ik dacht, dat kan echt niet meer”, vervolgt ze.  “Maar alsnog ben ik super blij dat ik weer aan het werk mag”

Bianca Willems komt weer naar beneden en het haar ziet er weer goed uit. Samen kletsen ze nog wat, betalen en lopen richting de voordeur. “Weer heel erg bedankt!”, zegt Bianca Willems. “Graag gedaan, en tot de volgende keer!” Ze zwaaien elkaar uit en Hilal Akyuz rijdt de oprit af, op naar de volgende klant.

Over de auteur

Karlijn Wissink

Vind het leuk om nieuwe dingen te zien, ervaren en daar een verhaal over te maken. Zowel op papier, film of foto worden die verhalen vastgelegd. Interesses: samenleving en cultuur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *