Liefde zonder grenzen

Liefde zonder grenzen

Foto: Elisa van der Vlist

Experimenteren, knappe jongens, de verleiding op feestjes. Laura van Noordwijk uit Utrecht smult ervan. Na twee jaar een vaste relatie met haar toenmalige vriendje wist Laura het. Als jonge meid van twintig jaar was zij klaar om de situatie wat op te spicen: Een open relatie.

“Mijn relatie met Tristan was heel fijn. Ik ontmoette hem op een feestje van vrienden, toen wij wat kregen was ik achttien. Vanaf dat moment appten wij elke dag, de hele dag door. We zagen elkaar een aantal keer per week. Het ging best snel en was dik aan. Ik was helemaal verliefd.”

SPANNING
“Na twee jaar was het nog steeds stabiel en voelde ik mij veilig bij hem. Maar er spookten steeds meer gedachten door mij heen: Zou ik voor altijd met deze jongen blijven, kon ik nooit meer met anderen experimenteren? Is dít het?”

“Nu er steeds meer twijfels kwamen van mijn kant, wilde ik een volgende stap zetten. De druppel was toen ik op een feestje een jongen leerde kennen. We hadden beiden een relatie en toch voelde ik een intense spanning tussen ons. We hebben niks gedaan. Ik ben nooit vreemdgegaan. Maar aan het eind van de avond vroeg ik wel of er iets gebeurd zou zijn tussen ons, als we beiden niet in een relatie zaten. Zijn antwoord daarop was volmondig: ja.”

EMOTIONEEL
De nieuwsgierige Laura hield het niet meer. Ze voelde zich jong. Smachtend naar meer zelfstandigheid, stelde zij aan Tristan een open relatie voor. Want dit avontuur wilde ze samen met Tristan aangaan. Ondanks de verlangens naar anderen, hield ze nog steeds ontzettend veel van hem.

“Wat ik met Tristan had, wilde ik niet kwijt. Toen dacht ik, waarom kan het niet allebei? Toen ik steeds meer las over open relaties dacht ik: dit kan dus gewoon. Het mooie aan een open relatie vind ik dat je vrijheid hebt en niet gebonden bent aan één persoon. En dat je tegelijkertijd je partner niet beperkt. Het gaat om de ander wat gunnen.”

“Het was een ontzettend emotioneel gesprek. Vooral Tristan had zijn twijfels. Hij was normaal gesproken erg van de monogamie en werd weleens jaloers. Er ging ongeveer twee maanden overheen, we hebben veel gepraat, dingen erover gelezen en uiteindelijk leek het ons allebei leuk. We besloten toen samen aan de open relatie te beginnen.”

REGELS
“Het belangrijkste van alles is de communicatie. We mochten allebei op date met anderen en seks hebben met anderen. Zo ver gaan als je wil. De enige regels waren: niet met elkaars vrienden gaan, het altijd met condoom doen en alles aan elkaar vertellen.”

Het gevoel van vrijheid vloog door Laura heen. Maar het ging niet meteen zonder obstakels. Tristan was de eerste die zijn pijlen afvuurde tijdens het uitgaan. Die avond kreeg Laura een spraakmemo van hem. “Een trillende, emotionele stem vertelde mij dat hij een ander had gezoend. Ik voelde van tevoren al aan dat er wat zou gebeuren die avond. Dat was heel gek. Duizenden vragen schoten door mij heen. Wie is het, hoe is het gebeurd, hoe ziet ze eruit? Het was even zoeken hoe ik daarmee om moest gaan.”

Het voelde voor Laura heel gek om na zo’n lange tijd weer alles te kunnen doen wat ze wil. “Bijna onwerkelijk. Ik bouwde het rustig op, begon met daten, zoenen en daarna met seks. Ik vond het hartstikke leuk! Alles was nieuw en spannend. In het begin voelde ik ook een licht schuldgevoel, maar dat werd steeds minder. Tristan en ik vertelden elkaar alles, al wilde hij bij mij liever niet alle details weten.”

JALOEZIE
“Als Tristan seks had met andere meiden, vuurde ik juist wel veel vragen op hem af. Ik wilde alles weten. Dan voelde ik mij juist beter omdat ik de situatie goed kon inschatten. Ook ik dealde wel eens met jaloezie en onzekerheid. Wat als zij beter was dan ik in bed, of mooier? Allemaal dingen waar ik mee moest leren omgaan. Maar tegelijkertijd gunde ik het Tristan dat hij dit kon doen, ik vond dat fijn voor hem.”

Aan de andere kant werd Laura juist veel zelfverzekerder van de open relatie. “Ik realiseerde mij dat die onzekerheid en jaloezie niet nodig is. Ook was het zo dat als hij uit ging en niks had gedaan, dit niet was omdat ik dat wilde maar omdat hij er zelf voor kóós om niks te doen. Tristan was ook blij met de open relatie. En dat wij aan het einde van de dag elke keer weer voor elkaar kozen. Daardoor wist ik dat het goed zat.”

GOEDE BAND
De relatie met Tristan werd veel beter. “Onze band werd sterker. Mede door de communicatie waardoor de seks ook beter werd. En misschien deed ik onbewust ook wat meer mijn best.”

“Op een avond ontmoette ik iemand in de kroeg in Utrecht. We zoenden die avond en hij vroeg of ik met hem mee naar huis wilde. Ik twijfelde heel erg aan hoe ik moest zeggen dat ik een open relatie had, daar had nooit over nagedacht. Ik zei het maar gewoon. Zijn eerste reactie was: hoe ver mag je gaan?”

“Ik heb heel erg geleerd dat seks en het praten met verschillende jongens naast elkaar kunnen bestaan. Dat ik iemand anders aantrekkelijk of leuk vind, betekent niet dat ik Tristan minder leuk vind. Het staat los van elkaar. Het één is niet beter dan het ander, het is gewoon anders. En dat geldt dan andersom ook.”

VOOROORDELEN
“De meeste mensen reageerden wel verrast als ik hen vertelde over mijn open relatie. Mijn studievrienden en ik zitten heel erg op hetzelfde level: open-minded en zelfstandig. Maar er waren ook veel mensen die het niet snapten. De meesten reageerden dan ook: Wauw! Ik zou het zelf nooit kunnen maar wat interessant.”

“Er zijn natuurlijk altijd mensen met vooroordelen of die denken van ‘wat een slet’, of er ‘moet wel iets mis zijn met de relatie’. Maar ik vind dat het moet kunnen. Het is ook oneerlijk, dat verschil tussen jongens en meisjes daarin.

DENKBEELD
Er is vaak een beeld dat jongens degenen zijn die veel seks willen. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Er zijn ook genoeg meiden die zelfstandig zijn en geen commitment hoeven. Het past wel bij mij, dat vrije denkbeeld. Ik denk je moet kunnen doen wat je zelf wilt.”

“De open relatie heeft uiteindelijk ruim een half jaar geduurd. Op een gegeven moment werden mijn gevoelens voor Tristan minder. We besloten samen na veel emotionele gesprekken het hierbij te laten. Ik ben achteraf ontzettend blij dat we een open relatie hebben gehad.”

HET WAARD
Laura raadt een open relatie anderen ook aan. “Zeker als je jong bent, een fijne relatie hebt maar tegelijkertijd die vrijheid van het jong zijn mee wil maken. Maar je moet het wel echt zelf willen. Het mooie van een open relatie is, dat je het zelf kunt maken naar hoe jij en je partner het wil. Dat is het zeker waard.”

Nu houdt Laura het even bij scharrelen. In de toekomst zou zij nog wel een keer een open relatie willen, maar een monogame relatie sluit zij later ook zeker niet uit. Ze houdt alle opties de komende tijd nog open….

Over de auteur

Elisa van der Vlist

Gaat graag op pad om mooie verhalen te maken, nieuwe dingen te ontdekken en legt alles vast op de lens. Interesses: samenleving, cultuur & politiek Houdt van: schrijven, filmen en fotograferen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *