Eerste paardrijlessen in Culemborg weer begonnen

Eerste paardrijlessen in Culemborg weer begonnen

Terwijl de eerste kinderen enthousiast komen aanfietsen maakt Gemma van Gessel, paardrij-instructrice en eigenaresse van stal Zina in Culemborg, zich klaar voor de eerste paardrijles sinds maanden. Vanaf 23 maart mochten er alweer buitenlessen gegeven worden in groepsverband voor kinderen. Stal Zina was hier toen echter nog niet klaar voor. Met de nieuwe buitenbak die nu af is kan Gemma van Gessel weer rijlessen geven aan de kinderen die al maanden niet hebben mogen paardrijden.   

De kinderen weten niet hoe snel ze hun fietsen in de stalling moeten zetten, ze rennen gelijk naar hun paardrij-instructrice toe met de vraag op welk paard ze mogen rijden. Gemma van Gessel wijst lachend naar het rooster, daar kunnen de kinderen zien op welk paard ze zijn ingedeeld. “Ik ben zo blij dat ik weer kan beginnen met lesgeven. De afgelopen maanden waren erg stressvol voor mij en de stal. De kosten voor het verzorgen van de paarden begonnen op te lopen en daarnaast kregen de paarden ook te weinig beweging doordat er geen lessen waren. Toen op 23 maart bekend werd dat er weer buiten gesport mocht worden, was stal Zina daar nog niet klaar voor. We hadden namelijk alleen een binnenbak waar gereden kon worden. Geld voor een buitenbak was er toen nog niet”, vertelt Van Gessel, “Ik heb toen een tijdje buitenritten georganiseerd, hierdoor kwam er wat geld binnen en was mijn probleem met de paarden die stil stonden ook opgelost. Na enkele donaties van mensen om me heen had ik uiteindelijk toch genoeg geld om een buitenbak te plaatsen”.

In de stallen is iedereen druk bezig met het opzadelen van hun paard of pony. Wat kinderen rennen heen en weer naar de zadelkamer, paardenharen vliegen in het rond door het grondige geborstel. Twee meiden staan samen de pony genaamd Rakker op te tuigen. “Ik heb alle pony’s zo erg gemist, ik was de afgelopen dagen zelfs aan het aftellen totdat ik weer naar paardrijden mocht. Dat de lessen nu buiten zijn, vind ik niet erg, zo lang ik maar weer mag paardrijden en mijn vriendinnen hier kan zien”, vertelt Roos (12) terwijl ze de pony aait. Gemma van Gessel roept vanuit de buitenbak dat de meiden hun pony naar buiten mogen meenemen als ze klaar zijn met opzadelen. Wanneer iedereen in de bak staat, mag iedereen opstappen en kan de les beginnen.

“Het is en blijft even wennen zo, de kinderen hoeven gelukkig geen 1,5 meter afstand te houden waardoor de lessen enigszins hetzelfde blijven. Ik probeer zelf wel zo veel mogelijk afstand te houden, wat het lesgeven lastiger maakt, normaal hielp ik de kinderen met opzadelen, nu moeten ze dat toch echt even zelf doen. Ook mogen de ouders niet blijven kijken, ik merk dat sommige kinderen dit wel lastig vinden, voor hen was het juist zo leuk om aan hun ouders te laten zien wat ze geleerd hadden”, zegt Van Gessel.

Na een uurtje paardrijden is de eerste les dan toch echt voorbij. De kinderen lopen voldaan met hun paard terug naar de stal terwijl de eerste ouders aan komen fietsen om hun kinderen op te halen. “Ik ben zo blij dat mijn dochter weer naar haar paardrijles kan. Ik merkte dat ze zich de afgelopen tijd veel verveelde en weinig buiten kwam. Ik begon me daardoor wel een beetje zorgen te maken, je wilt immers dat je kinderen lekker veel bewegen. Door corona zitten mijn kinderen veel meer binnen en zijn ze duidelijk minder actief. Toen ik de optie kreeg om geld te doneren aan stal Zina, voor een buitenbak heb ik daar geen moment over getwijfeld. Ik weet hoeveel plezier mijn dochter haalt uit paardrijden en nu is ze ook weer een uurtje extra actief”, zegt moeder Anja Klop.

De paarden en pony’s krijgen nog een paar dikke knuffels voordat de kinderen naar huis gaan. Met gezonde rode blosjes op hun wangen van de wind, lopen de kinderen naar hun fietsen. Enthousiast praten ze over de les, ze kunnen niet wachten om volgende week weer te mogen komen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *