Tompouces van banketbakkerij Verhallen uit Culemborg groot succes op koningsdag

Tompouces van banketbakkerij Verhallen uit Culemborg groot succes op koningsdag

De rij naar het verkooppunt van de tompouces

Bij banketbakkerij Verhallen uit Culemborg, die bekend staat om hun lekkere tompouces, vlogen de oranje gebakjes over de toonbank op Koningsdag. Koningsdag was ook dit jaar weer zonder feestjes, kleedjesmarkten en oer-Hollandse spelletjes. Gelukkig voor banketbakkerij Verhallen blijft de traditie van het eten van oranje tompouces standhouden.

“Vorig jaar kwamen we alle oranje tompouces thuis bezorgen, dit jaar wilden we dat toch anders doen. Om teleurstelling te voorkomen, konden mensen dit jaar de tompouces van te voren bestellen”, vertelt banketbakker Daniëlle Smits, “Bestellingen konden tot uiterlijk 26 april worden gedaan. Bij elkaar hadden we 4700 bestellingen. We deden ook nog aan losse verkoop. Uiteindelijk hebben we zo’n 5500 oranje tompouces verkocht. Door de corona hebben we veel meer tompouces verkocht dan normaal. Mensen zijn toch op zoek naar iets waarmee ze Koningsdag kunnen vieren, dan kom je al snel uit op een lekkere tompouce.”

De bestellingen konden worden opgehaald bij de garage aan de achterzijde van de banketbakkerij aan het parkeerterrein Lange Meent. Tegen 11 uur stond er rij van het oude stadhuis naar het verkooppunt. Dit was een wachttijd van op z’n minst één uur. Volgens klant Lieke van Gasteren uit Leerdam was het dat helemaal waard. “We kunnen al zo weinig met Koningsdag, dus ik wilde op z’n minst deze dag met een oranje tompouce vieren. Nergens maken ze de tompouces zo lekker als hier, vandaar dat ik helemaal hiervoor naar Culemborg ben gekomen. Vorig jaar waren alle tompouces van Verhallen jammer genoeg al uitverkocht. Dit jaar was ik er gelukkig vroeg bij. Dat ik nu één uur is de rij moest staan neem ik dan ook maar voor lief”, zegt ze.

De banketbakkers zijn de hele nacht aan het bakken geweest, zodat ze de volgende dag alle tompouces zo vers mogelijk konden verkopen. “We begonnen de nacht met alle voorbereidingen, zoals de korst bakken en de room koken. Rond drie uur ’s nachts konden we beginnen met het maken van de tompouces. Het was een flinke organisatie. We bakken de tompouces al meer dan 105 jaar volgens hetzelfde recept en alles wordt vers gemaakt. Samen met alle medewerkers behouden we het traditionele ambachtelijke banketbakkers vak, zoals we dat geleerd hebben van de oude eigenaren Theo en Hetty Verhallen. Ik denk dat dat onze tompouces zo bijzonder maakt.”

Culemborger Maarten van Gassel was eigenlijk van plan om tompouces bij de Hema te halen. “Toen ik in het centrum aankwam, zag ik een lange rij in de richting van de bakkerij. Ik raakte aan de praat met iemand in de rij en kwam erachter dat ze allemaal stonden te wachten op de tompouces van banketbakkerij Verhallen. Ik dacht als er zo veel mensen komen voor hun gebakjes, dan moet ik die ook proberen. Het was gelukkig erg gezellig in de rij en het uurtje wachten vloog voorbij. De tompouces waren heerlijk, volgend jaar haal ik zeker weer mijn oranje tompouce bij Verhallen”, vertelt hij enthousiast.

Dat de tompouces dit jaar zo’n succes zouden worden hadden de banketbakkers nooit durven hopen. “We hadden ook verrassend veel bestellingen van mensen buiten Culemborg. Zo hadden we klanten uit Leerdam, Zoelen en andere plaatsen uit de regio. We werden overspoeld met online en telefonische bestellingen. Maar toen we de lange rij voor ons verkooppunt zagen, besefte we pas echt hoeveel mensen er voor onze tompouces waren gekomen”, zegt Smits.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *