Project mondhygiënist ‘Adopteer een glimlach’ voor voedselbank Vianen voor kinderen

Project mondhygiënist ‘Adopteer een glimlach’ voor voedselbank Vianen voor kinderen

Saskia den Hartog met een patiënt. Foto: Elisa van der Vlist

Het is een drukke vrijdagmiddag in de praktijk van mondhygiënist Saskia den Hartog. Zij zit naast een patiënt die in de stoel ligt en zij kijkt of alle tanden en kiezen nog gezond zijn. “Het is belangrijk om je gebit goed te verzorgen zodat het zo lang mogelijk mee gaat.” Daarom startte mondhygiënepraktijk Saskia den Hartog in Vianen een project om spullen aan de voedselbank te doneren voor kinderen. “Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om elke drie maanden een nieuwe tandenborstel te kunnen kopen.”

Tijdens de coronacrisis was de mondzorgzaak van Saskia den Hartog in Vianen zes weken dicht. Den Hartog zag een kans om de praktijk op te ruimen en kwam daarbij op het idee voor een nieuw project: ‘Adopteer een glimlach’. “Ik kwam allemaal tandenborstels en tandpasta tegen die wij nog niet hadden gebruikt. Ik bedacht toen samen met een vriendin om dit aan de voedselbank te doneren voor kinderen tot en met achttien jaar.”

“Ik kwam in gesprek met de voedselbank in Vianen. Het is niet vanzelfsprekend dat ieder kind om de drie maanden een nieuwe tandenborstel krijgt.” Den Hartog doneert met de praktijk iedere drie maanden spullen aan de voedselbank in Vianen. Inmiddels doen vijfentachtig andere mondhygiënepraktijken in Nederland ook mee. Daar zijn verschillende voedselbanken in Nederland erg blij mee volgens Den Hartog. In haar eigen praktijk kunnen klanten tandenborstels voor twee euro kopen die zij vervolgens doneren aan de voedselbank. “Zo kunnen de klanten ook een steentje bijdragen.”

“Juist het melkgebit is belangrijk voor de groei en de stand van het blijvende gebit. Veel mensen onderschatten dit.” Den Hartog laat weten dat je daarom juist op jonge leeftijd moet beginnen met het verzorgen van de tanden en kiezen. Ook geeft de praktijk folders mee waarin staat hoe kinderen dit goed kunnen doen. “Het gaat naast poetsen ook om goed eten en drinken. Af en toe wat lekkers kan zeker, maar niet ’s avonds een flesje ranja drinken voor het slapen gaan of alleen maar zoet broodbeleg.” Het doel van Saskia den Hartog is om je leven lang met je tanden te kunnen doen.

Vroeger gingen mensen alleen naar de tandarts. Volgens Den Hartog kiezen steeds meer mensen nu ook voor de mondhygiënist. “Mensen zijn zich steeds bewuster van gezondheid. Zeker nu.”

Degenen die in de stoel liggen, komen daar met verschillende redenen. Verwijderen van tandsteen, slechte adem, bloedend tandvlees, gevoeligheid voor warm en koud en aanslag op de tanden. Den Hartog merkt dat steeds meer mensen bezig zijn met mondzorg. “Als het in je mond niet op orde is, is dit ook niet goed voor de rest van je lichaam.”

Den Hartog werkt veel samen met tandartsen in de omgeving en raadt sterk aan om de tandarts en de mondhygiënist te combineren. Zij legt de verschillen uit. “De tandarts houdt zich vooral bezig met gaatjes, vullingen, kronen maken en tanden eruit halen. Een mondhygiënist houdt zich bezig met het voorkomen hiervan. Tandsteen weghalen, het verzorgen en schoonhouden en uitleggen, zodat mensen geen gaatjes krijgen of tandvleesproblemen. Een afspraak kan ook zonder doorverwijzing van de tandarts.”

Bij de mondhygiënepraktijk werken vier mondhygiënisten en twee assistentes. “Ook hebben we sinds een jaar een samenwerking met een kaakchirurg uit Tilburg, we noemen hem: ‘de snurkdokter’. Wij maken snurkbeugels op maat voor s’ nachts.” Vooral Saskia is heel blij met deze nieuwe aanwinst en heeft het door haar partner laten testen. “Mijn man snurkte verschrikkelijk en nu niet meer, ideaal!

Saskia den Hartog is blij dat ze het voedselbank project is gestart en is van plan om nog veel meer mondhygiënepraktijken enthousiast te maken om mee te doen. Als het aan haar ligt, alle mondhygiënepraktijken in Nederland. “Het is zo belangrijk voor die kinderen om jong te starten met het onderhouden van je gebit. Het is beste is voorkomen van problemen zodat je je hele leven met je tanden kunt doen.”

Over de auteur

Elisa van der Vlist

Gaat graag op pad om mooie verhalen te maken, nieuwe dingen te ontdekken en legt alles vast op de lens. Interesses: samenleving, cultuur & politiek Houdt van: schrijven, filmen en fotograferen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *