“Ik schreef in mijn dagboek dat ik aseksueel ben”

“Ik schreef in mijn dagboek dat ik aseksueel ben”

Portretfoto van Lieke van Bijnen

Rode wangen na een knipoog, intense prikkels in je buik wanneer iemand je intens aankijkt, het gevoel van begeerte. Het is allemaal iets dat Lieke van Bijnen (21 jaar) uit Wageningen koud laten. Bij een seksscène kijkt zij maar snel de andere kant op. “Ik word er ongemakkelijk van. Ik voel er gewoon niks bij en blokkeer.” Lieke is aseksueel en voelt daardoor geen seksuele aantrekkingskracht.

Hier kwam Lieke al op jonge leeftijd achter. Op haar vijftiende voelde zij zich net iets anders dan de meeste leeftijdsgenoten. Haar vriendinnen hadden het er met elkaar wel eens over of ze ‘het’ al hadden gedaan en hoe ‘hot’ hij is die daarlangs loopt! Lieke snapte er niks van. “Ik dacht altijd dat zij overdreven. Dat het allemaal één grote grap was, hoe konden zij zich zo voelen bij de gedachte aan seks? Ik dacht überhaupt nooit over seks na.”

Lieke kon zich totaal niet verplaatsen in de gedachten van anderen. “Ik voelde me wel eens buitengesloten. Ik begreep het niet: hoezo hot? Ik kan iemand wel heel knap vinden of denken van, wow wat een verschijning. Maar ik zie het dan meer net zoals een zonsondergang. Of een mooie bos bloemen.”

UIT DE KAST
Rond diezelfde tijd op haar vijftiende kwam Lieke uit de kast, maar niet helemaal zoals gepland. “Ik had een soort dagboekje in mijn kamer liggen, waarin ik mijn gedachten over seksualiteit opschreef. Dat had mijn moeder per ongeluk gevonden, zo kwam zij erachter dat ik aseksueel ben.” Lieke dacht hier lange tijd over na en vond toen op het internet wat aseksualiteit inhield. Hier kan zij zich goed in vinden.

Voordat Lieke het wist, was zij officieel uit de kast gekomen en besloot het ook meteen aan al haar vrienden en klasgenoten te vertellen. “Het ging achteraf allemaal erg snel, ik had nog niet helemaal de tijd om voor mijzelf te ontdekken wat het precies is. Het is namelijk allemaal niet zo zwart wit. Ik dacht ook een tijd dat ik gewoon moest wennen. Maar dat bleek niet zo te zijn.”

Mijn familie en vrienden reageerden allemaal heel positief en steunen mij hierin. Zij zijn heel open-minded dus dat is ontzettend fijn. Ik ben zoals ik ben en daar moeten mensen het mee doen.”

VERLANGENS
Op haar zestiende kwam Lieke erachter dat zij wel verliefd kan worden. Toen zij na lange tijd bepaalde gevoelens begon te krijgen voor haar beste vriendin. “Het duurde heel lang voordat ik het zelf door had. We waren zo veel samen en andere mensen grapten wel eens over ons als stel. Toen we samen naar het gala zouden gaan en ik in een overhemd stond en zij daar in die jurk, wist ik het bijna zeker. We maakten een grap dat we wel elkaars date zouden zijn als er niemand anders was. Toen dacht ik ineens: maar dit wil ik eigenlijk wel.”

Het kwam voor Lieke als complete verassing dat zij wel verliefd kan worden naast haar gebrek aan seksuele verlangens. “Ik vind het eigenlijk wel fijn. Ik dacht van, dit kan dus wel. Nog steeds heb ik geen seksuele behoeftes en ik wil niks daarin uitproberen. Daar voel ik mij niet comfortabel bij. Maar het romantische vlak vind ik het wel heel leuk. Samen leuke dingen doen, cadeautjes kopen.”

BUITEN DE DEUR
Later heeft Lieke twee en een half jaar een relatie met iemand anders gehad. Diegene is niet aseksueel. “We klikten heel goed en ik merkte dat ik vaak bij diegene wilde zijn. Onze relatie was heel open. De seksuele verlangens die mijn partner had, mocht hij buiten de deur opzoeken, dat vond ik helemaal prima.”

Knuffelen vindt Lieke wel fijn en een kus op de mond ook. “Tongzoenen hebben wij ook een hele tijd gedaan, maar daar voel ik niet veel bij. Ik vind het zoenen niet per se erg maar ik kan er niet van genieten. Ik ben meer bezig met de techniek. Doe ik het wel goed en wat moet je hierbij voelen? Daar trek ik de grens.”

MISVATTING
Lieke wil graag dat mensen meer weten wat aseksualiteit inhoudt.

“Vaak is een misvatting bij aseksualiteit dat mensen denken dat er een reden achter moet zitten. Dat er of medisch iets mis is of dat er trauma achter zit. Maar dat is in mijn geval niet zo. Het is gewoon dat de aantrekkingskracht bij mij anders werkt. Daardoor heb ik soms ook veel moeite met inschatten wanneer iets wel en niet romantisch is. Het is iets wat in mij zit, waarmee ik mee geboren ben.”

“Het is ook vaak lastig voor mensen of het wel of niet bij de LGBTIQ-community hoort”, zegt Lieke. “Voor mijn part wel, omdat het een groot deel van mijn leven beïnvloedt en ik aantrekkingskracht anders ervaar. Dat maakt mij queer. Ik vind het fijn om bij de gemeenschap te horen. Maar dat hoeft niet voor iedereen zo te zijn, voor sommige mensen doet het er helemaal niet zo veel toe, waardoor ze ook niet vinden dat ze in de community horen. Dat verschilt per persoon.”

Lieke vindt het helemaal niet erg dat zij aseksueel is. “Het voelt voor mij niet alsof ik iets mis, omdat ik het niet wil. Ik ben hartstikke gelukkig en blij met mijn leven zoals het nu is.” Lieke is heel extravert en sociaal persoon en hecht veel waarde aan vriendschappen. “Dat is voor mij het allerbelangrijkst.”

Over de auteur

Elisa van der Vlist

Gaat graag op pad om mooie verhalen te maken, nieuwe dingen te ontdekken en legt alles vast op de lens. Interesses: samenleving, cultuur & politiek Houdt van: schrijven, filmen en fotograferen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *