Drukte op de straten tijdens Koningsdag: ‘We willen het vieren’

Drukte op de straten tijdens Koningsdag: ‘We willen het vieren’

De straten van Veenendaal hangen vol met oranje vlaggetjes en de Nederlandse vlaggen wapperen heen en weer in de zon. Het is een zonnige dag en de straten stromen vol met mensen in oranje kleding. Het is Koningsdag maar door de coronacrisis is deze net als vorig jaar anders dan anders. Ondanks de lockdown trekken de bewoners er massaal op uit om Koningsdag te vieren.

Normaal staat het centrum van Veenendaal op koningsdag vol met kraampjes waar mensen hun eigen spullen verkopen aan bezoekers, maar nu is er geen kraampje te vinden. Een paar eettentjes zijn geopend maar de meeste winkels blijven dicht vandaag. Veel mensen zijn naar het centrum gegaan om even een ijsje te eten of een visje te halen bij de viskraam. Alle bankjes zitten vol en zelfs de stoepranden zitten vol met mensen die geen plekje konden vinden. Ook zitten er meerdere mensen op een kleedje te genieten van het lekkere weer. Midden in het centrum zit een gezin op een kleedje te picknicken. “Wij vinden het niks aan om nu binnen te blijven zitten. De terrassen zijn helaas nog niet open en daarnaast hebben we zelf ook geen tuin. Dit kan volgens mij geen kwaad en we zitten niemand in de weg. Wij willen vandaag toch een beetje Koningsdag vieren vooral voor de kinderen, het is al zo’n grauwe tijd”, vertelt Petra van Beek terwijl ze een broodje smeert voor haar zoontje.

Op de hoek van het centrum staat een kraam waar oranje ballonen uitgedeeld worden aan kinderen. Door de ballonnen en de vlaggetjes kleurt het centrum al gelijk bij binnenkomst oranje. Kinderen hollen bij het zien van de ballonen enthousiast naar het kraampje. “Mam, mag ik er ook één?” galmt er meerdere keren over de straat.

In het midden van het centrum staat een kraampje van de Hema waar oranje tompouces worden verkocht. Achter het kraampje staat een rij van wel dertig man op anderhalve meter afstand achter elkaar te wachten. De mensen in de rij kletsen enthousiast met elkaar, waardoor er een enthousiaste sfeer hangt. In de rij staat een vader samen met zijn twee dochters te wachten tot ze aan de beurt zijn. De meisjes dragen allebei een oranje rokje met een grote oranje strik in het haar. Ze houden allebei een oranje ballon vast en hollen rond op het plein. “Een oranje tompouce hoort erbij hé, daarnaast hebben we op dit moment weinig te doen en zijn de kinderen er op deze manier ook even uit. We hebben hiervoor een groot rondje door het centrum gelopen omdat we echt de behoefte hadden om ons te omringen met mensen. Gelukkig denken meerdere mensen hier hetzelfde over en voelt het toch nog een beetje als Koningsdag”, vertelt Tim van Ginkel terwijl hij weer een stap naar voren zet. “Ik vind het mooi om te zien dat het druk is op straat”, vertelt Jan van Veldhuizen die achter Tim van Ginkel in de rij staat.

Iets buiten het centrum op de Zandstraat zitten een paar kinderen op kleedjes hun oude speelgoed te verkopen. Jessy en Laura (8 jaar) zitten op twee kampeerstoeltjes naast elkaar. Het roze kleedje dat ze hebben neergelegd, ligt vol met kinderboekjes en oud speelgoed van de vriendinnen. Ze zitten met smart te wachten op de volgende koper die hun spulletjes wilt kopen. Naast de stoeltjes hebben ze een grote fles limonade neergezet met twee bekertjes. “Ik hoop dat we onze spulletjes kunnen verkopen aan andere kinderen. Wij doen niks meer met deze spullen en zo verdienen we ook nog een centje. Wij mochten van onze ouders hier zitten”, vertelt Jessy met een grote glimlach. “Er komen alleen nog niet zoveel mensen langs, dat vind ik wel jammer”, zegt Laura. Jessy houdt een plastic bekertje omhoog en rammelt deze heen en weer. “Kijk, we hebben al twee euro verdient. Wij blijven hier de hele middag zitten hoor”, zegt ze trots.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *