Laatste schooldag voor examenleerlingen Culemborg

Laatste schooldag voor examenleerlingen Culemborg

Dansende zesdeklassers bij de silent disco

De aula van middelbare school O.R.S. Lek en Linge in Culemborg staat vol met tentjes en campingstoelen en vrolijke muziek galmt uit de speakers. Het is de laatste lesdag voor de zesdeklassers voordat ze over een paar weken hun examens in gaan. Deze dag werd voor de coronacrisis op het Lek & linge altijd gevierd als ‘kolderdag’, maar door de coronamaatregelen gaat het dit jaar toch een beetje anders.

Het is kwart over acht en de eerste leerlingen komen binnenlopen. Voor de deur staan een paar dansende zesdeklassers hun op te wachten. De leerlingen kijken hun ogen uit, want de examenleerlingen hebben ondanks de coronamaatregelen toch aardig uitgepakt. Het thema van dit jaar is festival. Er ligt een grote grasmat op de vloer, voor de ingang staan dixies en er staat een tent waar  leerlingen bij binnenkomst een festivalbandje kunnen halen. Het festival heet ‘Multifest’, een verwijzing naar de laan ‘Multatulilaan’, waaraan de school ligt.

Een groep zesdeklassers heeft deze dag georganiseerd. “We moesten met z’n allen een thema bedenken. Veel zesdeklassers vonden een horror-thema erg leuk, dit was echter niet geschikt vanwege de coronaregels waar we ons aan moesten houden. Normaal gesproken mochten de zesdejaars op kolderdag de leerlingen uit de jaren onder hun altijd een beetje plagen of ze nat spuiten met waterpistolen. Dit jaar mochten we hun er niet bij betrekken. Dit jaar is deze dag dus puur voor onze jaarlaag. Uiteindelijk kwamen we op het idee om voor een festivalthema te gaan. Iedereen mist de leuke feestjes en gezelligheid. Op deze manier konden wij toch die sfeer neerzetten waar iedereen zo naar verlangt”, vertelt organisator en leerling Karin Meijer (18).

De dag is opgedeeld in drie shifts. Tijdens elke shift mag een deel van de zesdeklassers naar school komen, als de shift over is, moeten ze weer naar huis en mogen de mensen uit de volgende shift naar school komen. Zo zijn er niet te veel zesdeklassers tegelijkertijd op school. In elke shift zijn er drie groepen van ongeveer twintig leerlingen aanwezig op school. Voor hen zijn drie activiteiten georganiseerd die ze apart met hun groepje doen. Er is een silent disco in de aula, een foodcorner en archery tag buiten op het veld.

Het groepje organisatoren maakt zich klaar voor de laatste shift. Ze leggen de muntjes en bandjes klaar die ze straks weer moeten uitdelen aan de nieuwe groepjes. Met de muntjes kunnen de leerlingen een gratis broodje halen uit de kantine en een kopje koffie bij het ingehuurde koffiekarretje. De leerlingen van de laatste shift komen enthousiast binnenlopen. Ze dragen felgekleurde outfits met hoedjes en gekke zonnebrillen. Zesdeklasser Abel van Mourik heeft er zin in. “Ik ben blij dat deze dag toch door mocht gaan. Het is onze laatste dag op school, die moet natuurlijk wel onvergetelijk zijn. De activiteiten die gepland zijn, zijn ontzettend leuk. Ik heb net lekker gedanst bij de silent disco en mag straks met mijn groepje archery tag gaan spelen”, vertelt hij.

Tim van Wijngaarden, teamleider van de bovenbouw en docent natuurkunde, heeft de leerlingen geholpen met het organiseren van de dag. “Het initiatief voor deze dag komt echt vanuit de leerlingen. Zij wilden dit heel graag en waren erg gemotiveerd om een coronaveilige dag te organiseren. We hebben op onze school een traditie van leuke ‘kolderdagen’ en wilden dat dus ook wel honoreren. Er is vooral gekeken naar wat wel kon en niet naar wat niet kon. De zesdeklassers moesten deze dag zo organiseren dan er anderhalve meter afstand kon worden gehouden en ze mochten de lessen van de andere jaren niet verstoren. De leerlingen willen deze dag echt tot een succes maken en doen er dus alles aan om te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt”, vertelt Van Wijngaarden.

De laatste schooldag voor de zesdejaars zit er op. De leerlingen van de laatste shift helpen de organisatoren met opruimen. Samen klappen ze de tentjes in en rollen ze de grasmat op. De leerlingen zien er voldaan uit, ze hebben rode wangen van de inspanning maar hun ogen sprankelen. “Ik ben ontzettend blij met hoe deze dag is verlopen. Iedereen hield zich goed aan de regels en alle activiteiten vielen erg goed in de smaak. Zo hebben we toch nog een beetje het ‘kolderdag’ gevoel kunnen ervaren”, blikt Karin Meijer terug op de dag.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *