Twijfel over heropening middelbare scholen

Twijfel over heropening middelbare scholen

Het lege Oosterlicht-plein dat zich weer zal gaan vullen.

NIEUWEGEIN – De middelbare scholen zijn vanaf 31 mei weer volledig open. De anderhalve-meterregel voor scholieren is van de baan en dat betekent weer volle klaslokalen en een gevuld schoolplein. Echter gaat niet elke middelbare school direct de 31e open, zo ook het Oosterlicht College in Nieuwegein.

“Voor de leerlingen ben ik heel blij dat school weer opengaat. Ik denk dat het belangrijk is dat ze elkaar weer zien en daarmee de socialisatie weer op gang komt,” aldus Sacha Janatti (40), docente drama op het Oosterlicht College. Voor de docenten op school ziet ze het als iets lastigs. “Er is een aantal docenten op leeftijd en corona is een doorgeefsysteem, dus als je weer met z’n dertigen in een klaslokaal zit is het zo gebeurd. Op deze manier gaan mensen weer meer besmet raken, want één en één is twee.”

Janatti vraagt zich ook af of het testen wel gaat lukken zoals het bedoeld is. “Je kunt niemand wat verplichten, het is een advies, en hoe we dat gaan controleren is ook een opgave.” Volgens de dramadocente is het opvallend dat er eigenlijk geen tegenspraak is vanuit de scholen met in het oog de wat vrijere zomervakantie die er aankomt. “Als er na deze heropening ineens weer meer besmettingen zijn, denk ik dat die beloofde vakantievrijheid ineens heel ver weg lijkt, terwijl we daar juist allemaal zo aan toe zijn,” aldus Janatti.

Beau (17), is leerlinge op het Oosterlicht College, en ziet het ook niet zo zitten. “Ik ben niet zo blij met de heropening omdat we bijna aan het einde van het schooljaar zitten. Op het laatste moment wordt alles omgegooid, terwijl er net een ritme in zat,” aldus Beau. “We weten niet echt wat het risico hiervan is, ook voor de komende toetsweek.”

Volgens Beau zijn de meeste leerlingen wel blij om elkaar weer te zien, maar zorg om de laatste, voor sommigen enorm belangrijke, toetsweek heerst. “Eigenlijk hoor ik iedereen hier zeggen dat ze liever met een verse start in september weer echt beginnen met school, zodat nu de boel niet nog overhoop wordt gehaald. Dit zeggen docenten én leerlingen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *