Mondkapjesplicht vervalt op 26 juni

Mondkapjesplicht vervalt op 26 juni

Vanaf volgende week zaterdag, 26 juni, geldt de mondkapjesplicht niet meer op plekken waar anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Dit lieten Haagse bronnen vandaag weten. Demissionair minister De Jonge gaf na afloop van een overleg over de ‘coronasituatie in ons land’ aan dat het ‘’goed mogelijk is’’ dat de mondkapjesplicht daadwerkelijk vervalt. Het kabinet laat zich nog wel informeren door het Outbreak Management Team over het nut van het dragen van een mondkapje in bijvoorbeeld supermarkten. Vrijdag wordt hier de definitieve beslissing over genomen. Er wordt verwacht dat ook hier de mondkapjesplicht zal verdwijnen. 

Nederland voerde als een van de laatste landen in Europa de mondkapjesplicht in. Dit gebeurde vooral door druk van buitenaf. Het Outbreak Management Team zag er niet zoveel heil in. Volgens Jaap Van Dissel hebben ‘’gewone mondkapjes niet zoveel zin’’. Vanaf de zomer van 2020 was een mondkapje al verplicht in het openbaar vervoer en vanaf 1 december werd het ook verplicht om een mondkapje te dragen in elke overdekte publiekelijke ruimte. Op het niet dragen van een mondkapje staat 95 euro boete. Uitgezonderd hiervan zijn de mensen die een medische verklaring hebben en een mondkapje dus niet kunnen dragen. 

Huisarts L.K.* vind het niet verstandig om ‘’nu al van de mondkapjesplicht af te stappen’’. ‘’Mensen krijgen hierdoor het idee dat corona helemaal verdwenen is en dat is helaas echt nog niet zo’’, aldus K. Volgens de huisarts hebben mensen nu al het idee dat zij zich niet meer aan de richtlijnen hoeven te houden, omdat ze bijvoorbeeld al zijn gevaccineerd. Zo raakt ze steeds vaker met patiënten in discussie die een mondkapje weigeren te dragen. ‘’Ik denk dat zo’n mondkapje op je gezicht je toch nog even bij de les houdt en ervoor zorgt dat mensen zich bewust blijven van het feit dat we nog steeds in een pandemie leven’’. De huisarts is ‘’ontzettend blij’’ dat het zo goed gaat met de vaccinaties maar is ‘’bang dat het kabinet té snel, te veel maatregelen tegelijk schrapt’’.

Barry Sol (39) filiaalmanager van de schoenenwinkel Nelson, in Diemen merkt steeds vaker dat klanten zich minder en minder aan de mondkapjesplicht houden. ‘’Toen het vorig jaar verplicht werd hield iedereen zich er braaf aan en hadden we ook nooit een discussie met klanten. dat is nu wel anders’’. De laatste paar weken komen klanten steeds vaker binnen met het mondkapje nog op de kin. ‘’Dan moet ik ze er iedere keer op wijzen dat het nog steeds verplicht is om er eentje te dragen’’, aldus Sol. Het wordt hem niet in dank afgenomen en er volgen dan ook vaak discussies. Sol herkent wat huisarts K vertelt. ‘’Bij mij gaan de discussies ook altijd over het feit dat mensen al gevaccineerd zijn en dus geen mondkapje meer hoeven te dragen. Het is erg vervelend om telkens maar weer opnieuw te moeten uitleggen dat dit dus nog wel ook voor deze klanten geldt.’’ Sol geeft aan dat hij zich natuurlijk volledig aan de regels houdt maar dat ook hij en zijn collega’s af en toe ‘’helemaal gek worden van zo’n mondkapje. We moeten gemiddeld zo’n 8 uur per dag een mondkapje op. Het wordt nu wel lastiger, aangezien het steeds warmer wordt’’.

*Huisarts L.K. wilt vanwege privacy redenen niet met haar naam in het artikel staan. De volledige naam is bij de journalist bekend. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *