Lezing over opkomst van China voor geschiedenisleerlingen Culemborg

Lezing over opkomst van China voor geschiedenisleerlingen Culemborg

Bettine Vriesekoop geeft lezing aan de zesdeklassers

Voormalig toptafeltennisser en China-kenner Bettine Vriesekoop kwam op donderdag 22 april een lezing geven aan leerlingen van het O.R.S. Lek en Linge in Culemborg. Het thema van haar lezing was ‘China: op weg naar een nieuwe wereldorde?!’. Alle leerlingen van zowel vijf als zes vwo geschiedenis waren uitgenodigd. De lezing is de afsluiting van ‘Tijdvak ELF’, een serie hoorcolleges die door geschiedenisleraar Marco Baars is ontwikkeld.

Marco Baars startte dit jaar met de hoorcolleges. “Alle geschiedenisboeken voor middelbare scholen in Nederland stoppen bij het jaartal 1991. Ik merkte dat mijn leerlingen veel behoefte hadden om de dingen te begrijpen die nu in de wereld spelen, maar onderwerpen als 9/11, de rellen in Noord-Ierland en de opkomst van China worden niet besproken in de huidige lesstof. Terwijl dat juist de verhalen zijn die nu voor hen interessant zijn en ook invloed zullen hebben op hun toekomst. Mijn leerlingen waren erg enthousiast en binnen een korte tijd had ik een leuke groepje zesdeklassers bij elkaar”, vertelt Baars. De hoorcolleges vielen wel samen met lessen van andere vakken. De leerlingen moesten dus zelf beslissen of ze hun Nederlands, Engels of ander vak konden missen.

“Ik miste vaak diepgang in de normale geschiedenislessen, toen ik hoorde over Tijdvak ELF was ik gelijk enthousiast. Hier kon ik leren over actuelere onderwerpen en dingen die relevanter voor mij zijn. Het programma van meneer Baars stond niet vast, als we aangaven dat we over een bepaald onderwerp meer wilde weten, was hij erg flexibel. Ik had nog graag meer willen leren over China, het is immers een opkomende macht. Daar zijn we door de lockdown jammer genoeg niet aan toegekomen. Wat ik vooral uit deze lezing hoopte te halen zijn antwoorden op vragen als ‘wat is China van plan?’ en ‘wat voor effect gaat hun groeiende macht op de wereld hebben?’”, zegt leerling Wout de Groot (17), “Ik vind dat iedereen de lessen van Tijdvak ELF zou moeten volgen, de hoorcolleges voegen veel toe aan je algemene kennis en je begrijpt door de lessen ineens veel beter wat er in de wereld om je heen nou aan de hand is en wat de oorzaak daar van is. Ik vind achtergrondinformatie over dingen die nu gebeuren in de wereld belangrijker dan dat we leren over hoe de jagers en boeren van duizenden jaren geleden leefden.”

Door de lockdown moesten de hoorcolleges, tot teleurstelling van de leerlingen en Marco Baars, vervroegd stoppen. “We hebben het vooral gehad over de situatie in het Midden-Oosten en Europa na de Koude Oorlog. Ik had het ook nog graag gehad over onderwerpen als de klimaatakkoorden, het eerste homohuwelijk en de opkomst van China. Ik had zo veel gepland”, vertelt Baars enthousiast. Om de deelnemers van Tijdvak ELF toch nog iets leuks mee te geven voordat ze hun examen in gaan, besloot Baars om deze lezing te organiseren. “Ik was van plan om deze serie hoorcolleges af te sluiten met het onderwerp China, op deze manier kan ik dat toch nog een beetje doen. Bettine Vriesekoop weet ontzettend veel van China en kan over haar eigen ervaringen vertellen”, zegt hij.

Onlangs verscheen het nieuwe boek van Bettine Vriesekoop, ‘Het China-gevoel van Pearl S. Buck’. “Marco Baars had aan mij gevraagd of ik over de geschiedenis van China kon vertellen en mijn ervaringen in China. Ik kom graag mijn verhaal delen met zijn leerlingen. China is een nieuwe macht en nog erg onbekend. De taal zorgt ervoor dat er een enorme sluier over het land ligt. Als tafeltennisser heb ik een uniek inkijkje gekregen in China en de Chinese cultuur. Ik hoop dat ik de leerlingen inzicht kan geven over hoe China handelt en dat het belangrijk is dat we ons niet moeten gaan afsluiten van China. Maar dat we wel duidelijk voor onze eigen identiteit moeten blijven staan zodat we niet onder de voet worden gelopen door dit grote land. Of China een vijand of vriend van ons land wordt? Dat hangt helemaal af van hoe wij ons opstellen”, zegt Bettine Vriesekoop.

Leerling Maud Maasdam (18) is erg enthousiast over de lezing. “Ik vond het heel interessant, ik wist nog niet zo veel over dit onderwerp, dus het was voor mij allemaal nieuwe informatie. Ik zag de opkomst van China eerst wat meer als een bedreiging, we weten namelijk best weinig van dat land. Nu voel ik me er positiever over, deze lezing heeft mijn ogen zeker geopend. Ik ben erg blij dat meneer Baars dit heeft kunnen regelen, zo hebben we toch een leuke afsluiting van Tijdvak ELF en dit schooljaar”, vertelt ze, “Ik ging altijd met heel veel plezier naar de hoorcolleges van meneer Baars omdat ik wist dat ik daar dingen gingen leren die er voor mij toe doen. Ik kwam altijd uit de les met het gevoel dat ik echt iets geleerd had, dit had ik nooit eerder zo sterk gevoeld bij andere vakken.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *