Advies van SER: maak de peuterspeelzaal voor elk kind beschikbaar

Advies van SER: maak de peuterspeelzaal voor elk kind beschikbaar

In de gangen van voorschool De Kraai zijn de medewerkers druk aan het vergaderen over een advies van de SER. De Sociaal Economische Raad (SER) heeft als advies uitgebracht om kinderopvang voor elk kind van 0 tot 4 jaar toegankelijk te maken, dus ook voor kinderen waarvan de ouders niet werken. De Sociaal Economische Raad vindt ook dat het toeslagensysteem simpeler moet. Nu is de kinderopvangtoeslag er alleen voor gezinnen waarbij zowel de vader als de moeder werken, studeren, re-integreren of inburgeren.

Volgens Hanneke Zwart (58) medewerker van voorschool de Kraai is dit een zeer positief besluit. Op een voorschool komen over het algemeen kinderen waarvan de ouders nog niet goed of nauwelijks Nederlands spreken. ‘’Deze kinderen hebben soms een achterstand op taalvaardig gebied en daarom moeten wij bijvoorbeeld wat vaker boekjes met ze lezen om zo hun woordenschat te vergroten’’. Zwart vindt dat elk kind in Nederland de kans moet krijgen om zich te ontwikkelen op een voorschool of peuterspeelzaal. ‘’Hier leren kinderen hoe het is om met andere kinderen om te gaan en dat is erg belangrijk voor hun persoonlijke ontwikkeling’’.

De voorscholen in Nederland waren voorheen altijd gratis. In 2018 kwam hier een einde aan. Het kabinet besloot toen dat de kinderopvang en de voorschool moesten worden samengevoegd. De overgang van gratis naar betaald zorgde al voor het nodige extra papierwerk. Ook kwamen er extra uren bij en moesten ouders zelf ook meer papierwerk invullen. “Dit was behoorlijk pittig en heeft er ook voor gezorgd dat we kinderen hebben zien vertrekken’’. Dit waren vooral kinderen die een ontwikkelingsachterstand hadden en waarvan de ouders slecht Nederlands konden. ‘’Dat deed echt pijn om te zien’’, aldus Zwart. 

Toch zijn Zwart en haar collega’s het er over eens dat de voorschool niet weer terug naar gratis moet gaan zoals de FNV had voorgesteld. ‘’Dan zouden wij dus weer een hoop extra papierwerk krijgen én dan worden de wachtlijsten langer. Dat moeten we ook niet willen. De focus moet wel bij de kinderen blijven en dat wordt anders lastig’’.

Pedro Rodriguez (35), komt zijn zoontje Juan (2) net ophalen. Hij vind het advies van de SER goed klinken. Zelf heeft hij geen baan maar omdat hij nu aan het inburgeren is kon hij Juan toch inschrijven op de voorschool. ‘’Zelf spreek ik nog niet heel goed Nederlands en ik kan Juan er dus ook niet bij helpen. Ik ben erg blij dat hij hier de kans krijgt om zich te ontwikkelen en zo ook goed wordt voorbereid op de basisschool’’. Hij vindt dat elk kind deze kans moet krijgen. ‘’Ouders zijn niet expres werkloos, ikzelf ben nu ook bijvoorbeeld hard op zoek naar een nieuwe baan. Ik hoop van harte dat het advies wordt overgenomen zodat kinderen van werkloze ouders straks ook naar een kinderopvang toe kunnen’’.

Het kabinet heeft nog niet gereageerd op het advies van de SER. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *