Fusie Weesp en Amsterdam officieel

Fusie Weesp en Amsterdam officieel

Het oogt als een typisch dorp. Tegenover de lokale Albert Heijn ligt een jeu de boules baan waar een groepje zeventigplussers druk bezig is. Even verderop zit een groepje tieners langs de Oudegracht. Ze maken nog even snel hun huiswerk voordat het tussenuur voorbij is en ze weer terug naar school moeten. Weesp is een plek waar iedereen elkaar kent en voor elkaar zorgt, mocht er wat zijn. Officieel is het niet eens een dorp, sterker nog, het heeft al honderden jaren stadsrecht. Aan deze autonomie komt vanaf 24 maart 2022 een einde. Dan wordt Weesp definitief onderdeel van de gemeente Amsterdam. De eerste kamer heeft vandaag met dit idee ingestemd.

Burgemeester Halsema van Amsterdam heet Weesp en de bewoners van Weesp ‘’van harte welkom’’. De burgemeester geeft aan het een groot cadeau te vinden. Ook waarnemend burgemeester van Weesp, Bas Jan, heeft een reactie afgegeven. Volgens hem is het ‘’een einde aan de eeuwenlange zelfstandigheid.’’ Ook geeft hij aan het samenvoegen van de gemeente een begin te vinden van een samenwerking die is gebaseerd op ‘’wederzijds vertrouwen’’.

Positieve reacties van beide burgemeesters dus. Een rondje door Weesp leert dat de fusie hét gesprek van de dag is onder buurtbewoners. Op een bankje tegenover het gemeentehuis zit Marloes Ijlst (21). volgens Ijlst kan de fusie wel eens ‘’meer leven in de brouwerij brengen’’. Ze woont al haar hele leven in Weesp en houd van de stad. Toch hoopt ze dat de herindeling van Weesp nieuwe veranderingen met zich mee brengt. ‘’Toen ik hier op de middelbare school zat, werd er ook al gepraat over de fusie. Iemand van de gemeente kwam toen langs om te vragen wat jongeren graag zouden willen als deze fusie een feit zou zijn. Bijna iedereen in onze klas was het erover eens dat er meer mogelijkheden wat betreft het openbaar vervoer moest komen.’’ Weesp heeft een treinstation en er rijden bussen. Op zondag rijden de bussen volgens een aangepaste dienstregeling. ‘’Ik ga graag naar Amsterdam en het beperkt je toch in je bewegingsvrijheid. Hopelijk gaat dit veranderen zodra we bij Amsterdam horen.’’

Iets verderop komt Arend Minkman (54) net de supermarkt uit lopen. Hij kijkt met gemengde gevoelens naar de fusie. ‘’Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer’’, aldus Minkman. ‘’Een paar jaar geleden ben ik naar Weesp verhuisd, omdat ik graag iets rustiger wou wonen.’’ In Weesp heeft hij die rust helemaal gevonden. ‘’Het gevoel dat iedereen elkaar kent en naar elkaar omkijkt vind ik heel prettig’’. Hij is benieuwd of dit gaat veranderen zodra Weesp officieel onderdeel van Amsterdam is. Ook is hij benieuwd of Weesp nog wel zelf mag gaan bepalen wat er in Weesp gebeurd. ‘’Ach ja, we zullen het wel zien. Het duurt nog minimaal een jaar’’.

Medewerker van de gemeente Isidora Valentina (32), geeft over de telefoon aan dat Minkman zich geen zorgen hoeft te maken. ‘’Weesp mag zeker blijven bepalen wat hier allemaal gebeurt. Dat wilden wij ook heel graag. Het is erg belangrijk dat Weesp zijn eigen karakter blijft houden.’’ Valentina legt uit wat er qua bestuur na de fusie precies verandert, ‘’wij krijgen een bestuurscommissie’’. Je zou dit ook wel kunnen zien als een soort kleine gemeenteraad’’.  De commissie is een gekozen volksvertegenwoordiging, die vervolgens weer een dagelijks bestuur kiest. ‘’Dit bestuur krijgt een budget waarmee ze zelf kunnen beslissen waar dit geld noodzakelijk voor is’’, aldus Valentina. De stad krijgt dus volledige vrijheid terwijl Amsterdam meekijkt.

Onderweg naar huis zwaait Marloes Ijlst (21) nog naar mij. ‘’Succes met je stuk!”. Die openheid en vriendelijkheid is kenmerkend voor Weesp en haar bewoners. Die fusie zal ook wel goedkomen. Wie weet wordt het wel een verrijking voor de stad.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *